HRVATSKI PEČAT U LAS VEGASU

HRVATI OSVAJAJU GLOBALNI SAJAM ELEKTRONIKE Na CES-u lansirali robota na kojem su radili i Osječani, Gajšak oduševio Forbes, Maju Bujas nahvalio BBC

 

Malo tko je zapravo znao prije nego što je jučer na CES-u, najvećem sajmu potrošačke elektronike na planetu, predstavljen humanoidni robot Rosie, da je u njegovu razvoju sudjelovala i jedna hrvatska tvrtka.

Rosie je asistivni robot tvrtke Aeolus Robotics, iz prve generacije njihovih kućnih robota koji mogu obavljati poslove poput donošenja hrane, pospremanja i pronalaska zagubljenih predmeta. A osječka tvrtka Gideon Brothers, koju je nakon što je prodao Farmeron osnovao poduzetnik Matija Kopić, sudjelovala je u razvoju programske podrške za robotsku ruku, simulacijskih alata za ispitivanje performansi robota, vizualizacijskih alata za upravljanje mobilnošću robota, kao i u razvoju sustava za integraciju komponenti i testiranje robotskih performansi.

Osijek, 160517. 
Matija Kopic, osnivac tvrtke Farmeron pokrenuo novu informaticku tvrtku Gideon Brothers. 
Na fotografiji: Matija Kopic. 
 Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX
Matija Kopic

Osnovna namjena Rosie, kako su nas samo koji sat prije službene svjetske premijere obavijestili iz Gideon Brothersa, jest pomoć roditeljima s manjkom slobodnog vremena te samostalnim starijim građanima. Ovo je prvi ozbiljni projekt Kopićeve nove tvrtke za robotiku, barem onaj za koji se zna (Kopić voli raditi daleko od reflektora medija), a CTO Aeolusa, Dan Oblinger, imao je ključnu ulogu u timu IBM-a koji je razvio platformu za umjetnu inteligenciju Watson. Uz tim od 32 stručnjaka Gideon Brothers već sad predstavlja jednu od najvećih tvrtki za robotiku u jugoistočnoj Europi.

Međutim, Rosie ni izbliza nije jedini domaći proizvod koji će se predstaviti u Las Vegasu.

Svi ih traže

I prije nego što je sajam jučer službeno počeo, ugledni svjetski mediji raspisali su se, naime, o Hrvatima u Vegasu, ponajviše o Albertu Gajšaku, osnivaču tvrtke CircuitMess i tvorcu “uradi sam” Maker Buino igraće konzole, te Maji Bujas, zagrebačkoj poduzetnici. Ona će na CES-u predstaviti svoje inovativno rješenje Me.Mum, gadget koji u kombinaciji s pametnim telefonom na temelju uzorka sline ženama pomaže zatrudnjeti. Osim Gajšaka i Bujas, u Vegasu nastupa još i Zipato, kao i svake godine, sa svojim smart-home rješenjima te Foreo, tvrtka koja je globalno uspješna u prodaji kozmetike.

Forbes tako piše da je Albert 19-godišnjak zarazne energije iz Karlovca koji je već postao predvodnik nove digitalne “uradi sam” generacije. Još kao klinac kroz lokalne se zajednice tehničke kulture profilirao u samoukog inženjera, a njegov Maker Buino set (retro igraća konzola za stare videoigrice koju kupac sam sastavlja u svom domu pomoću lemilice i par alata) doživio je uspjeh na mnogim DIY sajmovima i kroz crowdfunding kampanju na Kickstarteru. U njega je uložio i Tomislav Car, vlasnik hrvatske IT kompanije Infinum. Gajšak je zbog biznisa zasad fakultet stavio na čekanje, a trenutačno zapošljava devet ljudi.

“Kad dođe na CES”, piše Forbes, “Gajšak još neće smjeti legalno naručiti alkoholno piće. Ali njegova ambicija nema granica. Ionako je većinu od svojih 3000 gadgeta dosad prodao u SAD-u”.

Pametni klinac

Novinara je posebno oduševio prototip DIY pametnog telefona koji će Gajšakovi kupci moći sastavljati u kućnoj radinosti.

“Prokleto pametan tip”, zaključuju u Forbesu.

Gajšak nam se jučer navečer po našem vremenu javio iz Vegasa.

