GALAXY NOTE 7

ISTINA O DEBAKLU TEŠKOM DVIJE MILIJARDE DOLARA Samsung konačno otkrio što zapravo stoji iza misterioznih eksplozija njihovih pametnih telefona

Galaxy Note 7
 Kim Hong-Ji / REUTERS

Samsung je otkrio rezultate višemjesečne istrage o samozapaljenjima njihovih pametnih telefona Galaxy Note 7, a ustanovljeno je da su za probleme krivi kratki spojevi na baterijama.

Misteriozne eksplozije Samsungovih flagship uređaja netom nakon početka prodaje rezultirale su povlačenjem svih dotad prodanih 2,5 milijuna primjeraka i izravne novčane štete za tvrtku od više od 2 milijarde američkih dolara. Prema internoj istrazi koju su pomogli provesti neovisni stručnjaci, obje tvrtke koje su Samsungu isporučile baterije za telefone imale su probleme u proizvodnom procesu, što je dovelo do požara. Naime, prvo su problema imali s baterijama iz inicijalne serije, a potom su se zapaljivali i zamjenski uređaji, djelomično zbog žurbe da se vlasnicima što prije vrate telefoni. Samsung nije otkrio o kojim se dobavljačima radi. Čini se da je kod baterija prvog dobavljača dolazilo do kratkih spojeva zbog pogreške u dizajnu te, u nekim slučajevima, nedostatka izolacije. Baterije drugog dobavljača gorjele su zbog sasvim trećeg razloga.

- Konačna odgovornost je na nama. Nismo dovoljno temeljito provjerili dijelove koji su za nas bili sklapani. Željeli smo što brže zamijeniti baterije, iz brige za naše kupce. Strašno nam je žao što nismo temeljitije provjerili baterije iz serije B. U to vrijeme baterije iz serije B nisu imale probleme koje su imale one iz serije A, ali su imale drugi problem - kazao je DJ Koh, šef Samsungove divizije mobilnih uređaja.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Seulu najveći svjetski proizvođač pametnih telefona ponovno se ispričao kupcima širom svijeta. Iz tvrtke su najavili da je uveden novi sigurnosni protokol u “osam točaka”, koji bi trebao osigurati da se ovakvi incidenti nikad više ne ponove. Uskoro bi Samsung trebao lansirati svoj novi top model, Galaxy S8, a još se ne zna hoće li linija Note biti ukinuta ili će biti izbačen nasljednik nesretnog modela Note 7.

Sutra će Samsung objaviti svoje podatke o zaradi u četvrtom kvartalu, za koje se očekuje da će biti najbolji u zadnje tri godine, unatoč debaklu s Noteom 7. Za dobre rezultate zaslužan je porast u prodaji čipova i zaslona, kažu analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:17