PREZENTACIJA U DOBA NEIZVJESNOSTI

JUTARNJI NA PREMIJERI NOVIH PAMETNIH TELEFONA HUAWEIJEVE SESTRINSKE KOMPANIJE Bilo bi šteta da novih uređaja zbog trgovinskog rata ne bude u RH

Honor 20 Pro i Honor 20
 Ilija Matanović
 

Samo dan nakon potresa koji je izazvala Googleova objava da prekida suradnju s Huaweijem, sestrinska tvrtka kineskog diva, Honor, u Londonu je održala svjetsku premijeru svoje flagship obitelji pametnih telefona - Honor 20 i Honor 20 Pro.

Pred skoro 3000 novinara iz cijelog svijeta, među kojima je bio i Jutarnji list, vodeći ljudi Honora pokušali su pokazati hrabro lice, iako je bilo evidentno da nisu baš znali kako se postaviti prema problemu. Svi unaprijed zakazani intervjui bili su otkazani i nije bilo odgovora na brojna pitanja o svemu što slijedi u narednih nekoliko mjeseci.

“Pokušat ćemo nadahnuti mlade širom svijeta da se suoče sa svim izazovima”, poručio je s pozornice George Zhao, predsjednik Honora.

Ono što se zna jest da će predstavljeni uređaji, Honor 20 i 20 Pro, imati podršku Googlea, barem zasad. Dakle, imat će operativni sustav Android i sigurnosne zakrpe te predinstalirane Googleove aplikacije kao što su Gmail, Maps, YouTube i druge - barem zasad. Ono što se pak ne zna jest kada će i hoće li uopće telefoni doći u prodaju za većinu zemalja, pa tako ni za Hrvatsku.

Sve u svemu, to bi bila prilična šteta, jer bi Honor 20 i 20 Pro mogli, po svemu sudeći, biti jako dobri uređaji sa specifikacijama koje su gotovo identične najboljim telefonima današnjice, ali uz puno prijateljskije cijene. Honor 20 koštat će 499 eura, dok će 20 Pro stajati 599 eura. Najavljen je ujedno i Honor 20 Lite s trostrukom kamerom, koji će koštati 299 eura.

Ilija Matanović

Vrlo privlačni telefoni

Honor 20 i 20 Pro razlikuju se po kameri, memorijskom kapacitetu i kapacitetu baterije, sve ostalo je, bazično, isto. Prilično zanimljivo je rješenje stražnjeg staklenog panela, koje Honor naziva “dinamički holografski dizajn”. Tri različite vrste staklenih panela su stopljene u jedan na način da na poseban način reflektiraju svjetlost i da se eliminiraju otisci prstiju (u praksi se, nažalost, pokazalo da ni ova solucija ne pomaže baš previše, kao ni skoro sve ostale - otisci posvuda).

Za 20 Pro postoje samo dvije vrlo efektne boje, crna koja se reflektira kao ljubičasta i plava koja prelazi u zelenu. Telefoni su uživo vrlo privlačni, paneli jesu dosta zrcalni, ali se zbilja dojmljivo presijavaju. Honor 20 ima plavu, crnu i bijelu, a postoji i posebna verzija Honora 20 Pro sudizajnirana s Moschinom, koja je crne boje.

Uređaji su relativno teški, posebno Pro, ali sa svojim zaobljenim stražnjim panelom i odlično inkorporiranim aluminijskim okvirom fino leže u ruci, spoj dva materijala gotovo je neprimjetan. S obzirom na materijal, nisu čak ni pretjerano skliski. Senzor za otisak prsta je ugrađen u tipku u desnom metalnom okviru, točno na mjesto gdje inače dolazi palac, a ta tipka funkcionira i kao aktivacija za Google Assistent.

Ilija Matanović

S prednje se strane nalazi 6,26-inčni LCD ekran s Full HD rezolucijom, koji u gornjem lijevom kutu ima izrez za selfie kameru, dok je s donje strane brada srednje debljine. Ekran je, na prvi dojam solidan, smirenog prikaza boja, zadovoljavajuće svjetline, vidljiv iz svih kuteva.

