NOVI ZELAND

KORISNI SU IM KAO I PSI ČUVARI Stočari koriste dronove za čuvanje stada ovaca

 Yara Nardi / REUTERS

Stočari na Novom Zelandu koriste visoku tehnologiju za čuvanje ovaca. “Koristan mi je poput psa ovčara”, kaže Corey Lambeth s Novog Zelanda za svoju bespilotnu letjelicu.

Dron je prvo nabavio radi fotografiranja, a onda shvatio kako ga može upotrijebiti na kamenom i strmom terenu. Nije jedini. Farmer iz Marlborougha Jason Rentoul slaže se da su dronovi jako korisni i štede im vrijeme. Ušteda je značajna: ono za što su mu prije trebala četiri čovjeka, svaki s najmanje dva psa, sad napravi dvoje ljudi uz pomoć dronova.

Rentoul je kupio svoj prvi dron nakon što je na YouTubeu vidio snimku nekog farmera kako za čuvanje stoke koristi bespilotnu letjelicu. Trebalo je vremena da mu se pas navikne na drona, i na suživot sa strojem. “Sada rade zajedno, pas i dron. Bilo je zapanjujuće kako je brzo pas shvatio o čemu se radi”, kaže Rentoul. Uz pomoć drona pas lakše nađe stado, zahvaljujući zvuku letjelice. Također, ako se stado okrene protiv psa, on se uvijek može skloniti ispod drona: životinje se boje letjelice koja ispušta neugodne zvukove i ostat će na sigurnoj udaljenosti.

Britanski farmer Wojtek Behnke upotrijebio je pak drugu taktiku i istrenirao ovce da prate drona. U suradnji sa sveučilištem Harper Adams, prvo je izdvojio pet ovaca, i navikao ih na drona stvarajući pozitivne asocijacije. Kad bi se dron približio, bacao bi ovcama orahe. Kad su ovce naučile da je dron odgovoran za poslastice, vratio ih je u stado. “U roku od nekoliko tjedana svih stotinu ovaca pratilo je dron”, kaže Behnke. U međuvremeno je istrenirao svih svojih 300 ovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 13:28