ZBOGOM

MICROSOFT NAKON 32 GODINE GASI JEDAN OD STOŽERNIH PROGRAMA WINDOWSA Mnogi su upravo u njemu napravili svoje prve digitalne umjetničke korake

 Mike Blake/File Photo / REUTERS
 

Microsoft je najavio da će prilikom sljedećeg ažuriranja svog operativnog sustava Windows 10 iz ponude programa izbaciti Microsoft Paint, piše The Guardian. Uz Paint, na listi za odstrel su Outlook Express, aplikacije Reader i Reading List.

Paint je bio dio Windowsa od samog početka, točnije od prve verzije operativnog sustava koji je izašao 1985. godine. Stožerni program za crtanje i grafičko uređivanje počeo je život kao licencirana 1-bitna verzija ZSoftovog PC Paintbrusha te je tek s dolaskom Windowsa 98 dobio mogućnost spremanja datoteka u JPEG formatu.

Kada je Microsoft u travnju izdao Windows 10 Creators Update, niz poboljšanja i dodatnih mogućnosti za svoj najnoviji operativni sustav, Paint je dobio društvu u vidu novog programa za crtanje Painta 3D. Treba međutim napomenuti da Paint 3D nije nadogradnja za Paint već potpuno novi program koji sa starim Paintom dijele neke mogućnosti.

Ruku na srce, Paint nikada nije bio jedan od boljih programa koji su dolazili s Windowsima, međutim poslužio bi u situacijama kada je trebalo nešto na brzinu napraviti.

Microsoft još uvijek nije objavio kojeg će datuma ažurirati Windowse 10 i eliminirati Paint iz operativnog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:06