GALAXY S8

FOTO: TESTIRALI SMO NAJLJEPŠE DIZAJNIRANI PAMETNI TELEFON DANAŠNJICE Samsungov flagship ima par mana, ali sve smo mu spremni oprostiti!

Nakon neviđene blamaže s prošlogodišnjim samozapaljivim pametnim telefonom Note 7 koji je morao biti povučen s tržišta, Samsung je trebao nešto zbilja fascinantno kako bi vratio povjerenje globalnih kupaca i učvrstio se na poziciji prvog proizvođača na svijetu. S Galaxyjem S8 i S8+ zasad se čini da su definitivno uspjeli. Uređaj - koji je u Hrvatskoj i svijetu u prodaji posljednja tri tjedna - zasad nije imao problema s baterijom (a osim manje situacije s prejakom crvenom bojom na nekim zaslonima zapravo ni ikakvih drugih). Prodaja je, čini se, također odlična za Samsung.

Dizajn i izrada

Samsung Galaxy S8 jedan je od komada tehnologije koje se treba vidjeti uživo i isprobati u ruci kako bi se doista shvatilo koliko je lijepo dizajniran, elegantan, suvremen. Pokraj njega skoro svi drugi telefoni, sa svojim velikim bridovima i ogromnim bradama i čelima, izgledaju kao relikti 20. stoljeća. Testirali smo model S8, od kojeg se S8+ razlikuje samo po veličini (zaslon dijagonale 5,8 naprema 6,2 inča i veća baterija, sve ostalo je identično) pa će se sve napisano u ovome tekstu odnositi na taj model.

Display ima dijagonalu od 5,8 inča

Za razliku od svog prethodnika, S8 je puno zaobljeniji, uglađeniji, nema više ničega oštrog na sebi. Metalni obrub koji učvršćuje prednje i stražnje staklene panele potpuno je simetričan i skoro savršeno uklopljen u te dvije plohe. Djeluje kao da je izliven iz jednog komada stakla. Minimalizam je bio vrhovna nit vodilja i više nema ničega što odvlači pažnju, posebno na sasvim crnom uređaju. Inače, svi modeli naprijed imaju crni “bezel” kako bi se stvorio što snažniji dojam da je cijeli prednji dio zapravo zaslon, a razlikuju se po bojama metalnog obruba i poleđine.

U Hrvatskoj su dostupne tri boje - ponoćno crna, orhideja siva i arktičko srebrna. Paneli na poleđini još su dojmljiviji nego na prethodniku, nešto se diskretnije presijavaju na svjetlu. Nažalost, kao i svi stakleni telefoni jednako su prijemčivi za otiske prstiju, posebno crni model. Inače, oleofobni premaz na, recimo, Samsungu Galaxy S7 i S7 Edge bi već nakon nekoliko mjeseci znao biti sasvim potrošen pa bi ti telefoni postajali, u nedostatku bolje riječi, ogavni. Uz nadu da je Samsung nekako poboljšao taj segment, preporučljivo je i korištenje neke maske. S8 jest opremljen staklom Corning Gorilla Glass pete generacije, ali to i dalje ne znači da će ostati netaknut ako padne na tvrdu površinu s veće visine.

U paketu dolaze jedne od najboljih slušalica dostupnih na pametnim telefonima

Budući da je S8 i uži od modela S7 Edge (s kojim ga je nekako prirodnije uspoređivati nego s “običnim” S7), sve skupa znači da fantastično leži u ruci, zbilja je prava milina za korištenje. Izrada je, naravno, besprijekorna. Samsung je zadržao utor za slušalice i u paketu isporučuje navodno jedne od najboljih slušalica koje se mogu dobiti s nekim telefonom, izrađene u suradnji s AKG-om (koji je u vlasništvu Samsunga). Štoviše, Samsungov marketing tvrdi da bi u slobodnoj prodaji vrijedile 99 dolara, što se čini kao blago pretjerivanje.

