VIRTUALNE METLA I LOPATICA

KAKO 'NESTATI' S INTERNETA Nepromišljene vas objave nakon nekog vremena mogu skupo koštati, evo kako možete temeljito očistiti mrežu od vašeg imena

 Profimedia, Alamy

"Na internetu se ne piše običnom olovkom već tintom", rekla je Erica Albright Marku Zuckerbergu u filmu "Društvena mreža" nakon što ju je ovaj oblatio u blogu da je kučka.

Ta se tvrdnja više puta pokazala točnom, a najnovija žrtva besprijekornog pamćenja mreže postao je član britanskog parlamenta Jared O'Mara, piše BBC. Parlamentarac se naime prije 10 godina vrlo neukusno šalio na račun žena pa je zbog toga odstupio iz tamošnjeg odbora za žene i jednakost.

O'Marina ostavka nameće sljedeće pitanje: Koje korake osoba može poduzeti kako bi osigurala da je internetska prošlost ne bi koštala u sadašnjosti ili budućnosti?

Prije nego što pokušate s interneta obrisati sve što smatrate nepoćudnim, vodite računa o tome da brisanjem tragova može na sebe privući još više pažnje.

Upišite svoje ime u neku tražilicu

S ovim je najbolje početi jer ćete vidjeti što drugi mogu o vama doznati, a da pritom ne moraju ulagati veliki trud.

Naravno, nije dovoljno pogledati samo prvih nekoliko stranica već ćete morati pogledati onoliko stranica koliko je potrebno da se vaše ime prestane spominjati. Čim otkrijete neki sadržaj koji biste trebali obrisati, prijavite se na tu stranicu te ga obrišite.

Posjetite stranice gdje ste prije zalazili

Ovo se poglavito odnosi na forume gdje ste, vjeruje se, pod pseudonimom, objavljivali skoro sve što vam je padalo na pamet.

Forumi nerijetko imaju mogućnost pretraživanja pa pokušajte pretražiti sve što ste objavili i obrišite sve što smatrate sumnjivim.

Kako biste osigurali da ste uklonili sve, uz pomoć tražilice provjerite je li vašem korisničkom imenu pridružena još koja objava.

Obrišite svoje profile na društvenim mrežama koje više ne koristite

Sjećate se MySpacea? Friendstera? Livejournala? Pojavom Facebooka, Instagrama, Snapchata i Twittera mnogi su korisnici te društvene mreže napustili, ali pritom nisu svoje profile obrisali.

Na starim se društvenim mrežama još uvijek može pronaći brdo nepoćudnih fotografija i objava pa je dobra ideja ukloniti te profile s njihovih servera.

Promijenite ime

Većina današnjih stranica dopušta komentiranje objava uz pomoć Facebook ili Disqus profila, međutim to nije uvijek slučaj. Na nekim stranicama se od vas traži da u komentarima koristite svoje pravo ime i fotografiju.

Ako želite zametnuti svoj trag bez da svoje komentare brišete, promijenite ime i fotografiju pa će treća strana misliti da ih je dao netko drugi.

Time ćete, međutim, prekršiti pravila korištenja na nekim društvenim mrežama.

Iskoristite svoje pravo da budete "zaboravljeni"

Građani Europske unije mogu od internetskih tražilica zatražiti uklanjanje rezultata koji se povezuju uz njihovo ime ako se procijeni da su ti rezultati irelevantni ili zastarjeli.

To znači da se novinski članci te stare objave na društvenim mrežama i blogovima mogu sakriti. Google, Bing i mnogi drugi tih se odluka moraju pridržavati, neovisno o tome tko predaje zahtjev.

Međutim, kako se pravilo odnosi samo na Europsku uniju, skriveni se rezultati mogu i dalje prikazivati ljudima izvan EU.

Pričekajte nove zakone koji stupaju na snagu u svibnju 2018. godine

Nova regulativa Europske unije pod imenom Opća regulacija zaštite podataka (GDPR) dat će ljudima više kontrole nad sadržajem koji su podijelili online.

Prema novim pravilima, ljudi će imati pravo od internetskih stranica i društvenih mreža tražiti da određene objave obrišu.

Naravno, to neće uvijek biti moguće jer će stranice imati pravo određene zahtjeve odbiti. Objave koje se najvjerojatnije neće moći brisati su one koje su od znanstvene ili povijesne važnosti.

Zahtijevajte brisanje

Društvene mreže ne žele da vi brišete svoje profile te će vam to maksimalno otežati. No, to ne znači da takvo što nije moguće. I Facebook i Twitter će vaš profil trajno obrisati ako vi to želite. Ako se za to odlučite, bit ćete stavljeni na listu čekanja te će po isteku tog vremena vaš profil biti trajno obrisan.

Naravno, nakon brisanja tražilice će još neko vrijeme prikazivati rezultate kao da vaš profil postoji. Tu vam nema pomoći, morat ćete se strpjeti i pričekati da vas i oni zaborave.

Zaštitite svoje račune

Stvari koje dijelite preko privatnih poruka često znaju biti "škakljivije" od onih koje dijelite javno pa je korisno dodatno zaštititi sve svoje komunikacijske kanale putem zaštite u dva koraka.

I da, još jedna stvar...

Ništa što podijelite na internetu nije privatno do kraja. Ako nešto želite obrisati, mogli biste se vraški namučiti.

Umjesto čišćenja poslije objave, razmislite što objavljujete pa nećete nikada morati ništa brisati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:48