TRADICIONALNA UTRKA

FOTO: SISAK KAO MONTE CARLO, BOLIDI SE UTRKIVALI GRADSKIM ULICAMA Bili smo na uzbudljivom natjecanju malih solarnih jurilica koje su izradili učenici

 Mate Piškor / CROPIX
 

Ulicama središta Siska ove su subote jurile neobične auto-jurilice.

Vozili su ih učenici srednjih tehničkih škola iz Hrvatske, te susjednih BiH i Slovenije, a dizajneri, majstori, mehaničari ovih bolida također su učenici istih tehničkih škola. Zajednička osobina tih jurilica je i to što su sve na električni pogon, odnosno na sunčevu energiju.

Ulicama Siska utrkivali su se učenici iz Rijeke, Nove Gradiške, Slunja, Dubrovnika, Novske, Osijeka, Zadra, Ogulina, Slavonskog Broda, Kutine, Siska, Gospića, Knina, Đurđevca, Splita, te Posušja iz BiH i Sevnice iz Slovenije. U organizaciji Tehnničke škole Siska, odnosno agilnih profesora Davora Malovića i Stevčeta Arsoskog, neobični solarni bolidi prvi su se put okupili u Sisku 2013. godine. Ispred hotela Panonija, odakle svakle godine starta neobična utrka neobičnih bolida, te se godine okupilo pet automobila i škola, a ove godine su 23 bolida iz 17 škola.

FOTOGALERIJA: Utkra solarnih automobila u Sisku

- Ovo je fantastična manifestacija i zaslužuje potporu ne samo Siska i Županije, nego cijele Hrvatske. Ovdje su objedinjeni stručni i vrijedni mladi ljudi i obnovljivi izvori energije, energije Sunca, i to je budućnost Hrvatske. Moje ministarstvo, a i Ministarstvo obrazovanja, kao i cijela Vlada učinit će sve da iduća osma utrka bude još bogatija, još masovnija, još bolja, naglasio je otvarajući utrku solarnih automobila ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, koji već četvrtu godinu zaredom dolazi na ovu utrku.

Sisak, 080619. 
Sedma utrka solarnih automobila koje su izgradili ucenici srednjih tehnickih skola iz Hrvatske te iz Slovenije i BiH, odrzana je u subotu u Sisku. Ministar energetike i zastite okolisa Tomislav Coric, koji je otvorio utrku, istaknuo je kako je rijec o fantasticnoj manifestaciji koja slavi vrijedne mlade ljude i obnovljive izvore energije.
Na fotografiji: Ministar Tomislav Coric i profesor Stevce Arsoski.
Fotoo: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

Vozilo se ulicama u strogom središtu Siska, a stazu dugu nešto manje od četiri kilometra najbrže je provezao učenik-vozač Andrej Kvartuh iz Školskog centra Krško-Sevnica u zadanom stilu, te Ante Uvodić iz Elektrotehničke škole Split u slobodnom stilu. No, kako ističe prof. Stevče Arsoski, svi sudionici utrke su pobjednici.

- Nije važno pobijediti, važno je doći ovdje, razmijeniti iskustva i pokazati što možemo napraviti, što sve hrvatski (i slovenski) učenici znaju i mogu napraviti, rekao je prof. Arsoski.

Kao i na svakoj utrci, i na ovoj sisačkoj zabilježeno je nekoliko incidenata. Nekoliko vozila je stalo na putu, vozilo škole iz Osijeka prevrnulo se na jednom križanju - srećom bez posljedica po vozača i bolid; dok je bolid Tehničke škole Sisak udario u parkirano vozilo na ulici kojom se kretala utrka.

Sisak, 080619. 
Sedma utrka solarnih automobila koje su izgradili ucenici srednjih tehnickih skola iz Hrvatske te iz Slovenije i BiH, odrzana je u subotu u Sisku. Ministar energetike i zastite okolisa Tomislav Coric, koji je otvorio utrku, istaknuo je kako je rijec o fantasticnoj manifestaciji koja slavi vrijedne mlade ljude i obnovljive izvore energije.
Fotoo: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX

- Sve je OK, štetu ćemo platiti, a najvažnije da vozačima, našim učenicima, nije ništa, rekao nam je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović. I pozvao na osmu utrku solarnih automobila, u lipnju 2020. godine.

U sklopu utrke solarnih automobila, u petak je u središtu Siska održana izložba električnih i hibridnih vozila Renault-Nisan, Hyundai, Tesla, BMW, Smart, Golf, Toyota, a održana je i konferencija na temu „Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo

Sisak je jučer i danas, u petak i subotu, glavni grad hrvatske solarne energije, električnih automobila i svemirske tehnologije.

Sisak je u petak bio i domaćin konferencije „Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo”, na kojima su predavali vodeći hrvatski stručnjaci svemirske tehnologije i sveučilišni profesori dr. Slobodan Darko Bosanac, dr. Jurica Kundrata, dr. Zoran Kahrić, dr. Davor Mance, dr. Dražen Kozak, dr. Zdenka Zovko Brodarac, Marija Sitar, Fran Merzel i drugi. Teme su svemirska tehnologija u Hrvatskoj, izazov puta u svemir, izazovi svemirske misije na Marsu, novi NASA-in satelit za mjerenje debljine leda, financiranje razvoja svemirskog programa iz bespovratnih sredstava...

Sisak 27.05.2019. Sedma utrka solarnih automobila, u organizaciji Tehnicke skole Sisak btie ce odrzana na ulicama grada Siska od 6. do 8. lipnja. U utrci ce sudjelovati 26 bolida iz 21 skolske ustanove, a posebna vrijednost ove utrke jest   sto su boolide uz pomoc profesora napravioli sami ucenici srednjih tehnickih i strukovnih skola. Na fotografiji: Ucenici Tehnicke skole Sisak pripremaju bolide za utrku

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:12