NOVOSTI IZ BARCELONE

LG PREDSTAVIO PREKLOPNI PAMETNI TELEFON ZA SIROMAŠNE Korejci su lansirali i telefon koji se otključava očitavanjem krvnih žila dlana

LG V50 ThinQ Dual Screen
 

Najveći svjetski sajam mobilne tehnologije Mobile World Congress službeno je otvoren u ponedjeljak u Barceloni, premda je većina najvažnijih prezentacija održana dan ili čak dva dana uoči samog početka događaja. Svoje nove proizvode tako je, recimo, u nedjelju navečer predstavio i LG: dva flagship modela, V50 ThinQ 5G i G8 ThinQ, te tri modela iz srednjeg i ulaznog ranga, Q60, K50 i K40.

LG je do prije nekoliko godina bio jedna od najinovativnijih kompanija u svijetu telefonije; danas, međutim, njihovi telefoni vrlo rijetko ikoga oduševljavaju premda je uglavnom riječ o vrlo kvalitetnim uređajima, ponekad i s dosta zanimljivim novitetima. Naprosto ne uspijevaju uzbuditi potrošače, a LG-ju definitivno ne pomaže ni kada se malo prekombiniraju, kao recimo s promašenim modularnim sustavom s modela G5. Sličan se trend, čini se, nastavlja i s V50 5G i G8: na papiru su to telefoni napucani svim modernim specifikacijama koje uređaj s početka 2019. treba imati, donose čak i neke stvari koje konkurencija nema, ali su već naširoko proglašeni najdosadnijim vrhunskim telefonima sajma. Što je velika šteta. Dodatno, malo je neobično da neka kompanija istovremeno predstavlja dva top modela.

LG Q60 K50 K40

LG V50 je prvi njihov telefon s 5G povezivošću zahvaljujući modemu Snapdragon X50, a krasi ga dizajn tipičan za drugu polovicu 2018. godine: dakle, “notch” na vrhu ekrana. Ekran je 6,4-inčni OLED u Quad HD rezoluciji i s omjerom stranica 19,5:9, telefon je pogonjen moćnim novim sistemskim čipom Snapdragon 855, ima bateriju od 4000 mAh i novi sustav raspršivanja topline Vapor Chamber.

LG V50 ThinQ

Ono po čemu se uređaj ističe je svakako zvuk; LG-jevi flagship modeli i dosad su mnogo polagali na kvalitetu zvuka, a tako je i sada. V50 5G podržava brojne standarde kvalitete zvuka i ima utor za slušalice pri čemu zvuk prolazi kroz 32-bitni Quad DAC. Što se tiče kamere postav je trostruki, s ultraširokokutnom, širokokutnom i zum lećom, dok je s prednje strane kamera dvostruka, također sa širokim kutom.

LG V50 ThinQ Back

Preklopni model za sirotinju

Uz V50 LG je predstavio i svojevrsni preklopni telefon za sirotinju: zasebni dodatak koji se zove Dual Screen. Riječ je o dodatnom ekranu koji nalazi u, recimo to tako, preklopnoj maskici za telefon i kada se u tu maskicu stavi V50 korisnik pred sobom ima još jedan 6,2-inčni OLED zaslon. Ekrani se mogu koristiti samostalno ili za multitasking, jedan od njih može biti kontroler za igre i slično.

LG V50 ThinQ Dual Screen

LG V50 ThinQ Dual Screen - Gaming

LG G8 je i izvana i u unutrašnjosti vrlo sličan modelu V50, razlikuje se po tome što ima nešto manji ekran od 6,1 inča, također u Quad HD rezoluciji i također s “notchem”. Prvi put u seriji G radi se o OLED-u umjesto dosadašnjeg LCD-a. Premda je LG najavljivao da će maksimalno pojednostavniti i prorijediti lansiranje novih telefona, u praksi rade sasvim suprotno, pa će tako postojati tri verzije modela G8 - neka će tržišta dobiti verziju s dvostrukom kamerom, neka druga s trostrukom (što vjerojatno uključuje i hrvatsko), dok će neka dobiti model G8S, koji donosi većinu značajki redovnog modela, ali s nižom rezolucijom ekrana.

LG G8 ThinQ Range

Z kamera

Ono po čemu se G8 ističe, međutim, je sustav prednje kamere. Uz običnu selfie kameru dodan je sve popularniji Time-of-Flight modul koji LG zove Z kamera i koji mapira okoliš u tri dimenzije. LG G8 tu Z kameru i infracrvene senzore koristi za sustav autentifikacije i otključavanja uređaja putem skeniranja rasporeda krvnih žila dlana, koje su jedinstvene za svaku osobu. Z kamera se koristi i za 3D skeniranje lica pa pomaže u otključavanju telefona na taj način, a tu je i treći biometrijski sustav - senzor otiska prsta na poleđini. Dodatno, ta Z kamera koristi se i za značajku Air Motion, koja omogućuje upravljanje telefonom bez dodira, gestama ruku.

LG G8s ThinQ Range

Korisnici mogu mahanjem rukama pred telefonom odgovarati na pozive, napraviti screenshot, prebacivati se između aplikacija, stišavati zvuk… Bilo je takvih pokušaja već prije, a uz sve veću učestalost TOF kamera opet se vraća u modu, ali nijedna verzija dosad nije bila dovoljno kvalitetna da bi zaživjela u praksi i tek treba detaljno testirati LG-jevu inačicu. TOF modul se koristi i za zamućenje u selfie portretima, jer ta kamera mjeri udaljenost između kamere i subjekata vrlo precizno, u milimetrima i u 256 razina. I kod LG-ja G8 se velika pozornost posvećuje zvuku, tako da je čitav ekran pretvoren u zvučničku membranu. Rješenje se zove Crystal Sound OLED i odašilje stereo zvuk bez otvora za zvučnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:27