GAMESCOM 2016

Na najvećem svjetskom sajmu videoigara ove godine osam hrvatskih tvrtki!

Gamescom 2015.
 Sascha Schuermann / Getty Images
Kada govorimo striktno o volumenu, Gamescom je najveći sajam posvećen video igrama na svijetu. Prošle je godine Gamescom posjetilo oko 350 tisuća ljudi, s tim da je dijelu sajma koji nije otvoren za javnost prisustvovalo 80 tisuća ljudi. Za hrvatske tvrtke koje se bave proizvodnjom video igara prisustvo na Gamescomu je od presudne važnosti

Hrvatska gaming industrija ove će godine po treći puta prisustvovati međunarodnom sajmu video igara Gamescom koji se održava u njemačkom gradu Kölnu od 17. do 21. kolovoza.

U prostorima su Hrvatske gospodarske komore (HGK) tajnik Hrvatskog klastera proizvođača video igara (CGDA) Ante Vrdelja, Igor Škevin iz HGK, Andrej Levenski iz studija Gamempires te Andrej Kovačević iz studija Exordium Games predstavili su idejno rješenje hrvatskog štanda te nastavak suradnje između HGK i CGDA s ciljem etabliranja Hrvatske kao zemlje s propulzivnim IT sektorom.

'Razvoj video igara najbrže rastući dio IT sektora. Zaposlenost i prihod u tom sektoru raste iz godine u godinu po 50 posto, a izvoze gotovo 100 posto svojih proizvoda. HGK je to prepoznala i od 2014. godine podržavamo njihovo predstavljanje na Gamescomu', rekao je Škevin.

'CGDA je ponosan na video igre koje nastaju u Hrvatskoj te ih želimo predstaviti na ovako za industriju važnoj manifestaciji. No, osim ponosa, Gamescom je za hrvatsku industriju video igara važan i u poslovnom smislu. Kako naši studiji izvoze gotovo sve svoje proizvode, važno je ostvariti kontakt s predstavnicima tih vanjskih tržišta i to se na ovakvim sajmovima najbolje radi. Izlagači iz čak 45 zemalja, njih oko tisuću, doći će na sajam te će se pokušati istaknuti kao i mi', dodao je Vrdelja.

Treći posjet predstavnika i aktera hrvatske industrije video igara na Gamescomu drukčiji je zato što Hrvatska ove godine prvi puta na sajam ide kao članica European Game Developers Federationa (EGDF). 'Hrvatska je 10. članica ovog paneuropskog udruženja, a zanimljivo je da smo članicom postali prije jedne Turske ili Poljske koje su, kada se radi o video igrama, puno veća i važnija tržišta', objašnjava Vrdelja. 'Članstvo u EGDF-u je jedan korak bliže usustavljivanju državne potpore za ovu industriju po uzoru na druge države članice.'

'Za HGK je odlazak na sajam ključan za internacionalizaciju poslovanja hrvatskih IT tvrtki. Kada se nastupa grupno prema svjetskom tržištu lakše je nego kada bi tvrtke išle pojedinačno', pojašnjava Škevin.

Kada govorimo striktno o volumenu, Gamescom je najveći sajam posvećen video igrama na svijetu. Prošle je godine Gamescom posjetilo oko 350 tisuća ljudi, s tim da je dijelu sajma koji nije otvoren za javnost prisustvovalo 80 tisuća ljudi. Za hrvatske tvrtke koje se bave proizvodnjom video igara prisustvo na Gamescomu je od presudne važnosti.

'Količina posla koji mi odradimo na Gamescomu u ta tri dana trajanja sajma od presudne je važnosti za našu tvrtku jer je otprilike jednaka količini posla koju odradimo tijekom cijele godine. Na sajmu odradimo sastanke s velikim svjetskim tvrtkama i izdavačima te smo na samom sajmu i sklopili neke poslove koji su u dugoročnom smislu bili jako važni za našu tvrtku', kaže Levenski.

'Odlazak na ovakav sajam jako je bitan za promociju hrvatske industrije video igara. Kontinuirana prisutnost je jako važna za vidljivost naše industrije u europskom okruženju. Gamescom nam pomaže u ostvarivanju komunikacije se tvrtkama koje nude servise koji nam trebaju u poslu te s izdavačima igara' , dodaje Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:16