SIGURNOSNI PROPUSTI

NAKON SKANDALA CAMBRIDGE ANALYTICA, FACEBOOK SUSPENDIRAO 200 APLIKACIJA Sumnjaju da su se putem njih na neprimjeren način prikupljali podaci korisnika

, Image: 49679696, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Iz američke društvene mreže Facebook u ponedjeljak su objavili da su na temelju istrage suspendirali otprilike 200 aplikacija zbog sumnje da su se putem tih aplikacija na neprimjeren način prikupljali osobni podaci korisnika, piše The Washington Post.

Djelatnici društvene mreže nisu rekli o kojim je aplikacijama riječ, koliko ih je osoba koristilo i što ih je motiviralo da ih suspendiraju.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da će tvrtka u nadolazećim mjesecima detaljno ispitati desetke tisuća aplikacija koje su mogle imati pristup korisničkim podacima. Podsjećamo, Facebook je 2015. godine postrožio pravila za prikupljanje podataka korisnika putem aplikacija.

Iz Facebooka su rekli da će svaka tvrtka koja odbije reviziju svoje aplikacije biti automatski odstranjena s društvene mreže.

Aleksandr Kogan, autor aplikacije koja se našla usred skandala Cambridge Analytica, tvrdi da se podaci nisu mogli prikupljati samo putem njegove već da su mnoge aplikacije mogle poslužiti kao poligon za prikupljanje korisničkih podataka. Ove suspenzije idu u prilog njegovoj obrani.

Jedna od aplikacija koja je suspendirana je test osobnosti "myPersonality". Ta je aplikacija suspendirana u travnju te se trenutno nalazi pod istragom. Istraživači sa Sveučilišta Cambridge napravili su aplikaciju kako bi za potrebe istraživanja prikupili osobne podatke korisnika Facebooka. Prema pisanju časopisa New Scientist, ti podaci navodno nisu na adekvatan način osigurani.

Iz Sveučilišta Cambridge su rekli da su obustavili pristup računu čim su doznali da podaci koji su se uz pomoć aplikacije nisu sigurni.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo