NOVA HUAWEIJEVA LINIJA

JUTARNJI NA PREMIJERI VJEROJATNO NAJNAPREDNIJEG SMARTPHONEA DANAŠNJICE Za sve ljubitelje tehnologije u Hrvatskoj imamo jednu lošu i jednu dobru vijest

Huawei Mate 30 Pro
 Promo
 

Huawei je danas u Münchenu predstavio svoju liniju pametnih telefona Mate 30 i za sve ljubitelje tehnologije u Hrvatskoj postoje jedna dobra i jedna loša vijest: dobra je ta da je Huawei Mate 30 Pro vjerojatno najnapredniji i najinovativniji smartphone današnjice, a loša je ta da ga neće vidjeti brojna tržišta, pa tako ni hrvatsko - barem zasad.

Naime, Huawei Mate 30 i Mate 30 Pro su daleko najvažniji Huaweijevi telefoni predstavljeni u razdoblju nakon što je administracija Donalda Trumpa tu kinesku tvrtku stavila na listu proskribiranih kompanija s kojima američke tvrtke ne smiju poslovati. I dok to nije osobit problem kada je u pitanju hardver, problem za Huawei je softver, konkretno, to što ne smiju na telefone instalirati Googleove aplikacije i servise na koje su korisnici izvan Kine i te kako naviknuti. Premda postoji način da se to učini zaobilaznim putem, u Huaweiju su očito procijenili da korisnici vjerojatno ne bi bili spremni na telefon koji im odmah iz kutije ne donosi sve na što su naviknuli.

Stoga će uređaji zasad ići u prodaju samo u Kini, a na ostala će tržišta doći kada i ako se trgovinski rat između SAD-a i Kine razriješi s pozitivnim rješenjem za Huawei. Iz Huaweija su najavili da bi telefoni trebali doći u prve europske zemlje za približno mjesec dana, ali nisu otkrili nikakve konkretne detalje.

Uređaji, doduše, rade na Googleovom operativnom sustavu Android 10, ali to je softver otvorenog koda koji bilo tko smije slobodno koristiti kako god želi. Ono što se mora licencirati kod Googlea su njihove aplikacije i servisi, a to Huaweiju trenutno nije dopušteno. CEO Richard Yu najavio je otvaranje Huaweijevog ekosistema proizvođačima aplikacija za koje je uspostavljen fond od milijarde dolara za izradu novih aplikacija.

FOTOGALERIJA: Jutarnji na svjetskoj premijeri pametnog telefona Huawei Mate 30 Pro

Inače, prije nego što su sredinom svibnja ostali bez proizvoda američkih tvrtki, Huawei je ove godine planirao isporučiti oko 300 milijuna telefona, za razliku od 206 milijuna u 2018. godini. Prema planovima kineske tvrtke, naredni kvartal ili onaj iza njega navodno je trebao biti onaj u kojemu će napokon s mjesta prvog proizvođača na globalnoj razini svrgnuti Samsung. Serija Mate 30 trebala je biti glavno pogonsko gorivo za takav skok. U prvoj polovici godine na domicilnom tržištu isporučili su oko 118 milijuna uređaja, ali sama Kina neće biti dovoljna.

Promo
Huawei Mate 30 Pro

Bila bi definitivno velika šteta kada Mate 30 i posebice Mate 30 Pro ne bi došli u ruke zapadnih korisnika, u što se Jutarnji imao prilike uvjeriti na svjetskoj premijeri u Bavarskoj. Prije svega, pogonjeni su sistemskim čipom Huaweijeve izrade Kirin 990 koji ima integriran 5G modem i trebao bi donijeti performanse koje su u samom vrhu današnjeg tržišta, uz bolju energetsku efikasnost. Telefoni imaju 14 5G antena te pokrivaju 8 5G frekvencija.

Promo
Huawei Mate 30 Pro

Dok je Mate 30 prilično konzervativan u dizajnu, Mate 30 Pro donosi neka dosta napredna i radikalna rješenja i ponovno pomiče granice telefonske fotografije. Ono što se na prvi pogled ističe je takozvani “vodopadni” ekran koji Huawei naziva “Horizon Display”, čije se stranice spuštaju preko rubova pod 88 stupnjeva. Rezultat je da telefon uživo izgleda kao da uopće nema bridove sa strane, brada je također minimalna, dok se s gornje strane nalazi poveći “notch” s dosta napredne tehnologije. Konkretno, unutra su senzori za otključavanje prepoznavanjem lica, selfie kamera te senzor za upravljanje telefonom gestama, koji ujedno automatski rotira prikaz slike na zaslonu prema korisnikovim očima i sakriva poruke kada detektira da vam netko viri preko ramena.

