NAJSLABIJA KARIKA

KAKO ZAŠTITITI INFORMACIJE KOJE DIJELITE PUTEM FACEBOOKA Doznajte što trebate napraviti kako biste aplikacijama ograničili pristup vašim podacima

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Ako su vas vijesti da je tvrtka Cambridge Analytica pribavio podatke o 50 milijuna korisnika uznemirile, onda ste sigurno prilikom prve posjete Facebooku nakon te spoznaje pregledali kakve su vam sigurnosne postavke i što možete promijeniti kako biste bili (još) sigurniji.

The Guardian piše da je opcija koja je Cambridge Analytici dozvolila da prikupi sve te silne podatke više nije prisutna na društvenoj mreži. Međutim, to ne znači da su vaši podaci sada sigurni.

Facebook aplikacije su prije 2016. godine mogle tražiti dopuštenje za pristup vašim podacima, ali i podacima svih vaših prijatelja. To je značilo da su se preko samo 300 tisuća korisnika neke aplikacije, npr. uvijek popularnih testova osobnosti, moglo prikupiti podaci o 45 milijuna korisnika.

Sada je situacija drukčija i Facebook aplikacije mogu prikupljati podatke samo o onim korisnicima koji se za njih prijave. Ta se promjena implementirala tijekom 2015. godine.

Upravo su te aplikacije najslabija točka u sigurnosnom lancu društvenih mreža jer ljudi često pristaju dati im pristup svojim profilima bez previše razmišljanja. Odluka da doznate koji ste grčki filozof i to podijelite sa svojim prijateljima nikada nije bila skuplja nego što je ona to danas.

Kako biste provjerili kojim ste aplikacija dali pristup vašem profilu, potražite u postavkama Facebooka postavke aplikacija. Kliknete li na ovaj link, doznat ćete kojim se aplikacijama dali pristup svojem Facebook profilu. Ako neku od njih ne prepoznate, odmah joj uskratite pristup. Uz to, sljedeći put kada vam neka stranica ponudi da "nastavite s Facebookom" ili da se prijavite s Facebookom, dobro razmislite želite li da ta stranica ima pristup vašem profilu.

Sljedeće što morate provjeriti je koje aplikacije koriste drugi. U donjem lijevom uglu stranice gdje određujete postavke aplikacija nalazi se popis informacija koje se distribuiraju uz vaše dopuštenje. Tih podataka nema puno, međutim sadržavaju vaš datum rođenja, religijsko i političko opredjeljenje, interese i popis stvari koje volite. Razmislite o tome da prestanite dijeliti te informacije s drugima. Facebook međutim tvrdi da ćete, ako nastavite dijeliti te informacije, na platformi uživati u boljem korisničkom iskustvu. Procijenite sami što vam je važnije.

Ako vam ti potezi ne djeluju dovoljno konkretno, uvijek možete deaktivirati ili izbrisati svoj Facebook profil.

To je međutim, pretpostavljate, nešto teže napraviti. Facebook će vas prvo pokušati usmjeriti na to da deaktivirate profil. Deaktivacija neće obrisati vaše podatke s Facebookovih servera, ali će ukloniti većinu stvari koje ste podijelili na svojem profilu. Podaci će ostati na serveru u slučaju da se predomislite i vratite na platformu.

Ako se pak odlučite obrisati profil i sve podatke sa servera, Facebook će zaprimiti vaš zahtjev te će nakon obrade koja traje dva tjedna započeti s brisanjem vaših podataka sa svojih servera. Nakon 90 dana svi će vaši podaci biti obrisani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:35