PRAKTIČNI VODIČ KROZ FACEBOOK

KAKO ZABRANITI DA VAM UZIMAJU PODATKE O POZIVIMA I SMS-ovima Odgovorili smo na pet ključnih pitanja koji se tiču curenja korisničkih podataka

 Melissa Fares / REUTERS
Korisnici Android telefona otkrili su da je Zuckerberg preko Messenger aplikacije povlačio liste poziva. Evo kako se zaštititi

Svaki tjedan novi skandal, tako bi se mogao opisati život Marka Zuckerberga, vlasnika Facebooka u posljednje vrijeme. Nakon Cambridge Analytice i krađe podataka 50 milijuna korisnika njegove društvene mreže Twitterom su se počele širiti priče da je uz to Facebook skupljao podatke o pozivima i SMS-ovima svojih korisnika.

Budući da je sve teže pratiti kamo cure podaci i tko ih i kako koristi, sastavili smo upitnik s osnovnim informacijama o tome što se događa i kako se to može spriječiti.

1. Kako su korisnici otkrili da Facebook čuva njihove pozive i SMS-ove?

Kad je usred skandala s krađom podataka krenuo pokret #DeleteFacebook, mnogi korisnici počeli su koristiti opciju da si prije brisanja profila mogu skinuti i sačuvati kompletnu arhivu svojih aktivnosti na Faceu, sve fotografije, poruke i statuse koje su objavljivali. Kako naći tu opciju? Otiđete na “Postavke” u kojima odaberete “Postavke korisničkog računa” unutar kojih je opcija “Preuzmite kopiju svojih podataka na Facebooku”. Kad kliknete na tu opciju, Facebook će vam link za download poslati na mail.

2. Čije sve podatke o pozivima i SMS-ovima Facebook čuva?

Korisnici koji su skinuli arhivu u njoj su otkrili popise svojih poziva i poruka. To su počeli raditi 2015. godine. Zasad se zna da su na udaru bili samo korisnici Android telefona (dakle, uglavnom svih osim iPhonea koji radi na iOS sustavu, a Apple ima pojačanu sigurnost).

3. Kako je moguće da Facebook ima pristup vašem telefonu i izvan Facebook aplikacije?

Na svojem blogu ljudi iz Facebooka objašnjavaju da su sami korisnici dozvolili pristup svojim telefonskim zapisima ako su i kad su na njih instalirali Messenger i Facebook Lite aplikacije, i to zato da bi lakše po broju pronalazili ljude s kojima ste u kontaktu. U Facebooku uvjeravaju da te podatke ne preprodaju trećoj strani te da ne znaju koji je sadržaj razgovora ili poruka, nego samo kad su i prema kome upućeni.

4. Kako isključiti tu opciju?

Jednostavno, tvrde u Facebooku. Otiđite na ovaj link. Tamo ćete u kategoriji “Manage Imported contacts for Messenger naći apsolutno sve brojeve koje ste ikad memorirali u telefonu. Kliknite Delete All. Vaši pozivi se više neće snimati. Ne zaboravite usput isključiti opciju za “Neprekidno učitavanje vaših kontakata u Messenger”.

Otiđite u Messenger, kliknite na svoju profilnu sliku u gornjem desnom kutu. Nađite opciju People na meniju koji vam se otvori i isključite sinkroniziranje.

5. Kako oglašivačima otežati da me prate?

Nekoliko je načina na koji nas “prate”. Prije svega po onome što pretražujemo na internetu. Ako to ne želite, otiđite na meni “Postavke”, u njemu izaberite “Postavke korisničkog računa”, a tamo kliknite na “Oglasi”. Unutra kliknite na “Oglasi bazirani na mojem korištenju web stranica i aplikacija”. Odaberite opciju “isključi”. Sljedeći put kad budete guglali ponude za zimske gume, Facebook vas neće danima opsjedati s tim oglasima i na profilu.

Vratite se na meni “Oglasi”. U njemu odaberite meni “Vaše informacije”. Ako ne želite da vas bombardiraju oglasima temeljenim na vašem godištu, spolu, statusu veze ili poslodavcu, isključite ih.

Nakon toga u meniju “Oglašivači s kojima sam imao interakciju” također isključite tu opciju. Napomena: U Facebooku kažu kako će ovo limitirati pametne oglase, ali broj oglasa koje vidite na svom News Feedu ili po naški “Zidu” ostat će isti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:10