Bugatti La Voiture Noire

FOTO: OVAKO IZGLEDA NAJSKUPLJI NOVI AUTO NA SVIJETU Bugatti je napravio modernu interpretaciju legednarnog modela, odmah prodan za 16,5 milijuna eura

Bugatti La Voiture Noire
 Pierre Albouy / REUTERS
 

Ako itko zna kako napraviti hiperautomobil, onda je to Bugatti. A njihova najnovija kreacija, La Voiture Noire, nevjerojatna je čak i prema njihovim vlastitim standardima.

Riječ je o unikatnom modelu koji je hommage legendarnom Bugattiju Type 57 SC Atlantic " La Voiture Noire". Riječ je o drugom od četiri proizvedena Atlantica koji je neko vrijeme vozio sam Jean Bugatti pa je nakon toga izmijenio nekoliko ruku prije nego mu se 1941. godine oko Bordeauxa izgubio svaki trag.

I dok će original ostati nedostižan u pogledu dizajna i "wow" efekta, ni moderna interpretacija uopće ne izgleda loše. Uz to da je puno veći naglasak na brutalnoj snazi i zastrašivanju svega što se može naći na cesti, nego li na neprolaznoj eleganciji.

The new Bugatti La Voiture Noire is displayed at the 89th Geneva International Motor Show in Geneva, Switzerland March 5, 2019. REUTERS/Pierre Albouy
Pierre Albouy / REUTERS
Bugatti La Voiture Noire

Premijeru je imao na auto showu u Ženevi ovog tjedna, a Bugatti je za njega izvjesio cijenu od frapantnih 11 milijuna eura, i to prije plaćanja poreza. Predsjednik Bugattija Stephan Winkelmann odmah je otkrio da je vozilo već kupio jedan "entuzijast zaljubljen u Bugatti (Ralph Lauren, sumnjamo na tebe), što ga je s porezima i drugim davanjima koštalo 16,5 milijuna eura, piše autocar.

A rim of the new Bugatti La Voiture Noire is seen at the 89th Geneva International Motor Show in Geneva, Switzerland March 5, 2019. REUTERS/Pierre Albouy
Pierre Albouy / REUTERS
Bugatti La Voiture Noire

I što je anonimni sretnik dobio za svoje milijune?

Za početak, ručno izrađenu šasiju od karbonskih vlakana. Zatim 8 litarski W-16 quad-turbo motor s 1500 konjskih snaga, poput onoga koji se nalazi ispod haube Bugatti Chirona i Diva. A tu je i čak šest ispušnih cijevi zbog kojih ovaj auto izgleda kao nešto čega se ni Nolanov Batman ne bi posramio.

Nažalost, Bugatti nije želio prikazati unutrašnjost automobila u Ženevi, te se može samo špekulirati kakav je redizajn doživjela u odnosu na Chirona i Diva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:16