DRUŠTVENA MREŽA

JEDAN OD OSNIVAČA FACEBOOKA DANAS SE KAJE 'Iskoristili smo ranjivi element ljudske psihe... tko zna što to radi mozgovima naše djece!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2017. u 00:00

Facebook CEO Mark Zuckerberg is seen on stage during a town hall at Facebook's headquarters in Menlo Park, California September 27, 2015. REUTERS/Stephen Lam/File Photo - RTX2VRQF
Stephen Lam / REUTERS

Mark Zuckerberg, Facebook

Osnivači Facebooka znali od samog pokretanja te stranice da stvaraju nešto što izrabljuje ranjivi element ljudske psihe, otkrio je jedan od osnivača te tvrtke Sean Parker.

- Kada je Facebook uzimao maha, ljudi bi mi prilazili i govorili 'ja nisam na društvenim mrežama', ispričao je Parker, koji je tad formalno bio predsjednik tvrtke, na Axios eventu u srijedu.

- Ja sam im govorio: 'Ok. Znaš, bit ćeš!' Onda bi mi oni rekli, 'ne, ne. Previše cijenim svoje interakcije u stvarnom svijetu. Cijenim trenutak. Cijenim prisustvo. Cijenim intimu'. A ja bih im rekao... 'Kad-tad ćemo te uhvatiti'.

- Mislim da nisam shvaćao posljedice onoga što sam tad govorio, rekao je Parker, osvrnuvši se na 'nepredviđene posljedice' do kojih dolazi kada mreža naraste na više od 2 milijarde korisnika.

- Doslovno mijenja vaš odnos s društvom, jednih s drugima. Vjerojatno na čudan način utječe na produktivnost. Bog zna što to radi mozgovima naše djece...

Objasnio je kako je glavni cilj osnivača Facebooka bio 'kako zgrabiti što više vašeg vremena i pažnje'. Takav pristup stvorio je gumb 'like', koji korisnicima daje 'malu dozu dopamina' svaki put kad dobiju lajk, što ih potiče da stavljaju više sadržaja, što dovodi do više lajkova... i tako unedogled.

- To je povratna petlja socijalnog potvrđivanja... nešto što bi haker poput mene mogao smisliti, jer zlorabljujete ranjivost ljudske psihologije, rekao je Parker, koji je bio i jedan od osnivača Napstera.

Parker se Facebooku pridružio 2004. godine, pet mjeseci nakon njegova pokretanja. Zuckerberg je kasnije za Parkera govorio kako je bio 'ključna osoba koja je pomogla Facebooku da preraste iz studentskog projekta u stvarnu tvrtku'.

Iduće godine, policija je pronašla kokain u Parkerovoj vikendici, a on je bio uhićen zbog posjedovanja. Iako na kraju nije podignuta nikakva optužnica, povukao se s čela tvrtke kako ne bi obeshrabrivao investitore. Zahvaljujući svojem kratkom radu za Facebook, njegova imovina danas je vrijedna više od 2,6 milijardi dolara.

Tagovi

Izdvajamo