PROJEKT VODODER

FOTO: Pogledajte kako će izgledati podmorski neboderi budućnosti

 Sarly Adre Bin Sarkum

Kroz povijest, kroz vlastitu potrebu za civilizacijom, čovječanstvo je stvaralo građevine koje su najbolje konzumirale prirodne resurse. Primjer toga su neboderi koji su donijeli rješenje guste naseljenosti na malom području, a vrlo su brzo uslijedili 'zeleni neboderi', 'zemljoderi' ili čak 'dubinoderi'.

Međutim, svi pokušaji da se ostvari savršena ravnoteža untrošene i dobivene energije neslavno propadaju. U tome ne uspijevaju ni 'zeleni neboderi' jer su usko vezani uz modernu infrastrukturu, poput struje ili prometnica, koje u krajnjem slučaju također zagađuju okoliš.

Unatoč negativnim rezultatima 'pokušaja', stručnjaci vide svjetlo na kraju tunela. Riječ je o projektu 'hO2+der' (hO2+scraper, 'vododer') koji će se napokon osloboditi povezanosti s urbanim tkivom gradova i postati samodostatni veleposlanik čovječanstva u moru.

'Vododer' je autonomna plutajuća jedinica s stambenim, funkcionalnim i održavajućim dijelom koji će zajedno činiti svojevrsni plutajući grad.

Energija će se stvarati pomoću valova, vjetra, morskih struja, sunca, biootpada i brojnih drugih trenutno nezamislivih načina. I hrana će biti proizvedena na hO2+ unutar hidroponskih i morskih farmi.

Uz sve to, hO2+ nosit će vlastitu malu šumu na vrhu gdje će stanovnici moći odmarati na svježem zraku nakon boravka na poslu ili u stambenim prostorijama u dubinama.

Bioluminiscentni krakovi omogućit će morskoj fauni mjesto za život i okupljanje dok će istovremeno od njihovog kružnog kretanja prikupljati energiju.

Ovakvom strategijom kreator hO2+dera Sarly Adre Bin Sarkum planira stvoriti oazu s nikakvim ili čak i pozitivnim utjecajem na okoliš. Stvoren je baš kao antiteza neboderu koji se penje u vis te zagađuje.

Glave komponente programa hO2+der jesu stvaranje resursa (energija, hrana, voda, zrak,...), stanovanje, posao, igra, zbrinjavanje otpada i održavanje. One su su po građevini raspoređene kako bi najbolje zadovoljavale funkciju. Tako su na primjer vjetroelektrane smještene na sam vrh, gdje se nalaze i farme životinja, dok su stambene četvrti odmah ispod morske razine gdje je prirodno svjetlo najbolje.

Građevina se u moru nalazi u uspravnom položaju kojeg održava pomoću balastnih spremnika te krakova koji se neprestano okreću.

Koliko je vjerojatno da ćemo uskoro živjeti i raditi u jednom od hO2+dera? Uzevši u obzir da gotovo 71 posto planeta pokriva voda, a promjene koje će povećati taj broj, poput globalnog zatopljenja, dolaze, hO2+der je vrlo vjerojatno prva prava zelena budućnost čovječanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:41