HT DONOSI

LANSIRAN NAJBRŽI DIGITALNI ASISTENT ZA PUTOVANJE NA SVIJETU: Odgovara na upite i zabavlja putnike, a uskoro će biti još pametniji zbog jedne stvari

Svjetsku zrakoplovnu industriju pogodila je kriza koronavirusa, međutim, u pozadini se i dalje vodi konkurentska borba oko digitalnih inovacija. Prema istraživanjima vodećih konzultantskih kuća, najveće promjene u industriji očekuju se integracijom umjetne inteligencije u svakodnevno poslovanje.

Za Accenture (2018.), 83 posto menadžera u zrakoplovnoj i obrambenoj industriji potvrdilo je da očekuju takvu promjenu unutar dvije godine. Procjenjuje se da će tržište umjetne inteligencije u zrakoplovnoj industriji od 2017. do 2025. godine narasti 20 puta (MarketsandMarkets, 2018.).

Među liderima inovacija u sektoru je francuska Thales Grupa, top svjetski tehnološki partner zrakoplovne, obrambene i svemirske industrije, koja je lansirala digitalnog putnog asistenta. Njihov digitalni asistent uz AI tehnologiju najbrže na tržištu odgovara na upite korisnika, zadužen je za zabavu putnika tijekom leta i istovremenu analizu korisničkog ponašanja.

ISTRAŽI JOŠ PET INOVACIJA KOJE SU OLAKŠALE ŽIVOT MILIJUNIMA LJUDI

Ususret rastućoj potražnji personaliziranih iskustava putnika, developeri Digital Factoryja, najnovijeg odjela Thales Grupe, iskoristili su AI i machine learning alate dostupne na javnom cloudu, primijenili ih na vlastitim serverima i povezali s internim aplikacijama.

Thalesov digitalni asistent svaka zrakoplovna kompanija može integrirati u svoj sustav za zabavu na zaslon prekoputa korisnika. Pomoću AI tehnologije, sa svakim novim korisnikom asistent sam uči o najboljim praksama i unapređuje korisničko iskustvo tijekom leta.

Svi podaci prikupljaju se u lokalnom data centru Thalesa, a sve dodatne obrade podataka i analize zaposlenici odrađuju na platformi. Sljedeći je korak Thales developera proširiti uslugu digitalnog asistenta na iskustvo prije i nakon leta.

Thales Grupa godišnje ostvari prihode veće od 18 milijardi eura i svake godine ulaže najmanje 1 milijardu eura u R&D projekte, gotovo dvostruko više od prosjeka industrije (PwC, 2018.). Thales se 2017. suočio s rastućom potražnjom partnera za inovacijama, koja je nadmašila razvojne kapacitete.

Jednostavno su morali pronaći način da smanje vrijeme potrebno developerima za testiranje, lansiranje i rješavanje problema aplikacija u razvoju i lakši pristup najnovijim tehnologijama poput strojnog učenja i umjetne inteligencije. U kompaniji su odlučili osnovati Thales Digital Factory, novi odjel za razvoj softvera koji koristi alate javnog clouda.

U suradnji s partnerima uspostavili su platformu za razvoj koja eliminira sve redundantne zadatke programera. Developeri Digital Factoryja danas provode 80 posto svojeg vremena kodirajući, a alati na cloudu za njih odrađuju opskrbu razvojnog okruženja, konfiguraciju razvoja i kontejniranje te povezuju usluge s aplikacijama

Digital Factory proširio se iz Pariza u Montreal i Singapur, gdje Thalesovi developeri razvijaju najnovija rješenja u skladu s lokalnom regulativom i potrebama tržišta te ih testiraju unutar nekoliko sati umjesto dosadašnjih nekoliko tjedana. Thales je smanjio vrijeme potrebno za skaliranje aplikacija za 93 posto, a vrijeme potrebno za prijelaz koda u proizvodnju za 82 posto te povećao operacionalnu efikasnost za 78 posto.

Izvori: ‘Launchpad to Relevance: Aerospace and Defense Technology Vision’, Accenture, 2018;
‘Artificial Intelligence in Aviation Market’, MarketsandMarkets, 2018; ‘Thales Forges Ahead in Digital Technologies’, ‘Innovation by Thales’, ‘Elevating the User Experience with Thales’ New In-flight Digital Assistant’, Thales Group, 2019; ‘The FLY AI Report’, European Aviation Artificial Intelligence High Level Group, 2020; ‘Pivotal Helps Thales Transform Developer Experience to Go Fully Digital with Azure’, Microsoft, 2019


Najmodernija tehnologija s kojom mala tvrtka u Hrvatskoj može inovirati jednako kao i velika bilo gdje u svijetu, od sada postoji i u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom jedini u Hrvatskoj tvrtkama omogućava korištenje više od 200 najnaprednijih Azure Stack alata za digitalizaciju, rast i razvoj poslovanja. Tvrtke mogu koristiti jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu, uz lokalnu podršku certificiranog tima i potpunu zaštitu podataka koji ostaju u Hrvatskoj. Saznajte više!


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju
01 Content & Technology - C3 Croatia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:28