NITKO NIJE IMUN

KAKO SE U SAMO NEKOLIKO KORAKA ZAŠTITITI NA INTERNETU Žrtvom hakiranja može postati bilo tko, a napadači samo čekaju trenutak vaše slabosti

Ilustracija
 Kacper Pempel / REUTERS

Žrtvom hakiranja može postati bilo tko. Sofisticirani alati za provalu u tuđa računala mogu se kupiti putem interneta i početi koristiti gotovo odmah. Nitko nije imun. Niti velike tvrtke poput Yahooa, niti online servisi poput Ashley Madison, niti političke organizacije, niti poznate osobe. K tomu, zlonamjerni hakeri nisu jedini koji vas putem vaših uređaja mogu pratiti.

Quincy Larson, osnivač kampa za programiranje Free Code, nedavno je naveo da bi svi trebali odvojiti nešto vremena kako bi svoje podatke osigurali od napadača. 'Kada kažem 'napadač' mislim na svakoga tko pokušava ostvariti pristup vašim podacima bez vašeg dopuštenja', kaže Larson. 'Neovisno o tome radi li se o hakeru, korporaciji ili vladi.'

New York Times i Larson zajednički navode niz načina kako se osobe mogu najbolje zaštititi na internetu, neovisno o tome pristupaju li mu putem mobitela ili računala.

1. Preuzmite Signal ili počnite koristiti WhatsApp kako bi slali tekstualne poruke

Enkripcija komunikacije je prema Larsonu zapravo najbolji način da se unište podaci budući da se time osigurava da im nitko neće moći pristupiti bez ključa za probijanje enkripcije. 'Da biste provalili u jedno Appleovo računalo, morali biste godinama uz pomoć superračunala danonoćno pokušavati probiti enkripciju prije nego što biste uspjeli', kaže Larson.

Kada se radi o sigurnom slanju i primanju poruka, Larson kaže da je Signal najbolja aplikacija za tako što jer korisnici mogu doznati sadržaj koda aplikacije pa mogu vidjeti da se s njihovim podacima ne događa ništa što oni ne žele.

Naravno, kako biste sigurno komunicirali putem Signala svi vaši prijatelji moraju također pristati koristiti aplikaciju.

Odmah iza Signala su WhatsApp, koji inače koristi Signalove programe za enkripciju te Facebook Messenger i Google Allo. Sve tri aplikacije imaju mogućnost enkriptiranja poruka.

2. Zaštitite tvrdi disk na računalu putem FileVaulta ili BitLockera

Vaše računalo krije velike količine informacija o vama koje se mogu zloupotrijebiti pa je zaštita tih informacija ključna. Šifre su dobar prvi korak, no nedovoljan budući da se njih puno lakše može provaliti od enkripcije.

Prije nego što ugasite računalo provjerite jeste li uključili automatsku enkripciju koju vam Apple i Windows nude.

3. Vjerojatno se krivo brinete o svojim šiframa

Učestalo mijenjanje šifri je dobra praksa, no smišljanje novih zna biti naporno. Larson stoga preporučuje da brigu o šiframa prepustite specijalnim programima kao što su LastPass, 1Password i KeePass.

Sam koristim LastPass te sam se preporodio u trenutku kada mi ga je prijatelj, inače programer preporučio. No, nisu niti ti programi do kraja sigurni pa je i sam LastPass prošle godine hakiran.

Najbolja je praksa čuvati šifre na listu papira na sigurnoj lokaciji, a uputno ih je mijenjati svaka dva tjedna.

Kod mijenjanja šifri koristite kombinacije velikih i malih slova, brojeva te posebnih znakova, a pošto ih zapisujete, šifre ne moraju biti niti lakopamtljive niti čitljive.

4. Kada god možete, zaštitite se putem autentikacije u dva koraka

Autentikacija u dva koraka znači da će svaka nova prijava na neki servis ili račun morati biti provjerena putem SMS poruke koju ćete dobiti na mobitel.

Taj je sigurnosni dvokorak najvažnije uključiti na email računu budući da se putem njega prijavljujete na sve servise i račune.

5. U internet preglednik ugradite dodatak HTTPS Everywhere

Moxie Marlinspike, osnivač Open Whisper Systems, organizacije koja je razvila Signal, savjetuje instalaciju ovog dodatka kako biste u svakom trenutku pristupali sigurnim verzijama svih internetskih stranica te kako biste se zaštitili od neželjenih pogleda.

Osim toga, kada pristupate internetu obratite pozornost na sigurnost mreže putem koje pristupate internetu. Izbjegavate bežične mreže koje ne zahtijevaju šifru za pristup.

6. Incognito ne znači i privatno

Chrome, Firefox i Safari nude mogućnost, recimo to tako, prikrivenog surfanja, no nikako to nemojte protumačiti kao da ste sigurni i da vas nitko ne promatra.

'Možda piše incognito, ali niste nevidljivi', objašnjava Larson. 'Sve što 'incognito' radite na internetu može vidjeti vaš poslodavac, tvrtka preko koje ostvarujete pristup internetu te stranice koje posjećujete.'

Larson preporučuje da za sigurnu pretragu koristite Tor, međutim New York Times mu se u toj preporuci ne pridružuje jer je u ovom trenutku Tor dosta spor.

7. Za osjetljive pretrage koristite DuckDuckGo

Larson sugerira da svi oni koji su paranoični vezano uz korištenje Googlea koriste DuckDuckGo. On, međutim, nije paranoičan.

'Google je izgrađen na hakerskoj etici i u nekim aspektima oni stavljaju princip ispred profita', objašnjava Larson.

Larson dodaje da su drugi pretraživači lošiji od Googlea te da se na to korisnici moraju pripremiti u slučaju da se odluče ne koristiti ga.

8. Prekrijte web kameru s neprozirnom trakom

Edward Snowden i Mark Zuckerberg to rade, a ako se oni boje špijuniranja i vi imate razloga bojati se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:25