Karlovac, 231216.
Srednjoskolac Albert Gajsak koji je pokrenuo startup MAKERbuino, fotografiran u svojoj radionici gdje sklapa proizvode.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Srednjoskolac Albert Gajsak koji je pokrenuo startup MAKERbuino, fotografiran u svojoj radionici gdje sklapa proizvode

- Meni i mom ocu ovo je prvi sajam izvan Europe i jako smo uzbuđeni. Ovdje već dva dana pada kiša, prvi put nakon 116 dana, pa izgleda da nas sreća prati kud god došli - smije se Albert. Vegas je doživio kao manijakalno velik grad koji je nakićen točno onako kako ga predstavljaju u filmovima.

- CES tek počinje i atmosfera je hektična. Izlagači su došli iz cijelog svijeta i svi su u jet lagu i izgubljeni kao i mi. Ovdje smo došli pogurati naš proizvod u Americi. Tražimo preprodavače koji će nas staviti na police svojih dućana - kaže Gajšak.

Jedan od stalnih gostiju na CES-u je i izvršni urednik BUG-a Dragan Petric. Ovo mu je jubilarna deseta godina u Las Vegasu. S CES-a je izvještavao kao reporter za brojne hrvatske i svjetske medije, a s vremenom je postao partner Consumer Technology Associationu, pa kroz Bugovo natjecanje Idea Knockout pronalazi najbolje startupe u regiji koje nagrađuje putovanjem i izlagačkim štandom na CES-u. Zadnjih nekoliko godina je i član žirija CES Innovation Awardsa, a lani je bio i govornik. Ukratko: u Vegasu se osjeća kao kod kuće.

- Uvijek se iznenadim kako je svijet mali jer čak i tu u Las Vegasu svake godine naletim slučajno na iseljene Hrvate. Ove godine sam u jednom restoranu naletio na glavnog poslužitelja koji je Labinjanin i već 30 godina živi u Americi, a ispostavilo se da poznaje osobno mojeg oca (koji živi u Zagrebu, naravno) - govori Petric koji nam se javio čim se probudio u utorak ujutro po američkom vremenu. Za njega je CES pravi spektakl.

- Ovo je apsolutno najveći, najspektakularniji, ali i najkaotičniji tehnološki spektakl na svijetu. S obzirom na to da se događa na samom početku godine i da ovdje dolazi gomila tvrtki koja svoje proizvode tek razvija, CES je - za razliku od drugih velikih sajmova - najbolji pokazatelj tehnoloških trendova za godinu koja je pred nama. Ovdje se da naslutiti što će biti glavni tržišni ‘driveri’ i oko čega će se stvarati najveći hype - objašnjava Petric i prisjeća se prošlih godina i četiri hrvatska startupa koji su dosad pobjeđivali na Idea Knockoutima: Mash.me, Vyoocam, STEMI i sada CircuitMess s MAKERbuinom.

- Tvrtka Zipato dolazi svake godine u ulozi izlagača, a nastupali su kao izlagači još i Bellabeat, Brush.me, Foreo i razni drugi. Da, trebalo bi puno više hrvatskih startupova i tvrtki doći na CES jer je to golema odskočna daska za tržišni uspjeh u Americi- kaže Petric koji Vegas naziva svojim američkim domom iako nije ljubitelj kiča i kockanja.

- Las Vegas sam zavolio zbog onih stvari koje nudi ako naučiš ignorirati taj nametljivi turistički faktor grada. Vegas nudi najraznolikiju gastronomsku ponudu u Americi nakon New Yorka, ali za cijenu u prosjeku upola manju nego tamo, svakodnevne koncerte fantastičnih glazbenika, izuzetno dobre vremenske uvjete za ovaj dio godine, sjajan i jeftin šoping i - za razliku od ostatka SAD-a - međuljudsku toplinu - zaključuje.

Strah od terorizma

Na kraju napominje da se ove godine ipak osjeća mala napetost u zraku zbog velikih mjera sigurnosti. Kao trendove koji će vladati svijetom ove godine nabraja: umjetnu inteligenciju, robotiku, smart cities, 5G i digitalnu detoksikaciju.

