ZALUĐENE TEHNOLOGIJOM

Igraju na naše male slabosti

Tu su ‘liste šoping želja’, opcija ‘bonton’ koja telefon stišava u sekundi...

ZAGREB - Žene su već odavno ljubimice dizajnera, ali posljednjih godina i onih koji dizajniraju mobitele. Trendovi, naime, pokazuju da su žene daleko “zahvalnije” klijentice; rjeđe pitaju za cijenu, češće mijenjaju mobitele, češće kupuju one koji su u trendu, a i puno više razgovaraju na telefon od muškaraca.

Stoga ne čudi da su novu “vojsku” kupaca upravo u ženama prepoznali ljudi iz tehnološke industrije, pa se tako posljednjih godina pojedini mobiteli reklamiraju kao “ženski ”. Ni ovogodišnji kongres telekom industrije u Barceloni nije prošao bez nekoliko modela namijenjenih ženama, a njihovi nazivi - Diva ili Melting Chocolate samo su početni mamac za ljepši spol.

‘Pristojni mobiteli’

Samsungova “ljepotica” Diva ove će godine biti najveći hit među ženama, a odnedavno je lice za Divinu kampanju poznata manekenka Carmen Kass. Diva je bijele boje, a tipke su napravljene od kristala i imaju dijamantni oblik. Sasvim dovoljno za žene koje vole stil i eleganciju, ali ima i funkcije koje će zadovoljiti i one kojima nije bitan samo izgled.

To su tzv. ženske funkcije, poput “liste želja” koja se koristi za šoping. Tu je i opcija “bonton”, koja omogućava da u sekundi stišate mobitel kada je to potrebno. Isto tako, ugrađene su i funkcije za slučaj opasnosti, “SOS poruka” i “lažni poziv”, kojima se može uputiti izravan poziv ili poruka određenim javnim službama ili primiti lažni poziv kada se želimo nekoga riješiti.

Japanska kompanija DoCoMo poprilično je zasjenila ostale sa svoja dva modela, koji na žalost još neko vrijeme neće uopće biti dostupni na europskom tržištu. Prvi je Melting Chocolate Q-Pot, koji izvana izgledaju kao čokolada koja se topi i napravljeni su u dvije boje, ružičastoj i smeđoj.

Divovsko zrno graha

Riječ je o preklopnom modelu koji doduše nema neke ekstra opcije, ali dizajn mu je takav da će svejedno privući pažnju gdje god da se s njim pojavite.

Drugi model je još uvijek u pripremnoj fazi, ali prototip je prošlog tjedna privukao veliku pažnju. To je naime prvi mobitel na svijetu napravljen od čistog drva, Touch Wood. Do sada je na tržištu bilo nekoliko modela od drva, ali svaki je imao malo sintetike i kože. Međutim, dizajneri iz japanske “tvornice čuda” pronašli su način kako da izbjegnu “miješanje” materijala i napravili su mobitel od čempresa, a čak je i mehanizam od kamere smješten u drvenom kućištu.

Oblik Touch Wooda također je neobičan i izgleda kao divovsko zrno graha, a ekran je u potpunosti osjetljiv na dodir i ima samo jednu glavnu tipku, poput one na iPhoneu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:18