CILJ SU BILI KORISNIČKI PODACI

FRANCUSKI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT NA UDARU RUSKIH HAKERA Napad je navodno izvela ista grupacija koja je pokušala utjecati američke izbore

Emmanuel Macron
 Benoit Tessier / REUTERS

Stručnjaci za sigurnost tvrde da ruski hakeri pokušavaju napasti kampanju kandidata za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, piše BBC.

'Hakeri se u tim napadima koriste lažni emailovima, zlonamjernim programima te lažnim domenama', rekao je Feike Hacquebord iz tvrtke Trend Micro. Vjeruje se da se radi o istim hakerima koji su djelovali tijekom američkih predsjedničkih izbora.

Rusija je opovrgnula tvrdnje da stoji iza napada na Macrona.

Prema izvještaju Hacqueborda, ruska hakerska grupa imena Fancy Bear, a poznata i pod imenima APT28 i Pawn Storm stoji iza agresivnih napada.

Hakeri se u tim napadima koriste velikim brojem trikova kako bi se domogla korisničkih imena, šifri i drugih osobnih informacija Macronovog osoblja.

Hacquebord je kao posebnu prijetnju istaknuo lažne domene koje su hakeri registrirali s imenima koja su nevjerojatno sličnima pravima koje koristi Macronova kampanja i njezini ljudi.

Hakeri su potom s tih domena slali emailove Macronovom osoblju u nadi da će netko od njih posjetiti lažne stranice i unijeti svoje korisničke podatke. Osim toga, Hacquebord navodi i da se koriste alatom OAuth koji dopušta ljudima da se za jedan servis prijave uz pomoć korisničkih podataka za drugi.

'Tehnike koje koriste sugeriraju da su oni bili ti koji su napadali Sjedinjene Američke Države tijekom predsjedničkih izbora', rekao je Hacquebord. 'Vidjeli smo da su registrirali lažne domene. Na identičan je način djelovala grupa koja je provalila u Demokratsko nacionalno vijeće.'

Glasnogovornik francuske nacionalne agencije za cyber sigurnost ANSSI, potvrdio je da je bilo napada na osoblje i infrastrukturu Macronove kampanje. Međutim, isti je rekao da je teško utvrditi jel grupa Fancy Bear izvela napad.

Glasnogovornik Macronove kampanje rekao je da su upoznati s napadima te da su za sada bili bezuspješni. 'Radi se o uobičajenim cyber napadima', rekao je Mounir Mahjoubi za CNN. 'Naš sigurnosni tim nadzire situaciju, a svaki član našeg osoblja zna uočiti i prijaviti napada.'

Međutim, istraživač sigurnosti poznat kao The Grugq rekao je da je Macronova kampanja laka meta, u usporedbi s drugim kampanjama jer se oslanjaju na aplikaciju Telegram za razmjenu poruka. 'Sigurnost im nije osobito jaka, a zadane postavke promoviraju nesigurne poteze', pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:43