JUTARNJI NA MWC-u U BARCELONI

HUAWEI PREDSTAVIO LAPTOP S KAMEROM KOJA ISKAČE IZ TIPKOVNICE I PRVI KOMERCIJALNI 5G MODEM MateBook X Pro ima vrhunske specifikacije i ogromnu cijenu

 JUTARNJI LIST
 

Kineski Huawei danas je na izdvojenoj prezentaciji održanoj dan uoči službenog početka sajma Mobile World Congress u Barceloni predstavio nekoliko svojih novih uređaja – novi tablet, prijenosno računalo te VR sustav. Iako je MWC primarno sajam orijentiran prema mobilnoj sferi – a to ponajprije znači pametne telefone – Huawei je odlučio svoj novi pametni telefon P20 predstaviti za mjesec dana u Parizu, vjerojatno kako se uređaj ne bi utopio među desetinama drugih koji će biti premijerno prikazani u Barceloni.

JUTARNJI LIST

Laptop MateBook X Pro ima takozvani FullView zaslon, što znači da su bridovi oko zaslona maksimalno smanjeni, gotovo nepostojeći. Ekran je i osjetljiv na dodir, a laptop je zadržao kompaktne dimenzije prethodnog modela MateBook X. Iako su dimenzije uređaja iste, zbog nestanka okvira oko ekrana zaslon je povećan na dijagonalu od 13,9 inča i prekriva 91 posto prednjeg panela. Ima rezoluciju od 3000 X 2000 piksela, svjetlinu od 450 nita i kontrast 1500:1, što se skupa znači da izgleda zbilja izvanredno.

JUTARNJI LIST

MateBook X Pro je uživo iznimno primamljiv uređaj, s vrlo premium osjećajem. Brušeno aluminijsko kućište je fantastično tanko i lagano, samo 4,9 milimetara na najtanjem dijelu i s težinom od 1,33 kilograma. Dolazi u dvije boje, svemirsko sivoj i mistično srebrnoj. Povećana je i površina staklenog touchpada. Zvuk dolazi iz četiri zvučnika potpomognuta Dolby Atmosom. Tipka za paljenje u sebi skriva senzor za otisak prsta, a Huawei obećava da se ugašeni uređaj može dignuti u stanje rada za 7,8 sekundi. Tipkovnica je osvijetljena i zaštićena od prolijevanja tekućine, a tipke funkcioniraju prema leptir mehanizmu, istom koji je prisutan na Appleovim MacBook prijenosnicima.

Po specifikacijama je ovo moćan prijenosnik, moći će se kupiti s osmom generacijom Intelovih procesora i7, grafičku karticu NVIDIA GeForce MX150, ima pasivno hlađenje, baterija bi trebala izdržati 14 sati rada.

JUTARNJI LIST

JUTARNJI LIST

Prilično je zanimljivo rješenje koje je Huawei osmislio za kameru, za koju nije bilo mjesta na tradicionalnoj poziciji iznad zaslona. Stoga je skrivena unutar tipke na vrhu tastature (između F6 i F7) i na pritisak iskače van. To je dosta dobra solucija i za sve one koji su zabrinuti zbog sigurnosti pa prekrivaju kamere na računalima. Jedina stvar koja tjera suze na oči je cijena: Huawei MateBook X Pro počinjat će od 1499 eura (u toj konfiguraciji dolazi s proceosorom i5), a završavati na 1899 eura za najsnažniji model.

JUTARNJI LIST

Huaweijev tablet MediaPad M5 je uređaj koji spada u rang flagshipa, a predstavljen je u dvije veličine, 10,8 inča i 8,4 inča. Oba imaju zaslone 2K rezolucije i baterije koje bi trebale izdržai 12 sati video reprodukije. Cijene će im biti od 349 do 549 eura. Predstavljen je i sustav za virtualnu realnost Huawei VR 2, a kineska tvrtka možda i najvažniju vijest sačuvala je za kraj: Huawei je, naime, najavio da će ove godine implementirati prva cjelovita rješenja za 5G povezivost, pa su tako predstavili prvi svjetski 5G modem. Ukomponiran je u čip pod nazivom Balong 5G01, s najvišom propusnošću od 2,3 Gbit/s. Istodobno je prikazan i prvi svjetski uređaj s 5G modemom, a to je naravno 5G router. Ovaj modem vrlo će brzo biti dostupan kod brojnih svjetskih telekom kompanija. Ilija Matanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:08