Naravno, slušalice nije baš doslovno izradio AKG, nego Samsung, više je to marketinška suradnja kao kod Huaweija i Leice, ali slušalice su svejedno vrlo dobre. Što je vrlo korisno, jer je zvučnik na S8 samo jedan - dakle ništa od stereo zvuka, makar kroz telefonsku slušalicu - a i taj jedan nije posebno dobar. Glasnoća je podjednaka kao kod S7.

Telefon je i dalje otporan na vodu i prašinu po standardu IP68, dakle do 1,5 metara do 30 minuta. Detalj zbog kojega su u startu mnogi prigovarali je senzor za otiske prstiju, koji je prebačen na poleđinu - što nije samo po sebi problem, ali je smješten vrlo visoko, pokraj leće kamere. To se ipak pokazalo problematičnim u svakodnevnom korištenju. Naime, nije toliko stvar u tome da je smješten previsoko. Jest previsoko, ali ipak ne toliko da se ne može dosegnuti, osim za ljude s puno manjim rukama.

Ono što je veći problem jest što je pozicioniran točno uz kameru, a pošto su i kamera i senzor potpuno ravni, bez ikakvih izbočina, gotovo je nemoguće iz prve pogoditi senzor, bez ciljanja (a da ni ne spominjemo da je Samsugova “fingerprint” tehnologija i dalje inferiorna Huaweijevoj, Appleovoj, HTC-ovoj, LG-jevoj, OnePlusovoj - ali tu je riječ o milisekundama). Ni nakon tjedan dana nisam se uspio istrenirati da automatski, pri izvlačenju iz džepa, otključam S8 prije nego što ga podignem. Uglavnom bih prstom morao šarati po telefonu. Ljevaci vjerojatno imaju još goru situaciju.

Samsung je zadržao utor za slušalice

Međutim, ni to ne bi bio toliki problem da senzor otiska nije i dalje najefikasniji način otključavanja telefona. Naime, iako ima sve najsuvremenije metode - senzor šarenice oka i senzor za prepoznavanje lica - manijakalno su nepouzdani. Senzor šarenice je infracrveni pa radi u mrklome mraku, ali na suncu ćete morati indijanskim potezima zaklanjati i telefon i oči ako ga želite otključati.

Prepoznavanje lica radilo je besprijekorno - samo prvi dan. Tada je Samsung izdao softversku zakrpu koja je postrožila režim kako se ne bi ponavljale blamaže sa svjetske premijere telefona, kada je kolega novinar uspio otključati uređaj fotografijom svog lica. Nakon toga više nije bilo tog boga koji bi S8 nagovorio da se otključa pogledom na moju facu.

Inače, vrlo intuitivno je rješenje tipke home: iako Galaxy S8 više nema fizičku tipku na prednjoj strani telefona, ona je zapravo i dalje tu, u virtualnoj formi. Naime, snažniji pritisak na dio zaslona gdje bi inače bila tipka home rezultirat će vibracijom, haptičkim odzivom, i telefon će se ponašati kao da ste pritisnuli tipku home na bilo kojem drugom telefonu. To vrijedi i kada ste u bilo kojoj aplikaciji i kada je telefon zaključan - uvijek.

Senzor za otisak prsta je najveća pogreška u dizajnu

Zaslon

Naravno, kao i kod zapravo svakog pametnog telefona današnjice, zaslon je praktički sve. Kod Galaxyja S8 to vrijedi još više, jer takozvani Infinity Display ovdje doista jest sve. Osim što izgleda predivno, ekran je tipično kvalitetan za Samsungove Super AMOLED panele i prema subjektivnom dojmu riječ je o daleko najboljem zaslonu na bilo kojem pametnom telefonu u ovom trenutku (a to realno znači najbolji ikad).

