SUSTAV JE SLOMLJEN

NA FACEBOOKU SU U TRENDU LAŽNE VIJESTI Nakon otpuštanja urednika vijesti, algoritmi pokazali koji sadržaji zapravo dominiraju društvenom mrežom

Mark Zuckerberg, Facebook
 Stephen Lam / REUTERS

Eksperiment koje je proveo Washington Post utvrdio je da se među Facebookovim vijestima u trendu, otkad su kontrolu nad njihovom selekcijom preuzeli algoritmi, opetovano pojavljuju lažne vijesti.

Istraživanje provedeno s četiri različita profila tijekom perioda od 31. kolovoza do 22. rujna pokazalo je da je pet priča koje su bile u trendu bilo potpuno lažno te da su tri bile većinom netočne. Osim toga, otkriveno je da su u trendu osim lažnih priča i obične vijesti, blogerske objave sa stranica poput Mediuma te linkovi na online trgovine.

'Ne čudi me broj lažnih vijesti koje se pojavljuju kao trend', rekao je za Washington Post jedan od članova tima koji je vodio trending rubriku. 'Ovakav je razvoj događaja mogao predvidjeti bilo tko tko je radio na proizvodu ili vidio kod.'

Budući da Facebook personalizira teme u trendu za svakog korisnika na temelju njegove interakcije sa sadržajem na društvenim mrežama, istraživanje koje je proveo Post nipošto nije definitivno. Kako su istraživanje provodili samo tijekom radnih sati u danu, moguće je da su propustili još prevara koje su se pojavile.

Facebookove teme u trendu trebale su poslužiti kao uvid u najvažnije i najkomentiranije vijesti. Dok su ih uređivali algoritmi i urednici zajedno, prvo bi algoritmi odabrali najpopularnije vijesti pa bi ih urednici provjerili da ih nakon toga algoritmi prema preferencijama prikazali korisnicima. Eliminacija urednika dovela je do toga da algoritmi kontroliraju trendove.

Urednici su naime eliminirani iz procesa rada na temama u trendu nakon što je Facebook u svibnju optužen da iskazuje političke predrasude prema određenim sadržajima. U kolovozu je urednički tim otpušten, a inženjeri koji su ih zamijenili dobili su upute kako voditi brigu o trendovima. Naređeno im je da prihvate svaku temu koja se pojavljuje u tri i više članaka iz bilo kojeg izvora ili koja je povezana s člankom s barem pet povezanih objava.

Urednički je tim također mogao utjecati koje će se priče prikazivati u sklopu koje teme te su mogli odbacivati priče ako su 'clickbait', nerelevantne ili politički pristrane. Trenutno se ne pregledavaju niti URL-ovi priča.

Tako je priča o Megyn Kelly, koja je navodno izbačena s FOX Newsa jer će 'glasovati za Hillary Clinton', ubrzo postala trend pa je Facebook bio prisiljen objasniti kako je do toga došlo. 'Priča je ispunila uvjete za pojavljivanje budući da se priča u tom trenutku pojavila u dovoljnom broju relevantnih članaka', rekli su iz Facebooka u izjavi. 'Kada smo priču ponovno provjerili, ustanovljeno je da bila netočna.'

Adam Mosseri, Facebookov potpredsjednik za upravljanje proizvodima, rekao je da se trenutno radi na razvoju filtera koji bi prepoznali lažne vijesti te ih isključili iz konkurencije za rubriku Trending.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:46