P20

FOTO: TELEFONSKI ZVIŽDAČ OTKRIO KAKO ĆE ZAPRAVO IZGLEDATI JEDAN OD NAJIŠČEKIVANIJIH MOBITELA Procurili detalji o novom moćnom Huaweijevom uređaju

 

Ispada da svaki novi dan donosi novo curenje podataka o pametnom telefonu Huawei P20, koji će biti predstavljen u Parizu 27. ožujka. Nasljednik modela P10 jedan je od najiščekivanijih uređaja u novije vrijeme, jer se nagađa da će u jednoj od svojih verzija imati trostruku kameru. Huawei je to otprilike potvrdio kada je odaslao pozivnice s motom "see mooore with AI" (vidite više uz umjetnu inteligenciju, s time da su tri slova "o" prilično jasan indikator trostruke kamere). Ako je i bilo sumnje da će se to dogoditi, otklonile su je fotografije kojih se dokopao serijski i vrlo pouzdani telefonski zviždač Evan Blass (na Twitteru se oglašava kao @evleaks) i koje djeluju kao da su renderi namijenjeni medijima.

Te fotografije pokazuju sva tri modela iz Huaweijeve linije P - standardni P20, još moćniji P20 Pro te nešto slabiji P20 Lite. U još jednoj potvrdi da je ovo doista godina "notcha", kontroverznog usjeka u ekran koji je prvi uveo Apple sa svojim iPhoneom X, a sada kopiraju brojni proizvođači Androida, i sva tri nova Huaweija imaju takvo rješenje. Mišljenja o usjeku su podijeljena; s jedne strane to je zapravo jedini način da se bez ogromnih kompromisa u telefon inkorporiraju slušalica i prednja kamera, jer je u protivnom nužno koristiti piezoelektrične module koji stvaraju zvuk vibriranjem cijelog zaslona, a kameru se mora smjestiti ili ispod zaslona ili naći nešto treće. S druge pak strane se ni u ludilu ne može reći da je to odviše elegantna dizajnerska solucija. Kod serije P20, doduše, taj ulazak u zaslon je prilično manji nego kod iPhonea i većine Androida, a nagađa se da bi i Huaweijev telefon trebao imati neku vrstu tehnologije za prepoznavanje lica.

Standardni model P20 ima senzor za otisak prsta s prednje strane, dok se sa stražnje nalazi vertikalno pozicionirani otok za dvostruku kameru s potpisom Leice (opet, kamera se nalazi na poziciji na kojoj je i kod iPhonea X). Huaweijev logo također je postavljen vertikalno, što sugerira da je riječ o telefonu kod kojeg je kamera glavni atribut.

P20 Lite također ima dvostruku kameru (bez Leice) i senzor otiska se također nalazi na poleđini. Taj bi model trebao imati nešto slabiji sistemski čip od moćnije braće, vjerojatno Kirin 659. Za njega su procurile detaljne specifikacije - 5,84-inčni zaslon Full HD+ rezolucije(2280 X 1080 piksela), 16-megapikselna kamera u kombinaciji s 2-megapikselnom otraga te 24-megapikselna prednja kamera, 4 gigabajta RAM-a i 64 gigabajta memorije, baterija kapaciteta 2900 mAh te Android 8.0 Oreo s prelijepljenim Huaweijevim sučeljem EMUI 8.0.

Najsnažniji model P20 Pro ujedno je i najzanimljiviji - također ima senzor otiska sprijeda, ali se ispod otoka s dvostrukom kamerom nalazi još jedan manji otok za dodatnu kameru. U jednom od prethodnih curenja podataka nagađalo se da bi ovakav postav kamere mogao proizvoditi fotografije od 40 megapiksela i imati 5X hibridni zum te da bi treća kamera mogla služiti za umjetnu inteligenciju, odnosno za prepoznavanje subjekata. Kao i P20, očekuje se da će model Pro imati znatno bolje specifikacije nego P20 Lite, poglavito sistemski čip Kirin 970 koji u sebi ima zasebnu jedinicu za umjetnu inteligenciju.

Za P20 se očekuje da će imati najmanje 6 gigabajta RAM-a i bateriju od 3200 mAh, a P20 Pro još veću bateriju od 4000 mAh i 8 gigabajta RAM-a.

Poznate su i neslužbene cijene ovih telefona za Eurozonu - P20 Lite trebao bi koštati 369 eura, P20 679 eura, a P20 Pro 899 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:43