NISU IH BACILI

GRAD POKLEKNUO PRED NAPADOM RAČUNALNIM VIRUSOM, NO NIJE IH PORAZIO Djelatnici se okrenuli pisaćim mašinama kako bi nastavili s radom

 Profimedia, Sciencephoto RM

Djelatnici državnih službi u okrugu Matanuska-Susitna u američkoj saveznoj državi Aljasci okrenuli se radu na pisaćim mašinama nakon što su im računalni sustavi inficirani ransomwareom, piše BBC.

Glasnogovornica okruga rekla je da je ransomware šifrirao njihov server za email, interne sustave i servere za spas u slučaju katastrofe. "Djelatnici su se brzo snašli te su nastavili raditi na pisaćim mašinama, a neke račune su pisali i rukom", dodala je.

Ransomware virusi šifriraju ili ispremeću podatke na računalu koje inficiraju te od vlasnika računala traže novac da se šifra ukloni ili da se podaci vrate na svoje mjesto.

Iz okruga su rekli da je gotovo svih 500 njihovih računala s operativnim sustavima Windows 7 i Windows 10 inficirano, a i da je 120 računalnih servera zahvaćeno infekcijom.

Prema pisanju specijaliziranog tehnološkog portala Bleeping Computer, ransomware napad se zbio 24. srpnja, međutim djelatnici okruga drže da su računala možda inficirana još u svibnju te da je virus 24. srpnja samo aktiviran.

Šef informatičke službe Eric Wyatt rekao je da su se virusom osim računala i servera zarazili i telefonski sustav te sustav za čitanje kartica za ulaz u zgradu. "Antivirusni program detektirao je 17. srpnja jednu komponentu virusa, međutim druge nije uspio prepoznati što je ransomwareu dopustilo da se proširi", pojasnio je Wyatt.

Wyatt je dodao da je virus zahvatio i dio arhiva, ali i da je jedan dio sačuvan. "Ispočetka se činilo kao da ćemo izgubiti sve, međutim nedavno smo uspjeli vratiti podatke iz dijeljenih mapa. Čini se međutim da email nećemo uspjeti vratiti", rekao je.

Neki su sustavi vraćeni na stanje kakvo je bilo aktualno prije godinu dana, a okrug je trenutno u procesu ponovne izgradnje svojih računalnih sustava. "Optimistični smo po pitanju povratka dodatnih količina podataka. Šifrirani podaci će se čuvati mjesecima pa možda čak i godinama u nadi da će FBI uspjeti probiti šifru", zaključio je Wyatt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:32