TESTIRANJE DXOMARKA

KAMERA NA IPHONEU 8 PLUS NAJBOLJA MEĐU SVIM PAMETNIM TELEFONIMA NA TRŽIŠTU Uređaj na testiranju postavio novi rekord, radi nevjerojatne fotografije

 Issei Kato / REUTERS

Kamere na iPhoneu 8 i iPhoneu 8 Plus - za koje je počela pretprodaja u Hrvatskoj, a napokon su poznate i cijene - najbolje su od svih pametnih telefona na trenutnom tržištu, barem ako je vjerovati ocjenjivačima specijalizirane ustanove DxOMark, koja se bavi testiranjem i recenziranjem kamera.

Naime, iPhone 8 Plus dobio je rekordna 94 boda od DxOMarka, dok se iPhone 8 zaustavio na 92. Dosadašnji rekorderi bili su HTC U11 te Google Pixel sa po 90 bodova.

“Apple iPhone 8 Plus ima najbolju kameru na mobilnom uređaju koju smo ikada testirali. Ukupni rezultat DxOMark Mobile od 94 boda novi je rekord, kao i rezultat za fotografije od 96 bodova, više od 90 koliko ima Pixel. Za video, rezultat od 89 bodova je među najvišima, ali izjednačen s HTC U11 i ispod Pixelovih 91. Naravno, Pixel je star već godinu dana pa je logično što je Appleov novi flagship donio novi napredak”, stoji u zaključku DxOMarkova izvješća, koje uistinu vrijedi pročitati u cijelosti.

Zanimljivo je da je manji iPhone 8, koji ujedno ima jednu leću za razliku od Plusove dvije, dobio bolju ocjenu za video - 90 bodova. Ocjena za njegove fotografije je pak 93.

Iako su mnogi skeptični prema DxOMarku, jer laboratorijska testiranja nemaju veze sa svakodnevnim životom, a kao i svi drugi benchmark testovi daju se donekle frizirati, njihova bodovna skala ipak se u tehnološkom svijetu pozorno prati i citira. Nedavno su osvježili svoju metodologiju testiranja kako bi u obzir uzeli dvostruke leće, odnosno mogućnost zumiranja, dodavanja bokeha i ostalo, pa su tako i reorganizirali trenutni renking.

Usput, važno je napomenuti da DxOMark nije retestirao Samsung S8 nakon uvođenja novih regula, a Samsung Note 8 nisu testirali uopće. Za očekivati je i da će nadolazeći Google Pixel 2 te Huawei Mate 10 biti žestoki konkurenti iPhoneu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:41