NOVA PRAVILA OD 1.3.

Na Googleu tražite stvari za koje ne želite da drugi znaju? Evo kako ukloniti povijest pretraživanja

Google će povijest pretraživanja kombinirati s drugim podacima koje je prikupio o vama preko Gmaila, Google+-a...

NOVO >>>> 15:40 - BRUXELLES - Francuska agencija za zaštitu informacija tvrdi kako nova Googleova pravila privatnosti krše Zakon EU o zaštiti informacija, javlja AP.

Google je prošlog mjeseca na 'sva zvona' najavio nova pravila privatnosti koja bi trebala stupiti na snagu 1. ožujka. Njima internetski div planira korisničku povijest pretraživanja na Googleu (Google Web Histroy) iliti sva pretraživanja koja je korisnik napravio preko Gogglea kao i stranice koje je preko iste posjetio kombinirati s drugim podacima koje je Google prikupio o korisniku preko svojih drugih usluga - Gmail, Google+, ... te će tako omogućiti osobnije pretraživanje.

Europka agencija za zaštitu informacija izrazila je svoju zabrinutost oko učinka pravila na privatnost te je zatražila francuski CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés - neovisna francuska administrativna agencija sa zadaćom da se Zakon o privatnosti primijenjuje na prikupljanje, arhiviranje i korištenje osobnih podataka) to istraži.

- Preliminarni rezultati pokazuju da Googleova nova pravila privatnosti nisu u skladu sa zahtjevima Europske direktive za zaštitu podataka - priopćio je CNIL.

Agencija je na svojim internetskim stranicama naglasila kako je Googleovo objašnjenje kako će koristiti podatke prenejasno i teško za razumijeti čak i 'iskusnim stručnjacima za privatnost'.

__________________________

Ukoliko posjedujete Gmailov račun elektroničke pošte ili vam je Googleova tražilica početna stranica vašeg internetskog pretraživača vjerojatno ste posljednjih dana dobili obavijest o novim pravilima privatnosti .

Ako se nalazite u većini korisnika koji nova pravila niste pročitali, a trebali ste, ono što je važno naglastiti jest da od 1. ožujka na snagu stupa novi pravilnik kojim će Google personalizirati korisničko pretraživanje interneta.

U prijevodu, vaša povijest pretraživanja na Googleu (Google Web Histroy) iliti sva pretraživanja koja ste napravili preko svoje omiljene tražilice kao i stranice koje ste preko iste posjetili kombinirat će se s drugim podacima koje je Google prikupio o vama preko svojih drugih usluga - Gmail, Google+, ... te će vam se tako omogućiti osobnije pretraživanje.

Isto tako, pravila će biti retroaktivna, znači Google će iskoristiti sve podatke prikupljene i prije 1. ožujka.

Kako, nažalost, ne možete odabrati da u tome ne sudjelujete, nekoliko internetskih stranica te Electronic Frontier Foundation (EFF), neprofitna organizacija koja se zalaže za internetsku privatnost, upozorili su na brojne nedostatke novog pravilnika.

Stvari koje pretražujete na internetu u sebi nose vrlo osjetljive informacije o vama poput interesa, dobi, seksualnoj orijentaciji, religijskim uvjerenjima te zdravstvenim pitanjima . Međutim, još uvijek nije poznato kako bi Google točno koristio kombinirane podatke.

Uvođenje novih pravila izazvalo je pravu buru na internetu pa je tako danas, u utorak, Centar za digitalnu demokraciju uložio prigovor američkoj Saveznoj trgovinskoj (FTC) komisiji zahtjevajući da Google odustane od novog pravilnika. FTC ima mogućnost Google kazniti sa 16 tisuća dolara za svaki kršenja zabrane.

Ako želite zadržati svoje osobne podatke što dalje od Googlea najbolja stvar koju možete napraviti PRIJE 1. ožujka jest počistiti svoju povijest pretraživanja i spriječiti Google da to nastavi stvarati.

To možete podesiti sami i to u nekoliko vrlo jednostavnih koraka:

1. Na Googleu se prijavite na svoj korisnički račun

2. U gornjem desnom kutu otvorite izbornik ispod vašeg korisničkog imena i odaberite opciju 'Account settings' (Postavke računa)

3. Posljednja stavka na uređivanju računa zove se 'Services' (Usluge) koja ima opciju 'View, enable or disable web-history' (Prikaz, omogućavanje i onemogućavanje web-povijesti) - pored toga stoji 'Go to web history', odaberite to.

4. Google će vas vjerojatno tražiti lozinku, a kada je unesete otvara vam se mogućnost da pobrišete cjelokupnu povijest pretraživanja ili samo dijelove koje želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:26