TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

FOTO, VIDEO Predstavljen telefon koji se omota oko ruke i tablet koji se prepolovi u telefon

 Ilija Matanović

Lenovo je na TechWorldu pokazao i nekoliko konceptnih prototipa koji su funkcionalni, ali su još tri do pet godina daleko od implementacije na tržištu. Riječ je o dva uređaja - pametnom telefonu CPlus i tabletu Folio.

CPlus je pametni telefon sa 4,35-inčnim LED zaslonom koji je savitljiv tako da se može omotati oko ruke i postati pametni sat.

Glavni tehnološki direktor mobilne divizije Lenova Peter Hortensius naglasio je da je najveći problem u izradi ovakvog uređaja to što se ekran lako može savijati, ali se savijati ne mogu matična ploča, baterija, procesor… Tome su, međutim, doskočili tako što su segmentirali komponente unutar uređaja u ravnine koje se potom savijaju.

Folio je pak tablet sa zaslonom od 7,8 inča koji se može prepoloviti i postati 5,5-inčni smartphone. Oba uređaja su potpuno funkcionalna, ali još ne mogu na tržište.

- Pitanje je pouzdanosti - uređaji se moraju moći svijati desecima i desecima tisuća puta i ostati pouzdani. Pokazalo se da su LED zasloni vrlo lako savitljivi, poput lista papira, i ako napravite prejak pregib na njemu, ne možete ga ispeglati. Tome smo doskočili, ali ima još izazova koje moramo savladati kako bismo CPlus i Folio pustili na tržište - rekao je Hortensius.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:50