PRAVA PERJANICA

HRVATSKA PREMIJERA MOŽDA I NAJBOLJEG SAMSUNGOVOG MOBITELA U POVIJESTI Galaxy Note 8 predstavio sve svoje adute: Superiorna kamera i izvanredan ekran

 

Samo 12 dana nakon globalne premijere u New Yorku, Samsung je danas u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt na nekadašnjem Trgu maršala Tita predstavio najnoviji top model pametnog telefona te tvrtke - Galaxy Note 8.

Samsungova linija Note od svog postanka 2011. godine karakteristična je po dva detalja: velikim zaslonima i olovci S Pen. Nažalost po korejsku tvrtku, prošlogodišnji model Note 7 morao je biti potpuno povučen iz prodaje zbog problema s baterijama, koje su se na nekim primjercima bile zapalile iz čista mira, što je Samsung koštalo više od 5 milijardi dolara. Iako se svojedobno nagađalo da bi zbog toga čak mogli i potpuno ugasiti liniju Note, to se nije dogodilo i na tržištu je sada daleko najbolji telefon iz te linije dosad, a možda i najbolji Samsung u povijesti. Za konačnu ocjenu ipak će trebati pričekati detaljnije testove.

Galaxy Note 8 dizajniran je u skladu sa Samsungovim kodom za flagship uređaje: takozvani Infinity zaslon prekriva gotovo cijelu prednju površinu uređaja i ima dijagonalu od 6,3 inča. Riječ je o, tipično za Samsung, Super AMOLED zaslonu izvanredne kvalitete i prikaza slike, s Quad HD+ rezolucijom i podrškom za standard HDR10. Za razliku od Samsungovih modela Galaxy S8, Note 8 manje je zaobljen na kutovima, više pravokutan, što mu daje nešto ozbiljniji i poslovniji izgled, ali ga čini i malo težim za manipuliranje u ruci. Senzor za otisak prsta pozicioniran je jako visoko, pokraj dvostruke leće kamere, što se već na Galaxyju S8 i S8+ pokazalo kao priličan problem. Pošto je Note 8 veći od njih, i problem sa senzorom je utoliko veći. Dakako, tu su i dalje druge opcije biometrijske zaštite, senzor za prepoznavanje lica i senzor šarenice oka.

Što se tiče unutrašnjosti uređaja, gotovo je isti kao S8; ima iste procesore (Snapdragon 835 ili Exynos 8895, plus grafički procesori Adreno 540 ili Mali G71, ovisno o regiji), ali i 6 gigabajta RAM-a umjesto 4; 64 gigabajta interne memorije u početnoj verziji; Bluetooth 5.0; brzo punjenje; otporan je na vodu i prašinu po standardu IP68 (do 30 minuta na 1,5 metara dubine). Malo je neobičan detalj da Note 8 ima manju bateriju od Galaxyja S8+ (3300 mAh naspram 3500 mAh), premda Note 8 ima veći ekran, koji samim time troši više struje. Najlogičnije objašnjenje jest da je Samsung želio potpuno otkloniti mogućnost incidenata s baterijama kakvi su pogodili prethodni model.

Olovka S Pen donosi nekoliko noviteta u ovoj generaciji, najvažniji od kojih je da je sada moguće zapisati do 100 zabilješki na zaključanom ekranu.

Ponajveći novitet je kamera, koja prvi put na nekom Samsungu ima dvostruku leću. Obje imaju senzore od 12 megapiksela, ali jedna je širokokutna, dok je druga telefoto s uvećanjem od 2X. Obje imaju otvor blende od f/1.7 i obje imaju optičku stabilizaciju (što je raritet u svijetu pametnih telefona). Sve to skupa znači da kamera daje superiorne rezultate i pri slabijem osvjetljenju te da kombinacija širokokutne i telefoto leće može dati takozvani bokeh efekt, odnosno zamućenje pozadine na portretima. Dubinska oštrina se može mijenjati i nakon što je fotografija snimljena, a postoji i opcija Dual Capture, kod koje obje leće snime fotografiju pa korisnik može birati sviđa li mu se više širokokutna ili zumirana.

Nažalost, još jedan segment u kojemu se Galaxy Note 8 popeo vrlo visoko je cijena: u Hrvatskoj će preporučena maloprodajna cijena biti 7699 kuna. Prednarudžbe su već počele, a telefon će - u crnoj i zlatnoj boji - postati dostupan 15. rujna. Svi koji ga prednaruče dobit će u paketu i uređaj Samsung DeX Station, koji Note 8 pretvara u stolno računalo i koji inače košta 1119 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:55