NOVITETI IZ APPLEA

FOTO, VIDEO: PREDSTAVLJEN NOVI iPHONE! 'Odvest ćemo ga na potpuno novu razinu, ovo je nešto najnaprednije što smo ikada napravili'

 REUTERS
U teatru Steve Jobs u kampusu Applea u Cupertinu održan je Apple event na kojem su predstavljeni nove uređaji: Apple Watch 4, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR.

Sezona Applemanije upravo je službeno otvorena u sjedištu najvrednije kompanije na svijetu u kalifornijskome Cupertinu, gdje je predstavljena nova generacija iPhonea.

Na meniju su bila tri nova modela; poštujući svoju dosadašnju nomenklaturu, Apple je novu generaciju standardne verzije telefona nazvao iPhone XS (dakle, iPhone “ten-es”, odnosno “deset-es”, premda će većina vjerojatno naziv izgovarati naprosto kao “iks-es”). Veća verzija uređaja nosi naziv iPhone XS Max, dok je najavljena manje skupa verzija uređaja dobila naziv iPhone XR.

Iako su glasine govorile o nešto nižim cijenama, prema novom industrijskom standardu - koji je Apple i pokrenuo - cifre i dalje tjeraju suze na oči. iPhone XS koštat će 999 dolara, jednako kao što je na svojoj lanjskoj premijeri stajao iPhone X. Model XS Max će počinjati od 1099 dolara, dok će iPhone XR koštati od 749 dolara nadalje. Naravno, sve cijene odnose se na američko tržište. Iako cijene u Hrvatskoj još nisu poznate, dosadašnja praksa bila je da američke iznose treba pomnožiti s faktorom 10. Dakle, iPhone XS opet bi mogao stajati minimalno 10 tisuća kuna, XS Max najmanje 11 tisuća, a XR vjerojatno oko 7500 kuna.

Prve isporuke

Jednako tako, ove se cijene odnose na osnovni memorijski kapacitet, koji će biti 64 gigabajta. Skuplji modeli imat će još opcije sa 256 i čak 512 gigabajta, dok će XR imati 128 i 256 gigabajta. iPhone XR će se početi isporučivati od 26. listopada, dok će se XS i XS Max moći prednaručiti već od ovog petka, a prve isporuke kreću od 21. rujna. U Hrvatsku iPhone XS i XS Max dolaze 28. rujna. iPhone 7 će, usput, u SAD-u biti snižen na 449 dolara, a iPhone 8 na 599 dolara.

iPhone XS zadržao je formu prethodnika i ima 5,8-inčni OLED ekran s “notchom”, dok model Max ima također OLED zaslon s notchom, ali s dijagonalom od čak 6,5 inča (dimenzije kućišta su otprilike usporedive s iPhoneom 8 Plus). Rezolucija Super Retina ekrana je ostala ista, imat će gustoću prikaza od 458 piksela po inču (2436 X 1125, odnosno 2688 X 1242 piksela).

U galeriji fotografija pogledajte prizore s predstavljanja novih proizvoda!

Što se tiče kamere, riječ je o dvostrukoj 12-megapikselnoj kameri, jednoj širokokutnoj, jednoj telefoto, a obje imaju optičku stabilizaciju. Širokokutna kamera ima otvor blende od f/1.8, a telefoto f/2.4, s 2X uvećanjem. Naravno, poboljšan je hardver za obradu fotografija koji na svakoj fotografiji odradi bilijun operacija. Prednja kamera ima 7-megapikselni senzor i kadra je snimati portretno zamućenje, takozvani “bokeh”. Sada je moguće naknadno mijenjati razinu zamućenja (što drugi proizvođači poput Huaweija i Samsunga imaju već odavno, premda iz Applea, naravno, tvrde da je ovo premijera na pametnim telefonima).

