NOVI HTC-ov MODEL

FOTO: PRVI SMARTPHONE KOJIM SE UPRAVLJA STISKANJEM RUBA Moćni U11 ima i najbolju kameru dosad viđenu na pametnim telefonima

HTC U11
 Promo

Tajvanski HTC u utorak rano ujutro po europskom vremenu u Taipeiju je predstavio svoj novi top model pametnog telefona za ovu godinu, U11, koji prema navedenim specifikacijama i prikazanom dizajnu spada u sam vrh trenutne ponude Android uređaja. Prema jednom neovisnom testiranju, štoviše, ima i najbolju kameru dosad viđenu na pametnim telefonima, a riječ je o proizvodu koji je donio i novi način interakcije s uređajem - stiskanjem.

HTC U11 izrađen je od stakla i ima metalni okvir, na fotografijama djeluje iznimno luksuzno, posebice zbog staklenih panela koji se fantastično presijavaju na svjetlu. Uz klasičnu crnu, bijelu i srebrnu, dolazi u crvenoj i plavoj boji. HTC navodi da je staklena poleđina izrađena uz pomoć tehnologije “Optical Spectrum Hybrid Deposition”, kod koje se nizanjem slojeva “dragocjenih minerala s visokim indeksom loma svjetlosti” dobije pozadina u živim bojama koja reflektira svjetlo sa svakim pokretom. Iz HTC-a, nadalje, navode da je i prednji i stražnji stakleni panel izrađen u tehnologiji 3D, a prednji je zaštićen Corning Gorilla Glassom 5.

Promo
HTC U11

Dizajnerski kod je tipični HTC-ovski, s prednje slijedi nit uspostavljenu lanjskim modelom HTC 10. Obrubi s lijeve i desne strane nešto su manji, ali su zato brada i čelo i dalje dosta veliki, što će reći da se tajvanska tvrtka nije povela za prevladavajućim trendom brisanja bridova telefona koji u svojim top modelima slijede najveći proizvođači poput Samsunga, LG-ja (a vjerojatno uskoro i Applea). S donje strane smješten je eliptični senzor za otisak prsta. Stražnji panel prilično je zaobljen, što bi trebalo jamčiti nešto bolje prijanjanje u ruci, premda ne treba isključiti da će stakleni uređaj biti prilično sklizak i da će privlačiti otiske prstiju.

Najzanimljivija značajka mu je HTC Edge Sense - to je prvi smartphone kojim se upravlja stiskanjem, i to doslovno jer su metalni rubovi telefona su osjetljivi na pritisak. Stiskanjem stranica telefona, recimo, otvara se kamera, a dodatnim stiskanjem okine se fotografija. Korištenjem HTC Edge Sensea poruke se mogu diktirati nakon što se “lagano stisne rub uređaja, izgovori poruka i pošalje u pokretu” (premda sumnjamo da će ta stvar funkcionirati na hrvatskom, ali i veća čuda su se događala…). Gestu stiska može se prilagođavati da otvara aplikacije po želji. Postoje opcije “kratki stisak” i stisak “stisni i drži”, koje omogućuje dodatnu funkcionalnost. HTC ističe da se Edge Sense može koristiti u svim uvjetima – uključujući kišu i snijeg te s rukavicama.

Promo
HTC U11

Druga bitna značajka HTC-a U11 jest kamera, koja je dobila dosad najveću ocjenu kvalitete na testiranju po industrijski prihvaćenom standardu DxOMark - 90 bodova. Dosadašnji šampion Google Pixel, recimo, ima 89, Samsung Galaxy S8 ima 88, iPhone 7 86 itd. Kamera ima senzor HTC UltraPixel od 12 megapiksela i otvor blende f/1.75. Kompanija navodi svakojaka poboljšanja - sustav optičke stabilizacije u više osi, superbrzi automatski fokus u svim režimima osvjetljenja, veći dinamički raspon ekspozicije, opciju HDR Boost, poboljšan sustav mjerenja ravnoteže bijele boje… Značajka Auto HDR Boost navodno daje sve prednosti tehnologije HDR (High Dynamic Range), a bez zastajkivanja. Autofokus je navodno iznimno brz, a uz optičku stabilizaciju kamera je opremljena i elektroničkom. Prednja kamera kombinira senzor od 16 megapiksela s HTC-ovom tehnologijom UltraPixel i također koristi tehnologiju HDR Boost.

HTC je u telefon iz nekog razloga uključio tri osobna asistenta - Google Asisstent, Amazon Alexa i vlastiti HTC Sense Companion (iako će dostupnost nekih od njih ovisiti o tržištu).

Promo
HTC U11

U kutiji dolaze i navodno jedne od najnaprednjih slušalica na tržištu, HTC Unisonic, koje imaju tehnologiju aktivnog poništenja šumova (Active Noise Cancelallation - ANC). ANC bi trebao neprestano mjeriti razinu zvuka u okruženju te se brzo prilagođavati novim smetnjama ili šumovima. Osim toga, ako je vjerovati HTC-u, “povezujući mikrofone u slušalicama i USB-C povezivost, slušalice Usonic uz pomoć akustičnog signala skeniraju uho i prilagođavaju zvuk samo njihovom vlasniku, čime se dobiva osobno, optimizirano iskustvo slušanja visokokvalitetnog zvuka”. I zvuk iz zvučnika, po čemu se HTC pozitivno ističe već godinama, ima značajku HTC BoomSound Hi-Fi edition, što bi također trebalo donijeti visoku kvalitetu reprodukcije.

Konkretno, kažu iz tajvanske kompanije, “visokotonski zvučnik sad ima akustičnu komoru za reprodukciju još bogatijih srednjih i visokih tonova, a niskotonski zvučnik dolazi s potpuno novom zvučničkom jedinicom te naprednijim dizajnom magnetnog kruga, što rezultira glasnijom, čišćom i dubljom reprodukcijom basova”. Inače, telefon nema analogni 3,5-milimetarski utor za slušalice, nego se zvuk prenosi preko digitalnog utora USB Type-C. U kutiji je priložen i “dongle”, adapter za klasične slušalice s ugrađenim DAC konverterom (Digital To Analog). Što se tiče snimanja zvuka, korištenjem četiri mikrofona HTC tvrdi da snima “najbolji 3D zvuk dosad”. Mikrofoni snimaju zvuk iz više smjerova, a kada se snima video uz pomoć tehnologije Acoustic Focus, može se zumirati na objekt snimanja i tako pojačati zvuk što dolazi iz tog smjera.

Promo
HTC U11

Kao što je i za očekivati, i sve ostale specifikacije su vrhunske za jedan flagship Android iz 2017. godine - 5,5-inčni Super LCD zaslon Quad HD rezolucije (2560 X 1440 piksela, što daje gustoću prikaza od 538 piksela po inču), procesor Qualcomm Snapdragon 835, 4 gigabajta RAM-a, 64 gigabajta memorije, vodootporan je po standardu IP67...

U prodaju će HTC U11 doći u lipnju, a iako hrvatska cijena još nije poznata zna se da će ona europska biti 749 eura (što se, da bismo dobili domaću, kod skoro svih današnjih uređaja najčešće treba pomnožiti s faktorom 10).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:14