SAJAM TEHNOLOGIJE U BERLINU

FOTO Huawei pokazao nove uzdanice iz srednjeg smartphone razreda i novi tablet

Huawei je danas u berlinskoj dvorani Velodrome, dan uoči početka sajma elektronike i tehnologije IFA, prikazao svoje nove uzdanice iz srednjeg smartphone razreda, kao i novi tablet. Huawei Nova na prvi pogled djeluje kao umanjena inačica Nexusa 6P (koji je, naravno, za Google razvio Huawei). Ovaj Dual SIM telefon ima blago zaobljeno kućište od brušenog metala, s poliranim obrubima, a sa stražnje strane se nalazi okrugli “3D” čitač otisaka prstiju, dok je leća kamere pomaknuta na stranu.

S donje strane nalazi se USB-C utor, s gornje utor za slušalice, a s lijeve utor za kartice (dva SIM-a ili SIM i Micro SD). Zaslon dijagonale od 5 inča ima Full HD razlučivost, unutra je osmojezgreni Qualcommov procesor Snapdragon 625 uz 3 gigabajta RAM-a. Operativni sustav je Android 6.0, ali je uz nadogradnju Huaweijeva sučeja Emui 4.1 opet riječ o telefonu koji posuđuje pojedine stavke iz Appleova iOS-a.

Ponajviše pažnje posvećeno je kameri; Nova ima senzor od 12 megapiksela, unaprijeđenu širokokutnu leću te brojna softverska pobojlšanja, uglavnom namijenjena ljepšem spolu. Huawei je tako razvio softverske alate Beauty Makeup 2.0 i Beautiful Skin 3, koji na snimljene fotografije primjenjuju filtere i kozmetičke efekte kako bi se uklonili nedostaci i istaknule prednosti. Video se snima u 4K, a prednja kamera ima 8 megapiksela i “selfie flash”. Nadalje, Huawei Nova ima prilično veliku bateriju - 3020 mAh. Iz kineske tvrtke navode da je moguće dobiti do 52 sata rada. Simultano je prezentiran i model Nova Plus, koji nije tek uvećana kopija svog mlađeg brata, kao što je to uglavnom riječ u ovakvim sutacijama.

Dok je Nova nalik Nexusu, Nova Plus neodoljivo podsjeća na lanjsku Huaweijevu uspješnicu Mate S. Poglavito se to vidi na stražnjoj strani, na kojoj se nalazi četvrtasti čitač otisaka prstiju sa zaobljenim rubovima, a leća kamere se nalazi točno iznad njega. Usput rečeno, Huawei tvrdi da je dodatno unaprijedio čitače otisaka, koji su i dosad bili možda i najbolji na tržištu. U odnosu na Huawei Nova, verzija Plus ima i veći zaslon, od 5,5 inča, također uz Full HD rezoluciju, nešto veću bateriju (3340 mAh) te nekoliko poboljšanja na kameri. Prije svega, senzor ima 16 megapiksela i dodana je optička stabilizacija.

Huawei Nova koštat će od 399 eura (za model sa 32 gigabajta interne memorije), dok će Nova Plus počinjati od 429 eura. Huawei je u Berlinu prikazao i dvije nove boje za model P9, plavu i crvenu. Kineska je tvrtka predstavila i novi tablet - Media Pad M3.

Huawei Media Pad 3 prije svega se ističe svojim fantastičnim zaslonom 2K rezolucije (odnosno 2560 X 1600 piksela), s dijagonalom od 8,4 inča, što omogućava gustoću prikaza od 359 piksela po inču. U nekoliko minuta koliko smo isprobavali tablet zaslon je stvarno bio neodoljivo oštar i s vjernim prikazom boja, vidljiv iz skoro svih kuteva. Uređaj je vrlo kompaktan, težak 310 grama i može se bez problema džati u jednoj ruci, a unutra se nalazi ponajbolji Huaweijev procesor Kirin 925, 4 GB RAM-a, 32 ili 64 gigabajta interne memorije te baterija od 5100 mAh.

Dvojni zvučnici razvijeni su u suradnji sa znamenitom tvrtkom Harman/Kardon, a slušalice (koje se kupuju posebno) s jednako znamenitim AKG-om. Iz Huaweija obećavaju gotovo pa audiofilsko iskustvo slušanja. Čitač otisaka prstiju Media Pada 3 može zamijeniti sve tri Androidove virtualne tipke jednostavnim gestama - kraći pritisak na senzor znači “back”, dulji pritisak mijenja tipku “home”, a “swipe” lijevo ili desno vrte vas kroz otvorene aplikacije.

Cijena ovog tableta počinjat će od 349 eura (za model sa 4 GB RAM-a i 32 GB interne memorije), dok je za LTE verziju potrebno nadoplatiti još 50 eura. Model sa 64 GB memorije koštat će 399 eura, odnosno 449 za LTE inačicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:47