Pro verzija k tome uopće nema tipke za glasnoću, nego se to radi stiskanjem stranica ekrana, a te virtualne tipke korisnik može postaviti gdje god želi. I fotografije se mogu okidati tako da se pritisne rub zaslona, a na taj način bit će moguće postaviti i komande za igre. Naravno, kod takvog rješenja presudno je koliko je dobro izvedena tehnologija odbijanja neželjenih dodira, što je u našem kratkom druženju s telefonom radilo bez većih grešaka.

Ekran ima dijagonalu od 6,53 inča i izrađen je u OLED tehnologiji te ima rezoluciju od 2340 X 1176 piksela (Mate 30 ima dijagonalu od 6,53 inča s Full HD rezolucijom i, kako je prikazano na prezentaciji, ima tanji donji brid čak i od iPhonea 11 Pro). Senzor za otisak prsta je ispod ekrana, a premda se nagađalo da će ekran imati frekvenciju osvježavanja prikaza od 90Hz, što donosi puno glađu sliku, te značajke, nažalost, nema.

Promo
Huawei Mate 30 Pro

Baterija je uvijek bila izuzetno snažan adut serije Mate, pa tako Pro verzija ima kapacitet od 4500 mAh, a regularni model 4200 mAh. Opremljeni su superbrzim punjenjem od 40W, kao i brzim bežičnim punjenjem od 27W, a za 3 puta je ubrzano i reverzibilno bežično punjenje drugih uređaja pomoću samog telefona.

Ono što je također važna stavka ovih telefona je kamera. Moduli su pozicionirani centralno i oko njih se nalazi reflektivan stakleni okvir koji podsjeća na objektiv kamere. Pro verzija ima četverostruku kameru, od kojih je jedna 3X telefoto, a jedna služi za 3D mapiranje okoliša i mjerenje udaljenosti od objekata. No ono najvažnije nalazi se u dva glavna senzora, oba su 40-megapikselni. Jedan se zove “Ultra-Wide Cine”, a drugi “Supersensing Wide”. Potonji proizvodi ultraširokokutne fotografije, a prvi bi trebao omogućiti veliki skok u videografiji na pametnim telefonima. Huawei obećava vrhunsko video snimanje u noćnim uvjetima, kamera može snimati 4K pri 60 sličica u sekundi te u HDR+ standardu pri 4K rezoluciji, kreirati “bokeh” u realnom vremenu, trebala bi imati izuzetnu stabilizaciju te dosad neviđeni slow motion od 7680 sličica u sekundi, što je 8 puta sporije od dosadašnjih rekordera na telefonima, koji snimaju u 960 fps.

Promo
Huawei Mate 30 Pro

Mate 30 pak ima trostruku kameru - ultraširokokutnu od 16 MP, glavnu od 40 MP te 3X telefoto od 8 MP s optičkom i UI stabilizacijom. Glavni senzor trebao bi primati puno više svjetlosnih informacija i fizički je već od mnogih ostalih. Huawei Mate 30 Pro dolazi u sljedećim bojama: crna, svemirsko siva, kozmičko purpurna i smaragdno zelena, koja bi zbog mat teksture trebala biti otporna na klizanje i otiske. Postoje i opcije od “veganske kože”. Cijena Matea 30 bit će 799 eura (6/128 GB), Matea 30 Pro 1099 eura (8/256 GB), a Matea 30 Pro 5G 1199 eura.

Huawei je u Münchenu prikazao i novu generaciju svog pametnog sata Watch GT 2, koji će doći u prodaju u Hrvatsku. Sada postoji u dvije veličine, 46-milimetarski je tek blago dizajnerski modificiran, i dalje je to robustan i sportski nastrojen sat koji donosi brojne novitete u unutrašnjosti (recimo, ima mikrofon i zvučnik pa se preko njega može telefonirati čak i ako je telefon udaljen i do 150 metara, može reproducirati muziku, ima Always On opciju…), dok je 42-milimetarski nešto elegantnijeg izgleda. Veći model koštat će 249 eura, a manji 229 eura. Predstavljena je i ultraluksuzna verzija telefona Porsche Design Mate30 RS (2095 eura), najavljena je i globalna prodaja bežičnih slušalica FreeBuds 3, kao i televizor Huawei Vision.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:22