Razina svjetline je izvanredna (prema nekim mjerenjima ide čak do 1000 nita), vidljiv je u svim uvjetima i pod svim kutovima, boje su zasićene i nabrijane, ali ne komično kao nekada kod Samsunga. Dinamički raspon je praktički besprijekoran, crna područja su izvanredna. Quad HD rezolucija (2960 X 1440 piksela) daje fantastično oštar prikaz od 570 piksela po inču, a čak i kad se rezolucija smanji na Full HD zbog uštede baterije, zaslon je i dalje bolji od 90 posto telefona na tržištu.

Zaslon ujedno nosi certifikat “Mobile HDR Premium”, što znači da će se moći streamati HDR sadržaj s Netflixa i Amazon Primea (kada se dogode određene prilagodbe). HDR (High Dinamic Range, odnosno visoki dinamički raspon) jedan je od najvažnijih napredaka u TV tehnologiji u zadnjih nekoliko godina, daje puno bolji kontrast i svjetliju sliku. U postavkama postoji i opcija “video enhancer”, koja u pojedinim aplikacijama, kao što su YouTube, Netflix, HBO GO… - nabrijava kontrast i svjetlinu i daje kvazi HDR efekt. Malo više troši bateriju, ali i daje odlične rezultate pri reprodukciji. Da ima bolji zvuk, S8 bi bio idealan stroj za bindžanje.

Dio videa se gubi zbog neobičnog omjera stranica

Iako zaobljen, ekran se spušta prema rubovima manje nego kod prethodnih Samsungovih modela. To je dobra odluka. Od tih dijelova ekrana ionako nema neke osobite funkcionalne koristi, a ovako se slika manje distorzira. Tehnologija “palm rejection”, odnosno prepoznavanja neželjenih dodira dlanom, puno je bolja nego prije, radi gotovo bez greške. Dijagonala ekrana jest 5,8 inča, ali to ne znači da je ekran dramatično veći od, recimo, Galaxyja S7 Edge koji ima dijagonalu od 5,5 inča. Iako S8 ima nominalno dulji ekran (ili širi ako se gleda horizontalno), uži je od S7 Edge. S8, naime, ima neobičan omjer stranica od 18,5:9, dok je standard dosad bio 16:9. Ni ovo ne bi bio problem da ogromna većina sadržaja nije i snimljena u tom formatu od 16:9.

To u praksi znači da će prilikom reprodukcije takvih sadržaja na S8 biti prikazani s “letterboxom”, odnosno crnim crtama sa strane, a da će slika biti zapravo manja nego na bilo kojem telefonu s dijagonalom od 5,5 inča. Slika se može rastegnuti tako da prekriva cijeli ekran, ali će se tada morati žrtvovati dio slike koji neće biti vidljiv. No naravno, mnogi se već prilagođavaju novoj realnosti pa stiže sve više sadržaja u ovom formatu, a skoro svi ozbiljni proizvođači aplikacija prilagodili su svoje uratke ekranu S8-ice. Podsjetimo da ekran LG-ja G6 ima omjer od 18:9, a da bi se nešto slično trebalo dogoditi i s iPhoneom 8. Trenutno stvari stoje tako da je većina televizijskih sadržaja snimljena u formatu 16:9, naprosto zato što su skoro svi moderni televizori napravljeni u takvom formatu, stoga će serije na S8 imati crne trake s desne i lijeve strane (kada se gleda u horizontalnoj orijentaciji). Međutim, većina filmova danas se snima u formatu 21:9, pa će S8 za njih biti puno bolji od bilo kojeg telefona s omjerom 16:9, odnosno, imat ćemo na raspolaganju veću sliku. Netflix je također počeo snimati stvari u 21:9.

Rubovi zaslona također su zaobljeni

Malo je neobično koristiti ovakav ekran prilikom snimanja fotografija, koje su u formatu 4:3, pa je zapravo većina ekrana dvije crne plohe. Ali, nije ništa dramatično.

