IZNENAĐENJE ZA MNOGE

KORISNICI FACEBOOKA UŽASNUTI KOLIČINOM PODATAKA KOJE DRUŠTVENA MREŽA O NJIMA ZNA Znaju koga zovete, s kim se dopisujete i na koje događaje idete

Mark Zuckerberg
 Stephen Lam / REUTERS

Korisnici Facebooka koji su obrisali svoje profile nakon izbijanja skandala oko tvrtke Cambridge Analytica doznali su da društvena mreža o njima zna puno više nego što su to možda prethodno mislili, piše The Guardian.

Među podacima koje je Facebook prikupljao našli su se tamo popis svih dolaznih i izlaznih poziva koje su korisnici putem svog mobitela uspostavili te sve SMS poruke. Jedan bivši korisnik Facebooka, Dylan McKay, napisao je da su se među podacima koje je Facebook o njemu prikupio našli i metapodaci svih njegovih izlaznih poziva te metapodaci o svim SMS porukama koje je poslao i primio.

Moderni metapodaci o telefonskim pozivima mogu uključivati i podatke o tome tko je inicirao poziv, tko ga je primio, kada je poziv započet, koliko je trajao, tko je poziv platio te, recimo, je li tijekom poziva pritisnut još koji broj, što se događa prilikom razgovora s govornim automatima cijelog niza tvrtki.

"(Facebook) nekako posjeduje sve pozive između majke moje partnerice i mene. Također, zabilježio je sve osobe koje sam ikada imao u svom imeniku, čak i one koje sam u međuvremenu obrisao. Ima i metapodatke o svim SMS porukama koje sam poslao i primio, a Messenger ni ne koristim za slanje poruka", napisao je McKay na Twitteru.

Mnogi drugi korisnici su izrazili zabrinutost zbog količine njihovih osobnih podataka koje je Facebook o njima prikupio. "Nisam Facebookovu aplikaciju uopće instalirao, koristio sam samo Messenger i Instagram. Zanimljivo, pratili su me samo kada sam zvao roditelje i djevojku. Messenger nikada nisam koristio za komunikaciju s roditeljima. Čudno", napisao je Ben Wigham.

"Baš sam pogledala što je sve Facebook o meni znao i vidjela sam da su imali sve brojeve koje sam držala u imeniku. Imali su i popis događaja na kojima sam bila, popis mojih prijatelja s njihovim rođendanima i popis svih SMS poruka koje sam poslala", napisala je Emma Kennedy.

Glasnogovornik Facebooka objasnio je zašto se prikupljaju kontaktne informacije. "Najvažniji dio aplikacija i servisa koji vam pomažu da se povežete je to da vam olakšavaju pronalaženje ljudi s kojima se želite povezati. Stoga, kada se prvi puta prijavite u aplikaciju za razmjenu poruka i neku društvenu mrežu, općeprihvaćena je praksa da učitamo podatke iz vašeg telefonskog imenika", tvrdi glasnogovornik.

"Učitavanje kontakata je proizvoljno. Ljude se pita žele li nam dati dopuštenje da učitamo kontaktne informacije iz njihovo imenika i to se objasni odmah pri paljenju aplikacije. Osobe mogu obrisati prethodno učitane podatke bilo kada i mogu pronaći sve svoje informacije uz pomoć alata Download Your Information (eng. Preuzmite svoje informacije)."

Facebook od korisnika traži dopuštenje da učita te informacije kako bi im pomogao pronaći prijatelje koji imaju profile na društvenoj mreži i kako bi sadržaj koji će im prikazivati poslagao po prioritetima. Facebookova Messenger aplikacija isto to radi s popisom poziva i SMS-ovima. Facebook uvijek naglašava da se korisnici mogu onemogućiti prikupljanje tih podataka putem postavki aplikacije Messenger.

Nakon izbijanja skandala u čijem su se središtu našli društvena mreža i tvrtka Cambridge Analytica, suosnivač aplikacije WhatsApp Brian Acton pozvao je ljude da obrišu Facebook i mnogi su ga čini se poslušali. Društvenoj se mreži naravno to ne sviđa i zato otežavaju korisnicima brisanje profila. Facebook korisnike stoga usmjerava na to da deaktiviraju profile, a ne da ih brišu jer kod deaktivacije korisnički podaci ostaju na Facebookovim serverima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:03