CES 2018

Na najvećem sajmu elektronike na svijetu hvalili se 'najpametnijim sefom', a onda se osramotili kad je novinarka jednostavno provalila u njega

 iKeyp Facebook, BBC Screenshot
 

Na CES-u u Las Vegasu promovira se sef koji je lakše otvoriti nego limenku, a sve je otkriveno tako što ga je jedna novinarka jednostavno testirala. U isto vrijeme proizvođači sefa, tvrtka iKeyp, proizvod promoviraju na najvećem sajmu potrošačke elektronike na planetu.

Sef se može spojiti na internet. Uređaj tako ima vlastiti alarm koji bi vam putem aplikacije trebao dojaviti ako je netko pokušao provaliti u njega. Inovatori ga promiču kao nešto neprobojno, no kad ga je BBC-jeva novinarka Lara Lewington odlučila testirati, došla je do uznemirujućih saznanja za potencijalne kupce.

Lewington je prvo pokušala "ukrasti" sef fizički, tresla ga je i maknula iz police na kojoj je stajao. Ništa joj nije stiglo na mobitel. U praksi ga je dakle netko mogao podići da ga ukrade a da vam to sef, koji se reklamira kroz tu opciju, ne javi.

Drugo gdje je proizvod 'pao' bilo je na tome koliko ga se 'teško' može otvoriti. Ispalo je da ga je samo trebalo jače udariti šakom da bi se širom otvorio.

Inače, nije se ni postavilo pitanje kako bi vam sef koji mora biti spojen na wi-fi uopće išta dojavio ako netko provali u kuću i primjerice ugasi router koji mu šalje internet signal.

Na stranicama iKeypa piše da je ovo "prvi pametni sef na svijetu koji vam osigurava stvari koje često koristite, ali ih ipak želite svakodnevno zaštititi". Pod sloganom "Sef koji će vam osigurati svakodnevni mir" prodaju ga za cijenu od 149 dolara (oko 900 kuna).

Na društvenim mrežama se također hvale svojim sudjelovanjem na CES-u, no dok ne porade na proizvodu, sef je siguran koliko i držanje stvari u prvoj ladici s čarapama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:56