PRATE KORISNIKE U STOPU

GOOGLE BILJEŽI VAŠU LOKACIJU ČAK I KADA MU KAŽETE DA TO NE ŽELITE Provjerite što je internetski gigant o vama dosad prikupio

 Profimedia, SIPA USA

Istraga Associated Pressa (AP) pokazala je da mnogi Googleovi alati spremaju lokacijske podatke o vlasniku mobitela odnosno korisniku tih alata, čak i kada on to u postavkama za privatnost onemogući, piše The Guardian. Znanstvenici s Princetona to su potvrdili za AP, koji je utvrdio da se ovo događa i korisnicima uređaja s operativnim sustavom Android i onima s iPhoneima.

Google korisnike u većini slučajeva transparentno pita smije li koristiti njihove lokacijske podatke. Aplikacija poput Google Maps korisnika će podsjetiti da joj dopusti pristup lokacijskim podacima kako bi je se moglo koristiti za navigaciju. Ako Google Mapsu to dopustite, aplikacija će vam zahtjev pokazati povijest vaših kretnji u određenom vremenskom intervalu.

Bilježenje kretanja iz minute u minutu sa sobom nosi određeni rizik za privatnost korisnika i policija je te podatke o kretnjama koristila kako bi utvrdila lokaciju određenih sumnjivaca. Tvrtka korisnicima dopušta pauziranje tog praćenja te kaže da će ih gašenje te opcije onemogućiti u praćenju pojedine osobe. "Povijest lokacija možete ugasiti bilo kada. Kada je povijest lokacija ugašena, mjesta koja posjećujete se ne bilježe", stoji na Googleovoj stranici za korisničku podršku.

No, to nije do kraja istina. Čak i kada pauzirate povijest lokacija, neke Googleove aplikacije automatski i bez pitanja spremaju lokacijske podatke korisnika, i to s vremenskim oznakama. Na primjer, Google zapamti svako otvaranje Maps aplikacije. Automatska dnevna ažuriranja podataka o vremenskim uvjetima ugrubo odrede vašu lokaciju, a vaša se lokacija pamti i kada u Googleovu tražilicu upišete "čokoladna torta recept". Ovaj problem oko privatnosti korisnika pogađa otprilike dvije milijarde korisnika Android uređaja i stotine milijuna korisnika iPhoneova koji se oslanjaju na Google Maps i Googleovu tražilicu.

"Ako ćete korisnicima dopustiti da ugase nešto što se zove "povijest lokacija", onda bi bilježenje lokacije korisnika trebalo prestati svuda. To mi se čini kao vrlo jasna pozicija", rekao je Jonathan Mayer, voditelj Princetonovog laboratorija koji je potvrdio AP-ova otkrića. Google s druge strane tvrdi da su savršeno jasni u svojim tvrdnjama. "Postoji cijeli niz načina na koje Google može koristiti lokacijske podatke kako bi poboljšali korisničko iskustvo. Oni uključuju: povijest lokacija, aktivnost na internetu i u aplikaciji te lokacijske usluge na razini samog uređaja. Mi smo sve to jasno opisali i korisnicima smo objasnili kako da ih upale ili ugase te kako mogu obrisati evidenciju o svojoj aktivnosti", rekao je glasnogovornik Googlea u izjavi za AP.

Kako bi onemogućili Google u pohranjivanju lokacijskih podataka s vremenskim oznakama, tvrtka kaže da korisnici trebaju ugasiti jednu opciju koja nigdje eksplicitno ne spominje lokacijske informacije. Ta se opcija zove "internetska i aplikacijska aktivnost" i u startu je uključena. Ona naime prikuplja i sprema sijaset korisničkih podataka koji se stvore kroz korištenje Googleovih aplikacija i internetskih usluga.

Primjerice, kada se lokacijska povijest ugasi, a internetska i aplikacijska aktivnost ostavi upaljena, Google neće prestati prikupljati određene lokacijske podatke, on ih samo neće dodavati na popis lokacija koje ste posjetili. Te lokacijske podatke korisnici mogu obrisati, međutim morali bi ili obrisati jedan po jedan ili obrisati sve podatke o aktivnosti. Korisnici na ovoj stranici mogu provjeriti što je sve Google o njima prikupio, međutim ti su podaci raštrkani i znaju se nalazi u dijelovima koji nisu eksplicitno povezani s lokacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:15