RECENZIJA

ISPROBALI SMO TOP MODEL HUAWEIJA MATE 9 Nova suradnja s Leicom ponovno se pokazala dobrim potezom

Nakon odličnih rezultata - posebice u marketinškom pogledu - koje im je donijela suradnja s Leicom na modelu P9, Huawei je logično odlučio nastaviti s konceptom dvostruke kamere kobrendirane sa slavnim njemačkim proizvođačem, a drugi model koji se može pohvaliti Leicinim imenom na sebi je takozvani “phablet” - Mate 9.

Mate 9 je tipičan izdanak Huaweijeve dizajnerske škole - brušeno aluminijsko kućište daje mu moćan, premium osjećaj (premda ponekad zna biti sklisko pa bi nesigurniji korisnici svakako trebali koristiti masku, prilično kvalitetna dolazi u paketu s uređajem), a pošto je zaobljeno telefon odlično leži u ruci unatoč veličini. Premium dojam pojačavaju visoko polirani rubovi, kao i zaobljeno, takozvano 2,5D staklo. Budući da se s lijeve i desne strane ekran prostire skoro potpuno do rubova i ima relativno malu bradu i čelo, telefon je zapravo dosta manji nego što to veličina ekrana od 5,9 inča daje naslutiti. Konkretno, veličinom otprilike odgovara iPhoneu 7 Plus i tek je mrvicu veći od Samsungova Galaxy S7 Edge, koji imaju manje zaslone. Prilično je i tanak sa 7,9 milimetara, a težak je solidnih 190 grama. Na stražnjoj strani se nalaze dvije leće kamere - ovaj put položene vertikalno - uz koje se nalazi dostruka LED bljeskalica s jedne i senzor laserskog autofokusa s druge strane. Ispod kamere je okrugli senzor za otisak prstiju, koji već standardno kod Huaweija radi munjevito brzo. Nema zaštitu od vode ili prašine.

Mateu 9 se kod rada i performansi nema stvarno ništa za prigovoriti - ima najmoćniji Huaweijev procesor Kirin 960 s osam jezgri, plus 4 gigabajta RAM-a, i sve operacije obavlja brzo i glatko. Standardno dolazi sa 64 gigabajta interne memorije (minus oko 10 GB za operativni sustav) i prostorom za proširenje micro SD karticom do 2 terabajta. Prigovor se može uputiti zaslonu: full HD razlučivost, što na ovu veličinu ekrana daje gustoću prikaza od 373 ppi, ipak je premalo za ovu veličinu uređaja i ovaj rang. Baterija je prilično velika, 4000 mAh, i nažalost nešto lošija od prethodnika Mate 8, koji je redovito radio po dva dana na jednom punjenju. I Mate 9 ponekad dogura do toga, iako se tijekom testa znao prazniti i puno brže.

Mate 9 dolazi s Androidom 7.0 Nougat, na koji je nalijepljena Huawejeva nadogradnja EMUI 5.0. Kineska tvrtka napokon je poslušala prigovore i uvela opciju “app drawer” kod koje se sve aplikacije mogu strpati u ladicu umjesto da su sve ikone razbacane po zaslonima. “Palm rejection” tehnologija, koja je nužna za vako velike telefone, radi izvanredno. Dobro je napravljena i opcija rada jednom rukom, premda je bilo što zahtjevnije teško izvesti bez druge ruke. Sustav izuzetno dobro prepoznaje hrvatski jezik pa je prediktivni unos pravi užitak za korištenje. Posebno u swift key varijanti, dakle, kada se piše svajpanjem od slova do slova. Odličan detalj je što se kroz tekst može navigirati tako da se prelazi prstom lijevo-desno po tipci space.

Najjača strane Matea 9 je kamera: suradnja s Leicom rezultirala je kamerom s dva senzora, crno-bijelim od 20 MP, i onim u boji od 12 MP, s optičkom stabilizacijom, laserskim autofokusom i 4-u-1 autofokusom. Fantastičnom se pokazala kod crno-bijelih i makro fotografija, a snimanje u uvjetima s manje svjetla je dobro, iako ni blizu najboljem na tržištu.

Doduše, kod korištenja PRO načina rada moguće je podešavati ekspoziciju od 1/4000 do 30 sekundi (a u načinu noćnog rada sve do 32 sekunde) pa se može fotografirati praktički bez mrvice svjetla i dobiti briljantne fotografije. Naravno, tada je obavezno koristiti neki stalak ili nasloniti telefon na nešto. Ima i hibridni zum od 2X, kod kojeg na papiru gotovo da i nema gubitka kvalitete, što vrijedi samo u uvjetima savršenog osvjetljenja. Dosta dobro radi i portretni način rada koji daje “bokeh” efekt, odnosno softverski simulira otvor blende od f/16 sve do f/0.95. Uz malo sreće, fotografije ispadaju izvrsno, a fokus se može pomicati i naknadno. Video se može snimati u 4K.

Mate 9 je bio prvi telefon na svijetu koji ima mogućnost instalacije Amazonova osobnog asistenta Alexa. U SAD-u Alexa dolazi predinstalirana (za ostatak svijeta još se ne zna), a Mate 9 će, naravno, i dalje imati Google Now. Alexa je postala preferirani osobni asistent za čitav niz uređaja, od pećnica, preko televizora, do automobila, a na sajmu CES je prikazano kako je Mate 9 pomoć Alexe uključio svjetla u spavaćoj sobi, pokrenuo aparat za kavu, pročitao prvi sastanak dana, naručio Uber, upozorio na snježnu mećavu i naručio dostavu hrane za psa.

Ujedno, Huawei Mate 9 jedan od samo nekoliko telefona koji su “Google Daydream Ready”, odnosno, kompatibilni s Googleovom platformom za virtualnu stvarnost pa se tako može koristiti ne samo s Huaweijevim uređajem za VR, nego i s Googleovim.

Doduše, Full HD rezolucija baznog modela praktički znači da se kod virtualne stvarnosti baš i neće iskazati, pa je zato Huawei napravio model Mate 9 Pro, koji ima Quad HD rezoluciju (baš kao i beskrajno skupi Porsche Design Mate 9), ali je upitno hoće li taj ikada doći na hrvatsko tržište. Trenutno je dostupan u Kini.

Procesor: Hisilicon Kirin 960 Octa-core

RAM: 4 GB

Memorija: 64 GB, proširivo karticama za još 256 GB

Zaslon: 5,9-inčni PS LCD, 1920 X 1080 piksela, 373 ppi, Corning Gorilla Glass 3

Kamera: Dual 20 MP +12 MP, f/2.2, OIS, 2 X hibridni zum, Leicina optika, laserski autofokus, prednja kamera 8 MP, f/1.9

Baterija: 4000 mAh

Operativni sustav: Android 7.0 Nougat

Cijena: 5950 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:57