PROVALA

HAKERI PREVARILI SUSTAV ZA PREPOZNAVANJE LICA NA IPHONEU X Jedan od Appleovih velikih aduta navodno je pao uz pomoć opreme vrijedne manje od 1000 kuna

 REUTERS
Vijetnamska tvrtka za sigurnost tvrdi da je uspjela prevariti Face ID i otključati mobitel koristeći masku nastalu 3D printanjem i materijalima vrijednima 150 dolara

Na dan izlaska novog iPhonea X hakeri su se počeli međusobno utrkivati kako bi provalili sustav za prepoznavanje lica Face ID koji iPhone X koristi za otključavanje uređaja i potvrdu identiteta, piše Wired.

Svega tjedan dana kasnije, vijetnamska je tvrtka Bkav objavila da je uspjela. Koristeći masku izrađenu od plastike nastale 3D printane, silikona, šminke i papira, ekipa iz Bkava je uspjela natjerati iPhone X da se otključa.

Ako još netko pokuša i uspije provaliti Face ID na sličan ili isti način na koji su to učinila tvrtka iz vijetnama, Apple bi se mogao naći u velikim problemima budući da je upravo Face ID bila jedna od tehnologija s kojima su se najviše hvalili prilikom predstavljanja novog uređaja.

Ova navodna provala je tim više šokantnija jer je Bkav na masku potrošio svega 150 američkih dolara (971 kuna).

Prosječni korisnici iPhonea X se međutim ne moraju brinuti s obzirom na to koliko je vremena i unikatnih resursa potrebno da bi se takva maska napravila. Iz Bkava su u svojoj blog objavi nastupili vrlo odrješito. "Apple nije ovo dobro napravio. Face ID se može prevariti uz pomoć maske, što ga čini neučinkovitom sigurnosnom metodom."

U videu koji je tvrtka objavila na YouTubeu može se vidjeti da je Appleov sustav prevaren uz pomoć relativno jednostavne maske koja je izgrađena tako što su na plastični otisak lica osobe naljepljeni silikonski nos i na papiru isprintane oči i usne.

Iz Bkava priznaju da je ova metoda provaljivanja u Face ID, unatoč tome što potrebni materijali ne koštaju puno, vrlo sofisticirana te da je malo vjerojatno da će jedan obični korisnik na takav način hakirati nekog drugog običnog korisnika.

"Potencijalne mete prevara bit će milijarderi, direktori moćnih tvrtki, predsjednici i premijeri. Snage sigurnosti poput FBI-ja i drugih moraju znati koje su slabosti Face ID-a", tvrde iz Bkava. Vijetnamci nadalje tvrde da bi se njihova tehnika mogla primijeniti i uz pomoć drugih resursa kao što su fotografije.

Tehnike koje su koristili istraživači iz vijetnamske tvrtke također su otkrili da Face ID skenira samo određene dijelove lica. "Sustav za prepoznavanje nije tako strog kako se čini. Masku smo uspjeli stvorili samo s pola lica. Ni samo nismo mogli misliti da će biti toliko jednostavno provaliti u Face ID", kažu iz Bkava.

Vijetnamci nisu otkrili kako su točno prevarili Face ID i nisu odgovorili na medijske upite već su odlučili više detalja ponuditi na konferenciji za medije koja će se održati kasnije ovog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:26