LAKIRANJE NOKTIJU JE OUT

Google predložio nove feminističke emojije kako bi prikazao žene u pozitivnijem svjetlu

Ilustracija
 Frank Behrens / Flickr
Žene se trenutno prikazuju kako plešu ili kako se uređuju, no novi bi prijedlog predsjedavajućeg Unicode konzorcija mogao to promijeniti

Na emoji tipkovnici žene ili plešu same ili s drugima, vjenčavaju se te se uređuju. Međutim, novi hrabri prijedlog mogao bi u taj dio vaše tipkovnice unijeti više raznovrsnosti, prenosi Independent.

Googleovi zaposlenici predložili su novih 13 emojija koji bi pokazali žene u nizu različitih poslovnih uloga, eliminirajući stereotipe koji su do sada prevladavali. Ako prijedlog prihvati Unicode konzorcij - tijelo koje odlučuje koji će emojiji biti pušteni na tipkovnicu, četiri djelatnika Googlea se nadaju da će oni inspirirati mlade žene.

'Nije li vrijeme da emojiji predstavlajju stvarnost u kojoj žene igraju ključnu ulogu u svim aspektima života', piše u prijedlogu Googleovih zaposlenika. Mlade su žene najveći korisnici emojija, no među ikonama ima najmanje žena.

Unicode konzorcij se već susreo s kritikama o raznovrsnosti u prošlosti te su zbog toga dodali različite rase na sve emojije s ljudskim licima. Ta je situacija pokazala da Unicode konzorcij nije jedini koga treba osvojiti, već da treba i tvrtke pridobiti na stranu promicanja raznovrsnosti u komunikaciji.

'Ja sam htjela znati, gdje je profesorica koja naporno radi na svojem doktoratu? Gdje je odvjetnica? Računovotkinja? Kirurginja?', pitala se Amy Butcher, profesorica engleskog sa Sveučilišta Wesleyan. 'Kako ja moguće da je bilo mjesta za bento kutiju i pohani škamp, a istovremeno su žene zaključane u staromodne uloge?', dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:38