Performanse i softver

Na performanse i rad Galaxya S8 ne treba trošiti riječi. Stravično je brz, ništa se ne ruši niti zastajkuje, točka. Ima 4 gigabajta RAM-a i samo jednu opciju memorijskog kapaciteta od 64 gigabajta. Za razliku od američkih kupaca, koji su dobili jedan od najnaprednijih procesora današnjice, Qualcomm Snapdragon 835, svi ostali moraju se zadovoljiti Samsungovim proceosorom Exynos 8895. U teoriji, trebali bi raditi identično, u praksi se pokazalo da je Samsungov samo mrvicu slabiji.

Oba procesora su prvi koji su izrađeni na novoj, 10-nanometarskoj tehnologiji, što bi, prema tvrdnjama iz Samsunga, trebalo donijeti bolje performanse uz čak 20-postotnu uštedu energije. Galaxy S8 je ujedno i prvi smartphone opremljen novom generacijom Bluetootha - 5.0. To znači da, recimo, može reproducirati muziku na dva uređaja istodobno, a doseg je veći i do četiri puta u odnosu na prethodni Bluetooth 4.2. Tu je i gigabitni LTE.

Performanse su izvrsne, uključujući i zahtjevnije 3D igre

U procesu desamsungizacije Androida južnkorejska je tvrtka, srećom, otišla još korak dalje. Android 7.0 Nougat sada je manje zagušen Samsungovom nadogradnjom TouchWiz nego ikad prije, ima nešto Samsungovih aplikacija, ali ne smetaju toliko jako i ne kvare ukupan dojam. Čak ni temeljito redizajnirane ikone nisu iritantne, čak su na neki način i dopadljive. Pošto navigacijske tipke nisu više fizičke, sada je napokon moguće promijeniti njihov raspored, na što su se mnogi korisnici žalili kod Samsunga.

Ono što kvari dojam je Bixby. Samsungov dugo najavljivani osobni asistent lansiran je kao nedomišljeni poluproizvod, što je dosta bizarna odluka. Trebao bi biti bolja verzija Sirija ili Googleova Assistenta, a pokazalo se da zasad odgovara samo na korejski i nije integiraran ni s jednom aplikacijom osim onih Samsungovih. Podrška za “američki” engleski trebala bi doći uskoro, a za hrvatski vjerojatno nikad. Samsung pak toliko vjeruje u Bixby da je čak dobio i vlastitu tipku, odmah ispod klackalice za zvuk, koja se ne može prenamijeniti za neku drugu aplikaciju.

Baterija

Što se tiče baterije, ostala je kapacitetom ista kao prije, 3000 mAh, odnosno 3500 za S8+. No, procesor bi, dakle, trebao biti 20 posto učinkovitiji pa time i štedljiviji. Možda jest, možda nije, ali baterija nije puno bolja u odnosu na S7. Na škrge će izdržati jedan dan žešćeg korištenja, a ako ste light korisnik, dan i pol. Opcija smanjenja rezolucije ekrana je, recimo, zahvalna - razlika zna biti 10 do 15 posto baterije u danu. Kao i kod svakog telefona, sve ovisi o načinu korištenja, pa je tako moguće dobiti i do 8 ili 9 sati upaljenog ekrana uz svjetlinu od 75 posto, a ponekad iscuri i sa 3 sata.

Potrošnja u dva tipična dana, u kojima je način potrošnje bio podjednak (nešto Deezera i kastanja sadržaja na TV, čitanje mailova i vijesti, WhatsApp, Instagram i Facebook po nekoliko puta tijekom dana), a sve uz opciju prilagođavanja svjetline zaslona okolišu, dala su ovakve rezultate: s Quad HD rezolucijom do 11:35 sati imao je 79 posto, u 15:30 53 posto, a u 22 sata 15 posto. Tada se automatski uključio “battery saver”, pa je do 00.15 sati baterija pala do deset posto. Stand-by vrijeme se, inače, u režimu uštede drastično poboljšalo, jer je tih deset posto zadržao satima. U danu kada je zaslon bio na Full HD rezouciji, do 11:35 imao je 88 posto, do 15:30 imao 61, a 22 sata 32 posto. Punjenje od 0 do 100 traje oko sat i 15 minuta (Samsung je odlučio ne uključiti najsuvremeniju moguću tehnologiju brzog punjenja, nego samo QuickCharge 2.0, a moguće je i bežično punjenje).

