SITAN, ALI DINAMITAN

KINESKI DJI PREDSTAVIO NOVI DRON MAVIC AIR Ovaj će letač izbjegavati prepreke dok s moćnom kamerom snima fotografije i video

Mavic Air
 DJI / YOUTUBE
 

Kineski DJI predstavio je jučer u New Yorku svoj novi dron, koji bi se na polju bespilotnih letjelica mogao pokazati hit proizvodom za 2018. godinu. Zove se Mavic Air i svojevrsni je međukorak između minijaturnog DJI Sparka i prilično skupljeg Mavica Pro.

Riječ je o sklopivom dronu koji je otprilike veličine prosječnog pametnog telefona i koji unatoč tome snima 4K video i 12-megapikselne fotografije, može ostati u zraku do 21 minute i letjeti 68,4 kilometra na sat u sportskom načinu rada te se udaljiti do 4 kilometra daleko od pilota. Najveća draž Mavica Air jest što je to trenutno najmanji dron sa stabilizatorom u tri osi te sa sustavom za izbjegavanje prepreka sa sedam kamera i u tri smjera. Može poletjeti i na nadmorskoj visini od 5000 metara. Izgleda doslovno kao dijete koje su dobili Mavic Pro i Spark, a dolazi u tri boje - bijeloj, crnoj i crvenoj.

Osim po veličini, DJI Mavic Air se nalazi u takovanoj “Zlatokosa zoni” i po cijeni: u Hrvatskoj košta 6380 kuna, odnosno 7880 u Fly More Combo verziji, u kojoj dolazi još baterija, dodatni punjač, više propelera... Mavic Pro, recimo, u nas stoji 8900 kuna, dok je još napredniji Mavic Pro Platinum 11.980 kuna. DJI Spark je pak trenutno snižen na 3790 kuna. Američka cijena za Mavic Air je, inače, 799 dolara, što je otprilike 4800 kuna.

Kamera ovog drona je, prema najavama iz DJI-ja, prilično moćna. Ima 1/2.3” senzor, leću s otvorom blende f/2.8 i žarišnom duljinom 24 milimetra. Može snimiti HDR fotografije te VR fotografije veličine 32 megapiksela, tako da se automatski okreće u zraku i sklopi različite fotografije u jednu. Video snima na 30 sličica u sekundi, a usporene snimke u 120 sličica u sekundi u 1080p. Mavic Air ima 8 gigabajta interne memorije, uz utor za micro SD kartice. Novi daljinski upravljač koji dolazi uz ovaj dron je još manji nego prethodnici, jer je ideja da se sve komponente drona mogu nositi u ruksaku ili čak u jakni.

Letjelica je opremljena i brojnim sustavima koji bi trebali olakšati ili potpuno automatizirati proces fotografiranja i snimanja. ActiveTrack omogućava automatsko praćenje subjekta, a postoji šest načina nazvanih QuickShots, koji izvode razne leteće figure oko onoga što snimaju. Zovu se boomerang, asteroid, rocket, dronie, circle i helix. Dronom se može upravljati i crtanjem putanje na zaslonu pametnog telefona ili tableta (koji se spoji s daljinskim upravljačem). Dostupno je i upraljanje pokretima rukom, prvi put uvedeno na Sparku. Advance Pilot Assistance Systems (APAS) su sustavi koji omogućuju letjelici da ne samo izbjegne prepreke, recimo stablo, nego i da navigira oko njih. Sve i ako pilot upravljačem daje komandu da se dron zaleti u krošnju, Mavic Air bi trebao zaobići stablo (dok bi dosadašnji DJI-jevi dronovi samo stali ispred njega). DJI Mavic Air s isporukom kreće 28. siječnja.

Inače, DJI je u New Yorku predstavio i proizvod koji su već pokazali na sajmu CES u Las Vegasu - stabilizator za pametne telefone DJI Osmo Mobile 2, koji će koštati 129 dolara i počet će se prvo prodavati preko Appleovih stranica, a u veljači i u širokoj mreži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:02