DOSTUPNO I U HRVATSKOJ

JUTARNJI U PARIZU NA PREDSTAVLJANJU NOVITETA IZ HUAWEIJA Lansirali su pametne telefone s moćnim kamerama, ali i pametne naočale, doznali smo cijene

 Ilija Matanović
 

Prošle godine predstavljeni Huawei P20 Pro bio je prvi pametni telefon s trostrukom kamerom, kamerom koja je sve dosad važila za ponajbolju na tržištu; s nasljednikom tog uređaja, koji je lansiran u utorak u Parizu, Huawei se nada da će se uspjeti zadržati na vrhu.

Huaweijeva serija P primarno je usmjerena na kvalitetu fotografije i obitelj P30 donosi nekoliko noviteta koji bi trebali kameru odvesti u novom smjeru. Prije svega, riječ je o četverostrukoj kameri, pri čemu je četvrta kamera zapravo samo Time of Flight modul, koji služi za 3D mapiranje okoliša i detaljno mjeri udaljenost predmeta i osoba od senzora te bi trebao donijeti puno precizniji bokeh. Ta je kamera smještena desno od glavnog modula, koji je pak smješten u dugački okomiti blok s tri leće za glavnu kameru.

Ilija Matanović

Svakako najzanimljiviji novitet je prva masovno dostupna periskopska kamera s optičkim zumom od 5X. Stvar funkcionira tako što je senzor u telefon postavljen okomito i prema sredini kućišta. Ispred senzora je 5 optičkih elemenata te periskop koji sliku “ispravlja” u horizontalni prikaz. Ta kamera, koja se nalazi na dnu modula i ima specifičan čevrtasti izgled, ima senzor od 8 megapiksela, žarišnu duljinu od 125 milimetara i otvor blende od f/3.4. Odmah iznad se nalazi glavna 40-megapikselna kamera s otvorom blende od f/1.6 i žarišnom duljinom od 25 mm, a na vrhu je ultraširokokutna kamera sa senzorom od 20 megapiksela, žarišnom duljinom od 16 mm i maksimalnim otvorom blende od f/2.2.

Ilija Matanović

Primjeri fotografija koje je Huawei pokazao na pariškoj pozornici doista su bili impresivni i mora se priznati da je P20 Pro doista imao sjajnu kameru u noćnim uvjetima. Premda će za preciznije zaključke trebati pričekati detaljnije testove, fotografije koje smo isprobali snimiti u Parizu obećavaju zbilja fascinantne mogućnosti. Huawei tvrdi da kamera bilježi 40 posto više svjetslosnih podataka nego ranije zahvaljujući velikom glavnom senzoru od 1/1.7 inča, što znači da je, kako su istaknuli na pozornici, 125 posto veći od senzora koji ima iPhonea XS MAX. Osim toga, tvor blende glavne kamere povećan je na f/1.6, optička stabiliazcija postoji i na glavnoj i periskopskoj leći, a ISO maksimalna ISO vrijednost povećana je na suludih 409.600 kod P30 Pro, odnosno 204.800 kod P30 (telefoni obično imaju ISO do 6400).

Ilija Matanović

Jedan od najzanimljivijih noviteta je AIS (Artificial Intelligence Stabilization), način stabilizacije koji donosi mogućnost snimanja duge ekspozicije bez stativa, iz ruke. U praksi je moguće, dakle, snimiti savršeno čiste ekspozicije od 6 sekundi držanjem telefona u ruci. Huawei je to dosad omogućavao za noćni način snimanja, a sada je to prošireno i na dnevne fotografije, čime se značajno šire kreativne mogućnosti. Poboljšane su i mogućnosti snimanja videa, pogotovo u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a novitet na tržištu je opcija Dual-View Video, kod kojeg se istovremeno snimaju dva videa na dvije različite žarišne duljine - regularna i zumirana. Partner u dizajniranju i izradi kamere opet je, naravno, Leica, a portal DxOMark dao je Huaweiju P30 Pro ocjenu od 112 bodova, čime je prvi na svijetu.

Ilija Matanović

Što se tiče ostatka telefona, P30 Pro u cjelini dizajnerski je približen modelu Mate 20 Pro; ekran od 6,47 inča je zada zaobljen, a bridovi oko ekrana su smanjeni na samo 2,2 milimetra. Regularni model P30 pak ima ravan ekran od 6,1 inča, a oba telefona imaju minijaturni “notch” na vrhu, onaj takozvanog “kapljica” dizajna u kojemu se nalazi samo prednja kamera. Oba telefona su OLED i imaju Full HD rezoluciju. P30 Pro nema zvučnik na vrhu, nego se zvuk emitira kroz zaslon. Senzor za otisak prista se nalazi ispod ekrana i puno je, puno brži od prošlogodišnje generacije iz Matea 20 Pro. P30 je pritom iznenađujuće lagan i vrlo ugodan za korištenje, Pro je prilično veći i u ruci ima puno solidniji osjećaj. Baterija P30 Pro je povećana na 4200 mAh, a P30 ima bateriju od 3650 mAh, a podržano je superbrzo punjenje od 40W (30 minuta za 70 posto kapaciteta) i brzo bežično punjenje od 15W.

Ilija Matanović

I obitelj P30 podržava reverzibilno punjenje drugih telefona i uređaja. Sistemski čip na kojemu obitelji P30 radi je Huaweijev Kirin 980, poznat iz jesenskih modela te kompanije, kojemu je dodano nekoliko softverskih poboljšanja za pojačavanje performansi. Memorijske opcije su 6 GB RAM-a i 128 GB memorije za P30, odnosno 8 GB RAM-a te 128, 256 ili 512 GB interne memorije za P30 Pro. Telefoni su i Dual SIM i rade na Androidu 9.0 s Huaweijevom nadogradnjom EMUI 9.1. Dosta zanimljiva novost je Intelligent Digital Drive Key, kod koje se podaci o ključu automobila unesu u P30 i potom sam telefon služi kao ključ. Zasad vrijedi za 7 modela Audija u nešto više od 20 zemalja, vidjet ćemo hoće li zaživjeti na široj osnovi.

Stražnji panel je također blago zaobljen i telefoni dolaze u po pet boja, od kojih dvije imaju presijavajući gradijent. TU su još i nešto klasičnije crna, bijela te dosta efektna crvena.

Već je na tržištu u Hrvatskoj

Cijena Huaweija P30 bit će 799 eura, a Huaweija P30 Pro 999, 1099 te 1249 eura, ovisno o memoriji. U Hrvatskoj se uređaji mogu kupiti već od utorka, a cijene su: P30 Pro 8+256 za 7499 kuna, P30 Pro 6+128 za 6999 kuna i P30 6+128 za 5499 kuna.

Huawei je za kraj predstavio i pametne naočale napravljene u suradnji s tvrtkom Gentle Monster, koje imaju obilje senzora i mogu služiti za preslušavanje muzike i telefoniranje i pune se bežično preko vlastite kutije. Predstavljene su i dvoje nove slušalice, FreeBuds Lite (99 eura) i FreeLace (119 eura), nove boje za pametni sat Watch GT te manja verzija sata od 42 milimetra, kao i powerbank s brzim punjenjem od 40W i kapacitetom od 12.000 mAh, koji će koštati 99 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:52