Face ID tehnologija za biometrijsku sigurnost trebala bi biti još brža i bolja. iPhone XS radi na novom sistemskom čipu A12 Bionic, prvom na tržištu koji radi na 7-nanometarskom procesu i ima 6,9 milijardi tranzistora. Trebao bi donijeti do 50 posto manji utrošak energije, uz dvostruko jače performanse. Dodan je poboljšani “neural engine” pa A12 može izvesti 5 bilijuna operacija u sekundi. iPhone XS sada je zaštićen od vode i prašine po standardu IP68 (do 30 minuta na dubini od 1,5 metara).

Baterija traje dulje

Baterija bi trebala trajati do sat i pol dulje nego kod iPhonea X. iPhone XS i XS Max uz pomoć eSIM tehnologije imaju svojevrsni Dual SIM, nazvan “Dual SIM Dual Standby”, što znači da je napokon moguće, možda, imati dva broja na jednom iPhoneu (ovisno od telekoma).

Manje skupi iPhone XR otraga izgleda kao iPhone 8, a sprijeda kao iPhone X, osim što ima deblje bridove oko ekrana. Ima staklenu poleđinu i aluminijski okvir te dolazi u šest boja - crni, bijeli, plavi, žuti, crveni i tirkizni. Zaštićen je od vode po standardu IP67, a niža cijena postignuta je zahvaljujući ekranu koji nije OLED, nego je izrađen u LCD tehnologiji. Budući da je to Apple, ekran je dobio vlastiti nazi “Liquid Retina” (i, naravno, prema Appleu je to “najnapredniji LCD ikada”), ima dijagonalu od 6,1 inč i istu rezoluciju kao iPhone 8 - 326 piksela po inču. Nema 3D Touch, nego takozvani “Haptic touch”, ima biometrijski sustav Face ID jednak kao u iPhoneu XS.

I taj manje skupi model u sebi ima sistemski čip A12 Bionic, kamera je 12-megapikselna s novim senzorom i većim pikselima te otvorom blende od f/1.8. Riječ je zapravo o istoj kameri kao na modelu XS, konkretno širokokutnoj kameri s tog uređaja. I ova kamera može snimati portretni bokeh, što se postiže softverski. Baterija bi mu trebala trajati sat i pol dulje nego kod iPhonea 8 Plus.

Količine vrlo ograničene

Usput rečeno, prema informacijama Bloomberga količine iPhonea XR bi, barem u početku, mogle biti vrlo ograničene (što bi trebalo iznenaditi ravno nikoga na planetu, jer bi to bila klasična Appleova taktika da pogura kupce prema skupljim modelima).

Naravno, skupa s novim telefonima već tradicionalno dolazi i novi operativni sustav, iOS 12, koji bi trebao biti pušten u javnost sredinom mjeseca. Donosi poboljšanu Siri, bolji FaceTime, Memoji, bolje performase...

Apple Watch Series 4 sada dolazi u veličinama od 40 i 44 milimetra. Dizajn je ostao u osnovi identičan, osim što digitalna krunica više nije sasvim crvena, nego ima crveni krug po rubu i ima haptički odziv. Ekrani su ne samo povećani za oko 30 posto, nego i razvučeni prema rubovima, dakle smanjeni su bridovi oko ekrana. Naravno, dodana su i brojna softverska poboljšanja, kao, primjerice, praćenje unosa kalorija, sportskih rezultata omiljenih ekipa, nova lica za sat… Procesor novog Apple Watcha zove se A4, ima dvije jezgre i radi na 64-bitnoj arhitekturi te bi performanse trebale biti dvostruko bolje. Sat sada može registrirati kada vlasnik padne i ako se ne pomakne pet minuta automatski zove hitnu pomoć. Dodatno, može raditi elektrokardiogram (EKG) zahvaljujući elektrodama ugrađenima u poleđinu sada, ispod safirnog stakla. Premda je Apple Watch Series 4 tanji od svog prethodnika, baterija bi navodno trebala izdržati 18 sati. Dolazi u srebrnoj, svemirski sivoj i sivoj boji kada je riječ o aluminijskim modelima, a čelični će biti i u crnoj te zlatnoj boji. Cijena će počinjati od 399 dolara, odnosno od 499 dolara za LTE model. Series 3 je smanjen na 279 dolara.

