AIRCASH

NEMATE KARTICU, A TREBA VAM KEŠ S BANKOMATA? Od sada je i to moguće, treba vam samo mobitel! Otkrivamo sve o velikoj inovaciji na hrvatskom tržištu

 Željko Puhovski / CROPIX

Od petka se gotovina na svim bankomatima PBZ-a može podizati iz prvog hrvatskog digitalnog novčanika Aircash. Prvi put na našem tržištu, kako su nam objasnili iz tog domaćeg fintecha, za podizanje gotovine s bankomata nije potrebna nikakva bankovna kartica, nego samo pametni telefon i mobilna aplikacija.

Mobilna aplikacija Aircash na našem je tržištu dostupna već dvije godine, a omogućava, između ostalog, držanje, primanje i slanje novca u digitalnom obliku među korisnicima. Povezan s bankovnim računima, mobilni novčanik može se napuniti željenim iznosom, a ako korisnik želi u “kešu” taj novac povući iz aplikacije, od danas će to moći na PBZ-ovim bankomatima diljem Hrvatske.

- Korisnik odabere opciju ‘bankomat’ i iznos koji želi podići, a aplikacija će generirati šesteroznamenkasti kod koji se upiše u bilo koji bankomat PBZ-a. Donja desna tipka uz ekran na bankomatu već od jučer nudi opciju isplate novca s Aircasha i prostor za upis koda. Jednom kada je kod iz aplikacije upisan, bankomat isplaćuje gotovinu. Do sada takvu inovaciju nismo imali na hrvatskom tržištu iako imamo dosta aplikacija za mobilno plaćanje, što bankovnih, što privatnih fintecha - kaže Hrvoje Ćosić, suosnivač i direktor Aircasha. Aplikacija koju su Ćosić i njegov partner Jakov Pinjuh lansirali 2017. godine, a prije dva mjeseca dobili licencu od HNB-a i postali institucija za elektronički novac, trenutno ima oko 40.000 korisnika u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima, KEKS Pay u segmentu mobilnih aplikacija za plaćanje drži prvo mjesto s 76.000 korisnika, a britanska “mobilna banka” Revolut drugo sa 70.000 korisnika. Aircash se pozicionirao na treće mjesto, a računaju da će novom opcijom podizanja gotovine s bankomata bez kartica proširiti korisničku bazu. Iako je svim tim aplikacijama zajednička funkcionalnost primanje i slanje novca u realnom vremenu, pozicija Aircasha je specifična, tvrde.

- Mi se ne natječemo s bankarskim aplikacijama jer nudimo različite usluge. Istraživanja su pokazala da se aplikacije banaka koriste uglavnom triput mjesečno, u vrijeme isplate plaća, dakle 1., 10. i 15. u mjesecu, najviše za plaćanje računa. Ono što mi nudimo jest digitalni novčanik, a naši ga korisnici koriste svaki dan u mjesecu zbog funkcionalnosti slanja i primanja novca u realnom vremenu te podizanja novca na prodajnim mjestima i bankomatima - nabraja Ćosić.

Uskoro i parking

Novac se iz Aircasha može posljednje dvije godine podizati na svim prodajnim mjestima Tiska i Ine. Princip je sličan kao i na bankomatima. Izabere se svota za podizanje i prodajno mjesto na kojem se podiže, a aplikacija generira barkod koji zaposlenici poslovnice Tiska ili Ine skeniraju i isplate novac. S tim suradnjama, Aircash trenutno ima 2500 lokacija u cijeloj Hrvatskoj na kojima korisnik može dobiti gotovinu na licu mjesta.

Osim slanja, primanja i podizanja novca, u Aircashu su dostupne i usluge kojima se može pristupiti iz aplikacije. Zasad su dostupne Hrvatska lutrija, SuperSport, kupovina bonova, nadoplata ENC uređaja, a uskoro će implementirati i mogućnost plaćanja parkinga. Također, do ljeta računaju ponuditi i uslugu plaćanja u trgovinama preko aplikacije, što sada nudi Google Pay ili Apple Pay.

Ipak, te mogućnosti Aircasha nisu besplatne. Uvjereni su, naime, da je, za razliku od aplikacija koje korisnike osvajaju nudeći sve besplatno, bolje odmah dati gorku pilulu, nego se poslije suočavati s velikim odljevom korisnika kad usluga prestane biti besplatna. Tako će za slanje novca između korisnika Aircash zaračunati naknadu od 1 posto transakcije, a za podizanje s bankomata ili prodajnog mjesta 4 posto. Međutim, do početka iduće godine, ta će usluga biti besplatna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:27