PRIHODI SKOČILI 32 POSTO

NETFLIX GLEDA VIŠE OD 100 MILIJUNA LJUDI Više od polovice pretplatnika dolazi izvan SAD-a, a tvrtka će nastaviti raditi vlastite serije i filmove

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.07.2017. u 10:29

Reed Hastings, co-founder and CEO of Netflix, delivers a keynote address at the 2016 CES trade show in Las Vegas, Nevada January 6, 2016. REUTERS/Steve Marcus TPX IMAGES OF THE DAY
Steve Marcus / REUTERS

Reed Hastings, izvršni direktor Netflixa

Prihodi Netflixa u drugom tromjesečju dosegnuli su 2,8 milijardi dolara, 32 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je broj pretplatnika porastao za 5,2 milijuna u odnosu na prethodni kvartal i dosegnuo 104 milijuna.

Prema poslovnom izvješću te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit iznosila je u proteklom tromjesečju 65,6 milijuna dolara, oko 60 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, u ponedjeljak je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Netflixa skočila više od 10 posto.

Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings poručio je u izvješću kako je stvaranje originalnog sadržaja ključno za konkurentnost tvrtke protiv online rivala, kao što su Amazon i YouTube, kao i tradicionalne televizije.

"Prelazak s televizije na gledanje sadržaja po želji snažan je, a mnogi imaju puno slobodnog vremena, stoga će mnoge internetske TV usluge biti uspješne", poručio je Hastings.

Dodao je da su mogućnosti za rast tvrtke goleme, s obzirom na širenje interneta u svijetu, pa je više od polovice pretplatnika Netflixa sada izvan SAD-a. U SAD-u ih je 51,9 milijuna, a u inozemstvu 52,1 milijun.

Hastings je poručio i to da će tvrtka nastaviti proizvoditi filmove i serije u vlastitoj produkciji.

Kada je osnovan 1997. godine Netflix je nudio mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev.

Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastite, originalne emisije, među kojima je jedna od najpoznatijih dramska serija "Kuća od karata". Netflix je poručio da će i ove godine povećati investicije u stvaranje originalnog sadržaja, a smanjiti licencirane sadržaje, kao što su filmovi.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo