PREKRETNICA ZA MEDIJE

NEMA VIŠE SKRIVANJA PRIVATNOSTI Umjetna inteligencija može prepoznati vaše lice čak i ako je pikselizirano

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Cenzuriranje i zamagljivanje identiteta pojedinaca, registarskih oznaka, imovine u svrhu zaštite privatnih informacija na televiziji webu ili novinama postaje prošlost. Skupina mladih znanstvenika sa teksaškog sveučilišta je otkrila software pomoću kojeg se mogu dešifrirati sve skrivene informacije.

Software radi na jednostavnom principu, i ne zahtijeva specijalnu pripremu za fotografe. Pomoću ranije ugrađenih podataka, software je u mogućnosti sa 90 posto preciznosti dešifrirati privatne informacije. Uz primjenu određenih algoritama, tehnologija je u mogućnosti “očistiti” svaku fotografiju, te sve učiniti jasnijim i vidljivijim.

- Nadam da će rezultat ovog istraživanja utjecati na novinare koji objavljuju privatne informacije i tvrde da su informacije sigurne bez obavljene stručne analize - izjavio je za Wired voditelj znanstveničkog tima profesor Vitaly Shmatikov.

Njegov tim želi skrenuti pozornost na nepoštivanje kodeksa časti novinara koji se svakodnevno krši u medijima. Ovim se projektom želi potaknuti novinare na poštovanje etičkih i moralnih načela u obavljanju profesije. Objavljivanje informacija koje nisu od ključnog značenja za javnost, a govore negativno o pojedincu, mogu ugroziti standard života pojedinca.

Ovaj projekt znači prekretnicu u medijima. Mediji će morati osmisliti novi način obavještavanja o informacijama koje zahtjevaju zaštitu privatnosit. Zatamnjivanje i cenzuriranje slika je vrlo korišten alat u današnjoj praksi, no u budućnosti će mediji morati razviti novi način prikrivanja određenih informacija.

Znanstvenici vjeruju kako će ovaj software još napredovati te da će biti primjenjiv u raznim sferama ljudskog djelovanja, a u svhu poboljšanja standarda života ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:50