Me.mum, inovaciju Maje Bujas o kojoj je Jutarnji već pisao, i ugledni je BBC stavio na sam vrh liste najboljih gadgeta koji će se ove godine predstaviti u Las Vegasu.

“Pripazite na lansiranje gadgeta Me.Mum”, pišu Britanci, “koji se spaja na kameru vašeg pametnog telefona i pomoću uzoraka u slini može odrediti kad je žena najplodnija.”

Zagreb, 040118.
Studio Hanza media.
Maja Bujas, osmislila aplikaciju za odredjivanje plodnih dana Me mum.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX
Maja Bujas, osmislila aplikaciju za odredjivanje plodnih dana Me mum.

Kako nam je Maja Bujas objasnila, samo dan prije polaska u Vegas Me.Mum će na CES-u doživjeti svoju svjetsku premijeru.

- I sama sam pokušala zatrudnjeti pune dvije godine i stalno računala plodne dane, što je vrlo stresno i psihički i fizički - objasnila je danas majka šestogodišnjeg sinčića.

Ali kako njenu noćnu moru proživljava svaki šesti par u Hrvatskoj, odlučila je nešto poduzeti i pomoći drugima.

Kako stvar funkcionira?

Hipofiza luči luteinizirajući hormon ili LH koji uzrokuje ovulaciju i on se pod mikroskopom vidi u slini, a pojavljuje se u obliku lista paprati. Kada se paprat jasno vidi, to znači da je taj hormon u najvećoj mjeri prisutan i to je zapravo najbolje vrijeme za začeće, odnosno baby time. Bujas je postojeći sličan uređaj spojila s pametnim telefonom i kod patentiranja uvidjela da nitko na svijetu nema takav uređaj.

Na sajmu u Las Vegasu Maja Bujas će predstaviti novi, redizajnirani uređaj, koji je izrađen uz pomoć 3D printera. Uređaj stoji 79 eura.

- Sajam počinje danas, jučer su se još postavljali štandovi. Grad je pun cesovaca. Svi obavljaju zadnji šoping. Nama je, recimo, falio router pa smo morali tražiti dućan s tehnikom, a to nije lako jer je sve ogromno i daleko, a nigdje Wi-Fi za Uber - ukratko je opisala zadnje pripreme Maja Bujas.

Piše Maja Bujas: Moj prvi dan na CES-u u Las Vegasu

Putovanje do Las Vegasa trajalo je gotovo 24 sata, ali se isplatilo. Došli smo dva dana prije sajma u 19 sati, i naravno, otišli smo ravno u krevet, a zbog vremenske razlike probudila sam se već u 2.

Nisam se više mogla valjati po krevetu pa sam se spustila oko 5 u lobby, a tamo sve živo, ekipa kocka, neki piju od sinoć, neki su već na kavici. Iznajmili smo auto i otišli na Hoover Dam, branu na rijeci Colorado na granici s Arizonom.

Impresivno do besvijesti.

Konstantno prelijeću turistički helikopteri, vožnje su od 39 dolara na dalje po osobi. Fora je što je između te dvije države jedan sat vremenske razlike. Obišla sam dva outleta, nisu nešto, ali sniženja su ogromna.

DKNY, CK, Elizabeth Arden, sve po smiješnim cijenama - tek sad vidim kako nas deru doma. Npr. torba CK kod nas 200 eura, a tu na sniženju 40 dolara.

Hrana je užasna, sve sami fast food i nije uopće ukusna, ali spasila sam se u nekom talijanskom restoranu. Ludo je kako u svako doba dana sve vrvi od ljudi, klubova, casina, predstava... Gledala sam Chrisa Angela, mađioničara, i ludilo je. Ulaz je 50 dolara, a predstava traje skoro dva sata. Lik je fenomenalan i ekipa oko njega. Svi plešu i pjevaju.

Drugi dan posjetili smo sajam, nalijepili naljepnice po štandu, prošetali se i provozali. Sve je veliko, ogromni hoteli, stotine i stotine soba, aparati za kocku na svakom koraku. Što skuplji hotel, to zgodnije konobarice. Hrana i piće su prilično skupi, za razliku od odjeće. Što se kockanja tiče, meni osobno nije neka fora tako da sam probala nekoliko aparata (to su oni iz automat klubova ), ali sve u svemu, bacanje novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:26