SIGURNO SURFANJE

KAKO ONEMOGUĆITI GOOGLE DA DOZNA SVE O VAMA Postavke privatnosti omogućuju da surfate pod svojim, a ne tuđim uvjetima

 Prykhodov/iStock

Činjenicom da Google vašu povijest pretraživanja i lokacijsku povijest pomno prati ne biste trebali biti iznenađeni, piše Mashable .

Ono što bi vas, međutim, moglo iznenaditi je koliko je ta povijest detaljna. Google vam dopušta da tu povijest pregledate, a možete i dobiti detaljan pregled svih mjesta koje ste posjetili. Te su postavke uključene, no ne moraju biti.

Dok pomisao na to da Google prati svaku vašu pretragu - bilo da se radi o kartama, YouTubeu ili pretraživanju - može biti uznemirujuća, postoje razlozi zašto je korisno te postavke ostaviti uključenima.

Primjerice, te postavke pomažu Googleu da vam nudi bolje prijedloge pri pretraživanju, ali i bolje i vama primjerenije oglase. Dodatno, ako koristite Google Now, vaša zapamćena povijest može prijedloge učiniti osobnijima.

Bez obzira na sve, ako želite ukloniti vaš trag u Googleu to možete ovako učiniti.

Kada se nađete na Googleovoj početnoj stranici, kliknite u gornjem desnom kutu na svoj profil te potom kliknite na 'My Account' ('Moj račun'). Nakon toga ćete odabrati odjeljak imena 'Personal info & privacy' ('Osobni podaci & privatnost'), a potom ćete odabrati 'Activity controls' ('Upravljanje aktivnošću').

U tom odjeljku imate šest posebnih segmenata koji se tiču svih podataka koje Google prati. Oni se tiču povijesti pretraživanja, lokacija koje ste posjetili, informacije s vaših ostalih uređaja na kojima koristite Googleove proizvode, glasovnih pretraživanja i naredbi, videa koje ste pretraživali i gledali na YouTubeu.

Svaki od njih ima plavi klizač kojim se svaka od tih opcija pali ili gasi, a ispod tih klizača nalate se opcije za upravljanje podacima koji se prikupljaju.

Ako želite u potpunosti obrisati prikupljene podatke to možete učiniti prateći ove upute za pretraživanje i surfanje te ove za karte i lokacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:17