ISTRAŽIVANJE IFPI-a

LJUDI SVE VIŠE SLUŠAJU GLAZBU, NAROČITO ONI MLAĐI Većina ih koristi streaming servise, ali i dalje se naglašava problem piratizacije

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 24.09.2019. u 20:31

Carefree young girl listening to music and holding cup of coffee. Image with lens flare effect, Image: 307459846, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Slušanje glazbe u svijetu je porastu, ali je glazbenoj industriji i dalje izazov borba s nelicenciranim ili piratskim servisima usluživanja glazbe, pokazuju rezultati istraživanja o navikama slušanja glazbe Međunarodne diskografske organizacije IFPI.

"Slušanje glazbe je u porastu gdje ispitanici obično provode 18 sati tjedno slušajući glazbu, što predstavlja rast od 2,6 sati u odnosu na 2018. godinu", stoji u istraživanju IFPI-a te se dodaje kako je porast u prosjeku 52 trominutne pjesme dnevno.

Među ispitanicima 54 posto njih izrazilo je da glazbu voli ili obožava, a taj je postotak još veći, 63 posto, među ispitanicima u dobi od 16 do 24 godine.

"Starije dobne skupine sve više prihvaćaju usluge glazbenih streaming servisa. Preslušavanje audio zapisa putem streaminga bilježi globalni rast, a 64% svih ispitanika pristupilo je usluzi streaminga glazbe u proteklih mjesec dana", stoji u istraživanju, a dodaje se kako je to rast od sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

Najveća stopa rasta angažmana pristupanja streaming servisima u posljednjih mjesec dana je u dobnoj skupini od 35. do 64. godine (54 posto), koja bilježi rast od 8 posto u odnosu na 2018. godinu.

Jedan od najvećih problema, ne samo glazbene industrije, je i dalje problem piratizacije sadržaja.

"27 posto svih anketiranih koristilo je nelicencirane metode za slušanje ili pribavljanje glazbe u posljednjih mjesec dana, a 23 posto ispitanih koristilo je ilegalne usluge kopiranja streama", stoji u istraživanju gdje se navodi da je kopiranje glazbenog streama vodeći oblik glazbenog piratstva.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo