PORAŽAVAJUĆI REZULTATI

KAKO NAS VARAJU APLIKACIJE ZA BROJANJE KORAKA Istraživanje društva za zaštitu potrošača: Dodaju i oduzimaju kilometražu, prikazuju krive podatke

 Profimedia, Alamy

Američko društvo za zaštitu potrošača Which? provelo je istraživanje o točnosti aplikacija za mjerenje fizičke aktivnosti (tzv. fitness trackera ili pedometara - brojača koraka) i došlo da zaključka da mnoge daju potpuno krive podatke, prenosi BBC.

Testirano je čak 118 takvih aplikacija i to na traci za trčanje, a zadatak je bio dovršiti trkački maraton od 42 kilometra.

Kao najmanje pouzdana pokazala se aplikacija Garmin Vivosmart 4, koja je krajnji rezultat umanjila za čak 17,3 kilometara - naime, umjesto unaprijed dogovorena 42 kilometra, istraživač je zapravo otrčao 59,5 kilometara (17,3 km više), ali aplikacija mu to nije tako prikazala.

Garmin je pogrešku pokušao opravdati činjenicom da im aplikacija nije imala GPS.

Od osam Appleovih modela koji su se koristili u testu, Apple Watch serija 1 bila je najpreciznija - u izračunu udaljenosti pogriješila je samo za jedan posto, dok je serija 3 precijenila istraživača za čak 13 posto - naime, prema brojanju koraka serije 3, trkač je završio maraton od 42 km već nakon 36,7 kilometara.

- Naši testovi pokazali su da se ne možete pouzdati u brojne modele velikih brandova pa prije kupnje obavezno provjerite jeste li dovoljno istražili na što ćete potrošiti novac - rekla je Natalie Hitchins iz društva Which?.

A evo kako su neke od aplikacija zabilježile udaljenost do završetka maratona u službenom trajanju od 42 km:

Samsung Gear S2 - 58,3 kilometara

Xiaomi Amazfit Bip - 54,7 kilometara

Huawei Watch 2 Sport - 30,4 kilometara

Glasnogovornik tvrtke Huawei rekao je za BBC da su "pojedinačne varijacije trkača" mogle utjecati na rezultate testa.

Zanimljiva je i činjenica da su u siječnju 2019. istraživači sa Sveučilišta Aberystwyth ustanovili kako su sve aplikacije koje su testirali precijenile broj kalorija potrošenih tijekom fizičke aktivnosti.

Neki stručnjaci složili su se da test na pokretnoj traci baš i nije najbolja metoda za istraživanje.

- Test u stvarnome svijetu, na cesti, bio bi puno korisniji za potrošače - zaključio je dr. Dale Esliger, predavač fizičke aktivnosti i zdravlja na Sveučilištu Loughborough.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:55