Kamera

Kamera je još jedna čudna odluka. Samo je minimalno poboljšana u odnosu na S7. To znači da i dalje dobijete jednu od najboljih smartphone kamera - ali 2016. godine. I dalje je superiorna skoro svakoj drugoj po pitanju količine detalja, rada pri slabijem osvjetljenju, brzine autofokusa i brzine snimanja, i dalje je riječ o briljantnoj kameri po svakoj metrici, ali tek treba vidjeti što će 2017. donijeti kod drugih. Na testiranju DxOMark S8 je dobio 88 bodova, što je vrlo dobar rezultat - Google Pixel ima 89, a najbolji rezutlat dosad ovih je dana dobio HTC U11, 90 bodova. Senzor je 12-megapikselni Dual Pixel, otvor blende je f/1.7, a hardverski je poboljšana prednja kamera, koja sada ima autofokus, 8 megapiksela i također otvor blende od f/1.7.

Većina poboljšanja dogodila se na softverskom planu, i to je prilično vidljivo. Samsung je samo spomenuo da su “poboljšali procesiranje slike” i “unaprijedili performanse pri slabijem osvjetljenju”, a sve to je objedinjeno u algoritmu koji Samsung zove "Multi-Frame Image Processing". Otprilike, riječ je o nečemu sličnom značajki HDR+ kod Google Pixel XL-a - telefona za koji mnogi tvrde da ima daleko najbolju softversku obradu fotografija. Funkcionira tako da umjesto jedne snimi više fotografija istodobno i iz svake pokupi ono najbolje kako bi se dobilo više detalja i izolirale problematične točke. Pro način rada je vrlo opsežan, ali i jednostavan za korištenje.

Zaključak

Sve u svemu, Samsung Galaxy S8 je definitivno najatraktivniji i najljepše dizajniran telefon današnjice, a možda i najbolji smartphone općenito (ili barem najbolji u svijetu Androida). Ima par mana, i to vrlo izraženih mana, ali dosad se nije pojavio nijedan uređaj kojemu smo spremni oprostiti toliko toga kao što je to Samsung Galaxy S8.

Maloprodajna cijena je 6099 kuna za model S8, a 6899 za S8+.

Procesor: Samsung Exynos 8895 (octa-core CPU 4 x Mongoose + 4 x Cortex-A53), Mali-G71 GPU

RAM: 4 GB

Interna memorija: 64 GB, proširivo karticom do 256 GB

Zaslon: 5,8-inčni Super AMOLED Quad HD, 2960 X 1440 piksela (570 ppi), omjer stranica 18.5:9 (2.06:1), HDR 10

Izrada: Gorilla Glass 5 stakleni paneli naprijed i iza, aluminijski okvir, otporan na vodu i prašinu po standardu IP68, arktičko srebrna, orhideja siva, ponoćno crna boja

Kamera: 12 MP, blenda f/1.7, dual pixel, OIS, 4K video, prednja kamera 8 MP, f/1.7, autofokus

Operatvni sustav: Android 7.0 Nougat

Baterija: 3000 mAh

Ostalo: Bluetooth 5.0, senzor šarenica oka i senzor za prepoznavanje lica, slušalice izrađene u suradnji s AKG-om u kutiji

PLUS

- zaslon

- inovativan dizajn

- zaslon i inovativan dizajn

MINUS

- slabašan zvučnik

- smještaj senzora otiska prsta

- Bixby

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:04