--------------------------

U nastavku pročitajte kako smo pratili Appleovu prezentaciju iz minute u minutu

20:45 Cijene novih uređaja

iPhone XS koštat će 999 dolara, jednako kao što je na premijeri stajao iPhone X. Model XS Max će počinjati od 1099 dolara, dok će iPhone XR koštati od 749 dolara nadalje. Naravno, sve cijene odnose se na osnovni memorijski kapacitet, koji će biti 64 gigabajta. Skuplji modeli imat će još opcije sa 256 i čak 512 gigabajta, dok će XR imati 128 i 256 gigabajta. iPhone XR će se početi isporučivati od 26. listopada, dok će se XS i XS Max moći prednaručiti već od ovog petka, a prve isporuke kreću od 21. rujna. U Hrvatsku dolazi 28. rujna, a iako domaće cijene još nisu poznate, dosadašnja praksa bila je da američke iznose treba pomnožiti s faktorom 10: dakle, iPhone XS bi opet mogao biti najmanje 10 tisuća kuna, XS Max najmanje 11 tisuća, a XR vjerojatno oko 7500 kuna. iPhone 7 će u SAD-u biti snižen na 449 dolara, a iPhone 8 na 599 dolara.

20:30 Počinje predstavljanje novog iPhone XR!

Predstavlja se i jeftiniji iPhone XR, koji otraga izlgeda kao iPhone 8, a sprijeda kao iPhone X, osim što ima deblje bridove oko ekrana. Ima staklenu poleđinu i aluminijski okvir te dolazi u šest boja - crni, bijeli, plavi, žuti, crveni, koraljni. Zaštićen je od vode po standardu IP67 i ima LCD ekran koji Apple zove Liquid Retina (i, naravno, tvrdi da je “najnapredniji LCD ikada”), ima dijagonalu od 6,1 inč i istu rezoluciju kao iPhone 8 - 326 piksela po inču. Nema 3D Touch, nego “Haptic touch”, ima Face ID s istim sustavom kao u iPhoneu XS.

I iPhone XR ima sistemski čip A12 Bionic, kamera je 12-megapikselna s novim senzorom i većim pikselima te otvorom blende od f/1.8. Riječ je zapravo o istoj kameri kao na modelu XS, konkretno širokokutnoj kameri s iPhonea XS. I ova kamera može snimati portretni bokeh, što se postiže softverski. Baterija bi mu trebala trajati sat i pol dulje nego kod iPhonea 8 Plus.

Philip W. Schiller, Senior Vice President, Worldwide Marketing of Apple, speaks about the new Apple iPhone XR at an Apple Inc product launch event at the Steve Jobs Theater in Cupertino, California, U.S., September 12, 2018. REUTERS/Stephen Lam
REUTERS/Stephen Lam
iPhone XR

20:15 Što se tiče kamere novog iPhonea XS, riječ je o dvostrukoj 12-megapikselnoj kameri, jednoj širokokutnoj, jednoj telefoto, obje imaju optičku stabilizaciju. Širokokutna ima otvor blende od f/1.8, a telefoto f/2.4, s 2X uvećanjem. Naravno, poboljšan je hardver za obradu fotografija koji na svakoj fotografiji odradi bilijun operacija. Prednja kamera ima 7-megapikselni senzor i kadra je snimati portretno zamućenje.

Sada je moguće i naknadno mijenjati zamućenje pozadine, takozvani bokeh, što drugi proizvođači poput Huaweija i Samsunga imaju već odavno - premda iz Applea, naravno, tvrde da je ovo premijera na pametnim telefonima.

Philip W. Schiller, Senior Vice President, Worldwide Marketing of Apple, speaks about the the new Apple iPhone XS and XS Max at an Apple Inc product launch event at the Steve Jobs Theater in Cupertino, California, U.S., September 12, 2018. REUTERS/Stephen Lam
REUTERS/Stephen Lam

Baterija bi trebala trajati do sat i pol dulje nego kod iPhonea X. iPhone XS i XS Max uz pomoć eSIM tehnologije imaju svojevrsni Dual SIM, nazvan “Dual SIM Dual Standby”, što znači da je napokon moguće, možda, imati dva broja na jednom iPhoneu (ovisno od telekoma).

