SJAJAN DIZAJN

FOTO: JUTARNJI NA PREDSTAVLJANJU HONOR 8X Sestrinska tvrtka moćnog Huaweija ima pametni telefon koji nudi vrlo dobru vrijednost za novac

 

Kineski brend Honor u četvrtak je u Pragu održao srednjoeuropsku premijeru svog novog pametnog telefona koji nosi naziv 8X. Premda je riječ o uređaju koji je već dostupan na pojedinim tržištima, jedno od onih na koje tek treba doći je i hrvatsko pa je i Jutarnji bio na ovom predstavljanju.

Kao i većina ostalih telefona ove sestrinske tvrtke moćnog Huaweija riječ je o proizvodu koji cilja na monetarno osviještenu populaciju, nudeći solidnu do odličnu vrijednost za novac, odnosno pojedine vrhunske performanse i komponente po dosta niskim cijenama. Honor 8X je vrlo privlačno dizajniran telefon sa stakenom poleđinom u dvije nijanse boja. Otprilike lijeva trećina stražnjeg panela ima više mat teksturu, a ostatak je sjajan, uz upečatljivo presijavanje. Dolazi u tri boje - crnoj, plavoj i vrlo atraktivnoj crvenoj. Riječ je o prilično velikom uređaju, s ekranom koji ima dijagonalu od čak 6,5 inča (podsjetimo da tableti počinju od 7 inča). Unatoč tome, nije strašno glomazan, jer je zahvaljujući vrlo tankoj bradi ispod zaslona te notornom “notchu”, odnosno urezu na vrhu zaslona, omjer tijela i ekrana među najboljima na tržištu - 91 posto. Ono što je malo neobično i možda i najveća mana telefona jest to što nema USB-C utor za punjenje, nego micro-USB, ali uštede su se, očito, negdje morale pronaći. Utor za slušalice i dalje je tu, a telefon službeno nije otporan na vodu i prašinu i ima samo jedan zvučnik s donje strane uređaja. Senzor za otisak prsta je na poleđini i standardno je brz i precizan.

Najupečatljiviji dio uređaja je, dakako, taj ogromni zaslon. Radi se o IPS LCD panelu s Full HD rezolucijom koji je vrlo izduljen, omjer stranica je 19,5:9. Na prvi pogled je to vrlo korektan ekran, odlične oštrine i svjetline koja je sasvim zadovoljavajuća za ovaj cjenovni razred. Naravno, tako veliki zaslon strašan je potrošač baterije, ali iz Honora obećavaju dvodnevni rad. To vjerojatno neće biti slučaj u praksi, ali iz 3750 mAh zasigurno će se moći izvlačiti jedan cijeli dan ozbiljnijeg rada.

Honor 8X je opremljen Huaweijevim sistemskim čipom Kirin 710, koji spada u njihov srednji razred. Unatoč tome prvi je dojam da telefon radi dosta brzo i glatko, ne treba očekivati da će se s lakoćom nositi sa zahtjevnijim 3D igrama, ali multimedijski sadržaji, aplikacije za produktivnost i laganiji multitasking ne bi trebali stvarati nikakve probleme. Memorijske kombinacije u Hrvatskoj bit će 4 gigabajta RAM-a te 64 gigabajta interne memorije te 4 GB i 128 GB. Telefon dolazi s Androidom 8.1 Oreo te nadogradnjom EMUI 8.2.

Kamera je potpomognuta umjetnom inteligencijom za prepoznavanje subjekata i scena, inače je riječ o 20-megapikselnom glavnom senzoru te 2-megapikselnom senzoru za dubinsko raspoznavanje, odnosno dodavanje portretnog zamućenja (takozvani “bokeh”). Sudeći prema prvih nekoliko fotografija koje smo snimili na predstavljanju, međutim, kamera neće biti najjača strana Honora 8X, ali neće biti ni katastrofalna.

Sve u svemu, Honor 8X je sjajno dizajniran i izrađen telefon s dobrim i ogromnim ekranom, obećavajućim performansama i baterijom te premium dojmom izrade, ali i vjerojatno dosta slabom kamerom te povećim dimenzijama koje se možda neće svidjeti baš svakome. No s ekstremno konkurentnom cijenom od 2299 kuna za osnovni memorijski kapacitet i 2599 kuna za veći zasigurno će biti primamljiva opcija kada krene u prodaju 25. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:44