Kada je riječ o performansama, Honor se oslanja na sistemski čip Huaweijeve proizvodnje Kirin 980, poznat iz Huaweija Mate 20 i P30. Riječ je o čipu izrađenom na 7-nanometarskom procesu koji se dosad pokazao kao izuzetno brz procesor koji pritom omogućuje dobru uštedu energije. Honor 20 će pritom imati pomoć od 6 gigabajta RAMA, dok će 20 Pro imati 8 gigabajta (što se tiče interne memorije, Honor 20 ima 128 GB, a 20 Pro 256 GB).

Nadalje, kineska tvrtka već neko vrijeme dosta pažnje posvećuje gejmerima pa je i ovdje implementirano rješenje GPU Turbo u svojoj verziji 3.0, što bi trebalo donijeti tečnije igranje zahtjevnih naslova u maksimalnim postavkama, uz pojačanu energetsku učinkovitost. Kada govorimo o bateriji, dosad se pokazalo da telefoni s Kirinom 980 imaju često i dvodnevnu bateriju, a isto bi moglo biti i ovdje, barem kod Honora 20 Pro koji ima bateriju kapaciteta 4000 mAh.

Regularni Honor 20 pak ima ćeliju od 3750 mAh, a oba telefona opremljena su brzim 22,5-vatnim punjenjem, za koje kineska kompanija obećava 50 posto kapaciteta u 30 minuta. Nažalost, nema bežičnog punjenja. Iako je, dakle, sve što ima veze s Androidom i Huaweijem te Honorom prilično u zraku, pošto su ovi telefoni već napravljeni, baza za njihovo sučelje je Android 9 Pie, preko kojeg se nalazi Honorova prilagodba Magic UI 2.1.0.

Ilija Matanović

Kamera je glavna priča

Glavna priča ove obitelji telefona je zasigurno kamera. Honor 20 Pro je od specijaliziranog portala za testiranje kamera DxOMark dobio ocjenu 111, što ga svrstava na poziciju treće najbolje kamere na pametnim telefonima na današnjem tržištu, iza Huaweija P30 Pro i Samsunga Galaxy S10 5G. Obje verzije Honora 20 imaju četverostruke kamere, ali se razlikuju po tome što Pro ima 8-megapikselnu telefoto kameru sa 3X optičkim i 5X hibridnim zumom, dok je kod regularne verzije na tome mjestu 2-megapikselni modul za mapiranje dubine.

Glavna kamera ima 48-megapikselni Sonyjev senzor IMX 586 koji je fizički vrlo veliki - 1/2 inča. Ujedno je ugrađena leća s najvećim otvorom blende dosad na tržištu - f/1.4. Kamera bi se treala isticati po sjajnim mogućnostima snimanja u noćnim uvjetima i uvjetima slabijeg osvjetljenja. Glavna kamera i telefoto kamera imaju optičku stablizaciju u četiri osi, što bi također trebalo pomoći pri slabijem svjetlu, kao i kod snimanja videa. Honor je uveo opciju AIS Super Night Mode kod koje se kombinira 16 različitih ekspozicija kako bi se dobio optimalan rezultat.

Ilija Matanović

Fotografije u tom način snimaju se u četiri koraka - telefon prvo detektira snima li se iz ruke ili uz stabilizaciju, potom se konfiguriraju parametri ekspozicije prema količini dostupnog svjetla, nakon toga umjetna inteligencija procesira prikaz kako bi se eliminirala trešnja i na kraju se stvara kompozitna fotografija.

Postoji i AI Ultra Clarity Mode, koji na sličan način snima više ekspozicija pri danjem svjetlu i spaja ih u jednu. Fotografije koje je demonstrirao Honor izgledaju obećavajuće, kao i one koje smo probali snimiti nakon prezentacije, ali morat ćemo pričekati detaljnija testiranja za finalnu ocjenu. Noćne fotografije koje smo isprobali nakon prezentacije doista spadaju u gornji dom današnjeg tržišta, iz ruke se snimaju stabilizirane ekspozicije od po nekoliko sekundi, koje daju oštre rezultate.

Prilično je zanimljiva i Honorova odluka da telefone opremi makro kamerom od 2 megapiksela, fotografski aspekt koji je inače tragično zanemaren na pametnim telefonima, dok je četvrta kamera ultraširokokutna 16-megapikselna s vidnim poljem od 117 stupnjeva.

Ilija Matanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:38