SAVRŠENE FOTOGRAFIJE

Kako je Samsung u posljednjih 18 godina razvijao najbolju smartphone kameru na svijetu

 

S dolaskom Galaxyja S9 i Galaxyja S9+, Samsung je ponovno potvrdio svoj status proizvođača ponajboljih pametnih telefona na svijetu, koji pritom imaju neke od najkvalitetnijih i najinovativnijih kamera na tržištu. Galaxy S9 donio je nekoliko inovacija koje su premijere na polju kamera za pametne telefone. Riječ je o prvoj smartphone kameri s varijabilnim otvorom blende, što omogućuje snimanje savršenih fotografija u svim uvjetima osvjetljenja.

Radi se o zbilja impresivnom komadu tehnologije, leći s mehaničkim zatvaračem koji mijenja otvor blende između f/1.5 za slabije osvjetljenje te f/2.4 za bolje osvijetljene situacije. Vrlo je impresivna i Super Slow Motion opcija, pomoću koje se može snimati usporeni video u čak 960 okvira u sekundi. Samsung je s modelom Galaxy S9 uveo i opciju AR emoji, pomoću koje vlasnik telefona kreira svoj 3D avatar što imitira grimase lica u realnom vremenu. AR emoji se može koristiti i kao avatar u video chatovima na WhatsAppu ili Facebook Messengeru, a snimljene se poruke mogu slati preko brojnih drugih aplikacija. Galaxy S9+ k tome ima dodatnu leću kamere, koja omogućuje još i 2X optički zum, kao i nenadmašno zamućenje na portretima, takozvani bokeh efekt.

Samsung Galaxy S9 i Galaxy S9+, međutim, samo su posljednji u čitavom nizu inovacijskih uspjeha koje je južnokorejska kompanija postigla u posljednjih 18 godina, koliko proizvode telefone s kamerama. Sve je počelo s modelom SCH-V200 davne 2000. godine, koji je omogućavao fotografiranje i spremanje 20 fotografija u rezoluciji od 0,11 megapiksela (koje su se mogle pregledavati samo na računalu). Uslijedilo je 10 godina razvoja i istraživanja, u kojima je Samsung neprekidno izbacivao telefone sa sve boljim kamerama, sve do 2010., kada je na tržište došao prvi uređaj iz flagship serije Galaxy S.

2010.

Samsung Galaxy S je uređaj s kojim je počeo Samsungov put prema vrhu globalnog tržišta pametnih telefona. Imao je neke od najimpresivnijih performansi dotad viđenih - procesor od 1 GHz, 512 MB RAM memorije i najsnažniji grafički procesor na bilo kojem pametnom telefonu toga doba činili su ga neprikosnovenim vladarem. Zaslon napravljen u nadmoćnoj Super AMOLED tehnologiji imao je dijagonalu od 4 inča i rezoluciju od 800 X 400 piksela - premalo za današnje pojmove, ali je tada izgledao kao osmo svjetsko čudo. Bio je i najtanji smartphone na svijetu, s 9,9 milimetara, a iako 5-megapikselna kamera za današnje pojmove zvuči zastarjelo, tada je to bio vrhunac tehnologije. Imala je nekoliko zabavnih načina rada - Panorama, Stop Motion, Cartoon Shot… a već zahvaljujući činjenici da se radilo o dodirnom zaslonu, način na koji ljudi koriste telefone za fotografiranje zauvijek će biti promijenjen. Galaxy S je imao i selfie kameru od 0,3 megapiksela.

2011.

Galaxy SII je telefon zbog kojeg je cijeli svijet shvatio da Samsung misli ozbiljno. Druga generacija Samsungova flagshipa prestigla je Appleov iPhone po prodajnim rezultatima, a brojni recenzenti proglasili su Galaxy SII najboljim pametnim telefonom na svijetu. Zahvaljujući promjeni u tehnološkom procesu, njegov Super AMOLED zaslon bio je još oštriji, a moćne komponente učinile su ga najbržim telefonom toga doba. Među njima su bili 1 GB RAM-a i čak 32 GB interne memorije, kao i NFC čip, danas neizbježan dodatak na telefonima. Prava zvijezda bila je kamera od 8 megapiksela, koja je bila kadra snimati video u Full HD rezoluciji. Selfie kamera također je značajno nadograđena, na senzor od 2 megapiksela.

2012.

S Galaxyjem SIII Samsung je nastavio svoj inovacijski juriš, bio je to smartphone nakrcan do vrha supermodernim tehnološkim rješenjima. Telefon je pratio oči vlasnika i nije se gasio dok god gledate u njega, imao je prikaz slike u slici… Kamera od 8 MP donijela je novi Burst način rada, u kojemu telefon fotografira 20 slika u nizu i bira najbolju, a mogla se složiti i akcijska sekvenca. Fotografije su se sada mogle snimati u isto vrijeme kada i video. Baterija je mogla izdrati 8,5 sati reprodukcije. I pored kamere, Galaxy SIII je bio čudo od telefona - opet najmoćniji smartphone na svijetu, s predivnim ekranom od 4,8 inča.

2013.