Philip W. Schiller, Senior Vice President, Worldwide Marketing of Apple, speaks about the the new Apple iPhone XS and XS Max at an Apple Inc product launch event at the Steve Jobs Theater in Cupertino, California, U.S., September 12, 2018.
REUTERS

19:50 Počinje predstavljanje novog iPhonea XS!

"Odvest ćemo iPhone na novu razinu", kaže Tim Cook, "iPhone XS je najnapredniji iPhone koji smo ikada napravili."

Dizajn je identičan iPhoneu X, osim što je dodana i zlatna boja. Sada je zaštićen od vode i prašine po standardu IP68.

Osim standardnog, dolazi i veći iPhone XS Max, također s OLED ekranom, ali s dijagonalom od 6,5 inča (unatoč tome dimenzije kućišta su otprilike usporedive s iPhoneom 8 Plus). Rezolucija ovog zaslona je 2688 X 1242 piksela, što daje gustoću prikaza od 458 piksela po inču. Oba zaslona imaju kontrast od 1.000.000 naprema 1.

Face ID tehnologija za biometrijsku sigurnost trebala bi biti još brža i bolja. iPhone XS radi na novom sistemskom čipu A12 Bionic, prvom na tržištu koji radi na 7-nanometarskom procesu i ima 6,9 milijardi tranzistora. Trebao bi donijeti do 50 posto manji utrošak energije, uz jače performanse. Dodan je poboljšani “neural engine” pa A12 može izvsti 5 bilijuna operacija u sekundi.

Philip W. Schiller, Senior Vice President, Worldwide Marketing of Apple, speaks about the the new Apple iPhone XS and XS Max at an Apple Inc product launch event at the Steve Jobs Theater in Cupertino, California, U.S., September 12, 2018. REUTERS/Stephen Lam
REUTERS/Stephen Lam

19:25 Apple Watch 4

Procesor novog Apple Watcha zove se A4, ima dvije jezgre i radi na 64-bitnoj arhitekturi te bi performanse trebale biti dvostruko bolje.

Sat sada može registrirati kada vlasnik padne i ako se ne pomakne pet minuta automatski zove hitnu pomoć. Dodatno, može raditi elektrokardiogram (EKG) zahvaljujući elektrodama ugrađenima u poleđinu sada, ispod safirnog stakla. Premda je Apple Watch Series 4 tanji od svog prethodnika, baterija bi navodno trebala izdržati 18 sati. Dolazi u srebrnoj, svemirski sivoj i sivoj boji kada je riječ o aluminijskim modelima, a čelični će biti i u crnoj te zlatnoj boji. Cijena će počinjati od 399 dolara, odnosno od 499 dolara za LTE model. Series 3 je smanjen na 279 dolara.

Jeff Williams, Chief Operating Officer of Apple, speaks about the the new Apple Watch Series 4 at an Apple Inc product launch event at the Steve Jobs Theater in Cupertino, California, U.S., September 12, 2018. REUTERS/Stephen Lam
REUTERS

19:10 Prvi je na redu novi Apple Watch koji je, prema Appleu, najprodavaniji sat na svijetu. Apple Watch 4 i sada dolazi u veličinama od 40 i 44 milimetra. Dizajn je ostao skoro pa identičan, osim što digitalna krunica više nije sasvim crvena, nego ima crveni krug po rubu, a ekrani su ne samo povećani, nego i povučeni prema rubovima, dakle smanjeni su bridovi oko ekrana. Naravno, dodana su i brojna softverska poboljšanja, kao, primjerice, praćenje unosa kalorija, sportskih rezultata omiljenih ekipa, nova lica za sat...

Jeff Williams, Chief Operating Officer of Apple, speaks about the the new Apple Watch Series 4 at an Apple Inc product launch event at the Steve Jobs Theater in Cupertino, California, U.S., September 12, 2018. REUTERS/Stephen Lam
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:16