'NESELEKTIVNO BEZOBZIRAN'

'NAPAD JE KOŠTAO MILIJARDE, PARALIZIRANE SU BOLNICE I BANKE DILJEM SVIJETA' Trump pronašao krivca za kibernetički napad WannaCry

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.12.2017. u 09:07

MODEL RELEASED. Personal computer. Silhouette of a young man using a computer against a map of the world., Image: 102990364, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Ilustracija

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa javno je optužila Sjevernu Koreju za kibernetički napad WannaCry koji je ove godine paralizirao bolnice, banke i druge tvrtke širom svijeta.

"Napad je bio raširen i koštao je milijarde i Sjeverna je Koreja izravno odgovorna", poručio je savjetnik američkog predsjednika za domovinsku sigurnost Tom Bossert u tekstu objavljenom u ponedjeljak navečer u Wall Street Journalu.

"Sjeverna Koreja djelovala je posebno negativno, uvelike nekontrolirano više od desetljeća i njezino zlo ponašanje sve je gore", napisao je Bossert. "WannaCry je bio neselektivno bezobziran".

Bijela kuća će u utorak, prema najavama visokih dužnosnika, i formalnije optužiti Pjongjang.

Američka vlada procijenila je "s velikim stupnjem sigurnosti" da je hakerska skupina Lazarus koja djeluje u ime sjevernokorejskih vlasti izvela napad WannaCry, kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Stručnjaci za sigurnost vjeruju da je skupina Lazarus bila odgovorna i za hakiranje Sony Pictures Entertainmenta 2014. kada su uništeni dokumenti i na internetu je objavljena komunikacija unutar tvrtke koja je rezultirala odlaskom nekoliko najviših dužnosnika tvrtke.

Sjeverna Koreja niječe da je imala ikakvu vezu s napadom WannaCry i tvrdi da su takve optužbe kleveta.

Do zaključka da Sjeverna Koreja stoji iza napada WannaCry došli su već ranije stručnjaci za sigurnost kao i britanska vlada.

Napad WannaCry u svibnju je zarazio više od 300.000 računala u više od 150 zemalja.

Poštanska tvrtka FedEx jedna je od najpogođenijih tim napadom i očekuje gubitak dobiti  za ovu godinu od 300 milijuna dolara.

Izdvajamo