LETJELICA ZA DVOJE

FOTO: BUDUĆNOST JE STIGLA: PRVI PUT USPJEŠNO TESTIRAN LETEĆI TAKSI Za futurističku viziju gradskog prijevoza bori se nekoliko tehno giganata

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 27.09.2017. u 10:30

 • Satish Kumar / REUTERS

   

  Dubai je u ponedjeljak prvi put uspješno testirao leteći taksi, u sklopu planova toga grada da predvodi arapski svijet u tehnološkim inovacijama.

  Leteći taksi razvila je njemačka tvrtka za proizvodnju dronova Volocopter. Letjelica podsjeća na mali helikopter s dva sjedišta i 18 propelera. Na pokusnom letu, organiziranom za prestolonasljednika šeika Hamdana bin Muhameda, u letjelici nije bilo pilota niti putnika. 

  Leteći taksi bi u budućnosti trebao prevoziti dvoje ljudi, bez daljinskog upravljanja s tla, najviše 30 minuta i maksimalnom brzinom od 100 km/h. Naravno, mislilo se i na sigurnost. Letjelica će biti opremljena rezervnim baterijama, rezervnim rotorima i, za najgori scenarij, dvama padobranima.

  Volocopter je utrci s desecima europskih i američkih tvrtki, svake sa svojom futurističkom vizijom stvaranja novog oblika gradskog prijevoza. Među njima su i Airbus, Google i Uber.

  Satish Kumar / REUTERS

  Satish Kumar / REUTERS

  Satish Kumar / REUTERS
   

  Izdvajamo