S 20 milijuna primjeraka prodanih u prva dva mjeseca, Galaxy S4 postao je Samsungov najprodavaniji smartphone u povijesti. U svom plastično-staklenom kućištu imao je obilje snage - procesor Snapdragon 600 i 2 GB RAM-a, Full HD Super AMOLED zaslon bio je nestvarno oštar i lijep, a kamera je podignuta na senzor od čak 13 megapiksela. Dodani su brojni načini rada, kao što je primjerice Drama, kod kojeg uređaj snimi više fotografija jedne scene i onda ih spoji u jednu, akcijsku scenu. Iste godine predstavljen je i poseban model Galaxyja S4 s nadimkom Zoom. Bio je to gotovo pa fotoaparat spojen s pametnim telefonom, imao je mogućnost 10X optičkog zuma (24 - 240 mm), kao i tada revolucionarni Smart Mode, pomoću kojeg su korisnici mogli birati najbolje postavke za svaku situaciju.

2014.

Već etabliran kao vladar Androida, Galaxy S5 ponovno je postao Samsungov najprodavaniji smartphone, sa 10 milijuna komada u prvih 25 dana. Iako kritičari nisu bili oduševljeni plastičnom poleđinom i silnim Samsungovim intervencijama u Androidov operativni sustav, Galaxy S5 opet je oduševljavao performansama, nenadmašnim ekranom i vrhunskom kamerom. Imao je senzor za otkucaje srca, bio je otporan na vodu i prašinu, mjerio je kalorije i kretanje vlasnika... Kamera od 16 megapiksela uvela je značajku koja će postati Samsungov trademark u budućnosti - fantastično brz autofokus od 0,3 sekunde. Bili su tu i HDR u realnom vremenu, pomoću kojeg su fotografije izgledale bolje nego ikad.

2015.

Samsung je na sve prigovore upućene modelu S5 odgovorio na najbolji mogući način - predstavljanjem neprikosnovenog hita 2015. godine, Galaxyja S6 i posebice Galaxyja S6 Edge, telefona s briljantnim zakrivljenim zaslonom. Plastika s prethodnog modela je izgnana i zamijenjena simfonijom stakla i metala, AMOLED ekran u Quad HD rezoluciji i danas izgleda bezgrešno, a superbrzi Samsungov octa-core procesor opet je bio zaslužan za munjevite performanse. Kamera je pak bila priča za sebe, daleko najbolja na tadašnjem tržištu. Samsung je odlučio povećati senzor i dodati širi otvor blende od tada impoznatnih f/1.9, a Auto Real-time HDR je uveden i na prednju, selfie kameru. Uveden je i brzi način pokretanja kamere, uz koji se otvarala u samo 0,7 sekundi, kao i profesionalni način rada, kod kojeg su korisnici mogli ručno podešavati brojne postavke, poput ISO vrijednosti, duljine ekspozicije i slično. Predstavljen je i pokretni autofokus, koji je držao fokus na subjektima u pokretu.

2016.

Samsung Galaxy S7 i S7 Edge izgledom su se prilično naslanjali na modele iz prethodne godine, ali opet je ispod poklopca bilo cijelo brdo tenholoških inovacija. Ekrani su ostali jednako lijepi, oštri i impresivni, samo su bili još veći, a zaobljeni rubovi na modelu Edge dobili su još korisnije aplikacije. Kamera je doživjela neke od najvećih pomaka na bolje - povećane su dimenzije senzora, povećan je otovor blende, no najveći novitet bilo je uvođenje Dual-Pixel autofokusa. Sve to skupa rezultiralo je prolaskom više svjetla do senzora, što je donijelo daleko najbolje fotografije pri slabijim uvjetima osvjetljenja koje su se mogle napraviti na tadašnjim pametnim telefonima, kao i mnogo oštrije fotografije kod snimanja pokretnih subjekata.

2017.

Samsung je prošle godine, predstavljajući Galaxy S8 i S8+, slomio internet: u svijetu gotovo identičnih telefona, već pomalo dosadnjikavih, južnokorejska kompanija predstavila je radikalan novi dizajn koji je globalno tržište uveo u novu eru. Smjeli i predivni, s vitkim siluetama, Galaxy S8 i S8+ imali su nepostojeće obrube s lijeve i desne strane ekrana i minijaturne na gornjoj i donjoj strani. Ekran nije bez razloga prozvan “infinity display”. Zaslon je izduljen na danas uobičajeni omjer stranica od 18,5:9 i uopće nije bilo verzije bez zakrivljenih rubova, koji su se sada elegantnije nego ikada spuštali prema poleđini uređaja. Performanse su opet bile više nego vrhunske, a softver je bio uvelike oslobođen nepotrebnih zagušenja. Kamera ovaj put nije dramatično izmijenjena u hardverskom pogledu, zadržan je isti 12-megapikselni senzor, ali je značajno poboljšan softver. Postprocesiranje je unaprijeđeno, tako da se još bolje micao šum i buka iz fotografija, a kamera je zapravo bilježila tri slike nakon pritiska okidača i spajala ih u jednu, uzimajući najbolje od svake.

Kasnije te godine predstavljena je prva Samsungova dvostruka kamera, na modelu Galaxy Note 8. Kamera Notea 8 donijela je brojne nove funkcionalnosti, među kojima se najviše ističu 2X optički zum te snimanje portreta uz bokeh efekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:37